Last news in Fakti

4 Декември, 2015 12:02, обновена 4 Декември, 2015 15:49 2 649 9

Дейвид Камерън огледа българо-турската граница

  • камерън-
  • граница-
  • елхово-
  • дейвид камерън

България е пример как се охранява външна граница на ЕС, смята британският премиер

Премиерът Бойко Борисов показа на британския премиер Дейвид Камерън оградата на българо-турската граница. Камерън е останал впечатлен от съоръжението и от мерките на страната ни в борбата с незаконните мигранти, съобщи пресцентърът на правителството.

Той разгледа днес защитното съоръжение, което се изгражда в района от ГКПП-Лесово до браздата. След това британския премиер посети Елхово, където видя как работи системата за видео наблюдение по границата.

Самолетът на британския държавен глава кацна на летище "Бургас" в 8 часа тази сутрин при безпрецедентни мерки за сигурност.

От 6 часа сутринта полицейски автомобили патрулираха с включени светлини по всички пътища около летището.

Външни лица, включително журналисти, не бяха допуснати. В 3-километровата зона беше забранено паркирането на пътни превозни средства. На пистата оркестър с духова музика посрещна Дейвид Камерън.

Британският премиер и българският Бойко Борисов излетяха с два хеликоптера за българо-турската граница.

При инспекцията си те отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа. Борисов и Камерън коментираха, че това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

Премиерът Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии. „Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, каза той.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    1 0 Отговор
    Гипс...
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    В исторически план, ВБ никога не е била съюзник и приятел на България. Позачудих се, защо този се домъквал по нашите земи и след малко става ясно... Камерунецът очаквал да предоговори отношенията между ЕС и Кралството. Идват да ни изнудят с нещо и да реализират кяр. Няма изненада. Боже, благослови държави като Унгария, Словакия... и ако може и нас.

    Коментиран от #6

  • 3 123455

    3 0 Отговор
    Господин Дейвид Камерън,
    това не е българо турската граница,ако Бойко не я знае къде е вижте ,,Ньойскит договор,, и после го ОТМЕНЕТЕ.
    Тогава Бойко ще ви покаже къде е българската граница за която са умряли милиони Българи

    Коментиран от #4

  • 4 а ся

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "123455":

    Не не не . Точно там си е . Бай Тошо така е преценил . Може и "някой" така да е наредил . След отказ от страна на Турция да ни даде полагаемото с мотив : Да го решим по военен път .
  • 5 а ся

    3 0 Отговор
    Единственото комично в ситуацията е , че дървесината се изсича точно от Англия и точно сега този човек с посещение точно там .........
    За храчки , сополи и домати си е . Не можем нищо да кажем , но и гавра с нас не е приемливо . Поне за мен не е .
  • 6 стратокастър

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Коста":

    Ако е вярно че GB никога не е била на наша страна то България нямаше да съществува!!!1885 след съединението крал Милан подтикван от руснаците нахлува в България !Англичаните които са съюзници с Турция още от кримската война ги удържат да не ни нападнат !След като разбиваме сърбите и влизаме да Пирот Руснаците ни заплашват с окупация се спира българското настъпление и 86 е подписан мирния договор както и са прекъснати дипломатическите отношения България Русия до 1891година !!!Ако може някой платен русафил -лизач да опровергае ФАКТИТЕ!!!?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Чачук

    1 0 Отговор
    ББ каза ли на Камерън,че такава ограда има само на една девета част от българотурската граница,т.е. около 30 км. На останалите 227 км няма и от там пришълците нахлуват безпрепяствено. И ако случайно ги засекат навътре в страната може и да ги арестуват. И какво става после,да не би да ги връщат обратно в Турция.Нищо подобно.Бедна България започва да се грижи за тях. Вместо да даде на своите поданници държавата дава на тях. Близо 1200 лв. на човек на месец.Сумати време върви полемиката за добавките за Коледа.Ще дадем,няма да дадем.Примери много. Поредните му изцепки не искам да коментирам,и бай Тошо беше слагач, но този го бие по всички направления. Жалкото е,че после ние го отнасяме.
  • 8 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стратокастър":

    Стратокастрирания, не се опитвай да пренапишеш историята. Такива мазни лакеи имаше и по бай тошово време, ама ти си за златен медал. Явно си някой пребоядисан комунист или тяхна издънка.
  • 9 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стратокастър":

    Много си зле с историята. Ако бяхме продължили с войната срещу Сърбия щяхме да срещнем австрийски войски не руски. Прочети си домашното. Айде едно елементарно четиво:
    http://istorianasveta.eu/pages/posts/kral-milan-i-srbsko-blgarskata-vojna-1057.php
    Пък ти пак си приказвай за руснаците, нали за това ти плащат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове