Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 10:01 2 867 1

Убит глиган "избяга" от джип, търсят го 2 часа

  • кърджали-
  • глиган-
  • лов
Убит глиган "избяга" от джип, търсят го 2 часа - 1
Снимка "Нов живот"

Със сватбарската музика пое към балкана за първия лов за глигани Нановишката дружинка. Преди това обаче пристигнаха проверяващите. И уж за всичко се бяха подготвили ловджиите - имаха и аптечка, викачите бяха със светлоотразителни жилетки, стрелците- със светлоотразителни шапки, пак им намериха кусур. В разрешителното на лов за диви свине името на един ловец фигурира два пъти, разказва журналист от  "Нов живот".

Ловците обясняваха причината така:  Юзеир от „Асково” тежи 163 кг, колкото двама ловци по осемдесет и още три килограма отгоре.

Поехме по стръмните урви - ловците с пушки, а аз с фоторепортерския апарат. Застанахме на пусиите. Сватбарският оркестър начело с Рамадан от махала Градинка пое по друг път. Музикантите имаха специална задача - да бъдат пограничен патрул и да не допуснат глиганите да преминат на територията на съседната Равенска дружинка...
Застанахме с ловеца Шабан Аптула на пусията зад храст на висока стръмна урва. Погледите ни бяха вперени надолу към обраслото с храсталаци дере. След час викачите и ловните кучета Балкан, Бинго и Бонано подкараха глиган по дерето. За мой репортерски късмет глиганът се появи точно под нашата пусия. Шабан се прецели, аз насочих фотоапарата , но с острия си слух глиганът чу шума от включването на апарата. Обърна се и се втурна надолу по дерето. Опитният ловец до мен стреля и го улучи в бута, но звярът като фантом профуча към пусията на Сефтин Зубер. Удари го второ бренеке. Глиганът пак не падна. Чак на следващата пусия с изстрел в главата го довърши Сефтин Алиосман.

Беше даден отбой. Авджиите вързаха убитото животно с въже и с големи усилия го смъкнаха на пътя. Там останалите ловци ни посрещнаха, а оркестърът наду сватбарската музика.
Дружинката имаше още една сполука - ветеранът ловец Шуаиб Мехмед беше убил лисица, но я беше оставил на лешоядите, които се рееха в небето.
Вързаха глигана за задната резервна гума на един джип и с колите потеглихме към ловната хижа на дружинката. Там край двата казана шеташе готвачът Ариф Топал, курбанът не беше от овен, а от сърна. Ловците имат право на отстрел на три сърни, ползват го при специални случаи като този, когато откриват лова.

Пристигна и джипът, който трябваше да докара убития глиган. Но за голяма изненада глиганът …го нямаше. Не бил вързан добре и някъде по пътя го „изтървали”, без да разберат на кое място. Зарязаха част от авджиите веселбата и тръгнаха назад да търсят убития глиган покрай пътищата. След два часа най-после го открили в горски храсталак. За по-сигурно този път го заключили в сандъка за кучета.

Когато обаче се върнаха на мястото на веселбата, казаха, че не са открили убитото животно. За назидание пратиха по-разсеяните си колеги пак да го търсят пеша по извървения маршрут. Десет километра изминали, без да открият нищо. Чак тогава им се обадиха по телефона, че глиганът сам се е върнал и ги чака в хижата.

Дойде ред и на веселбата. Към веселите истории, съпътстващи живота на нановишките ловци, се прибави и тази– за "избягалия" мъртъв глиган.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Албен Пастармаджийски

    0 1 Отговор
    Ловджийски лакърдий - и аз ги знам , защото съм от тия!