Last news in Fakti

21 Декември, 2015 06:30 15 735 11

Тръгнахме на бензинов туризъм в Македония

  • печата

Преглед на печата

"Монитор"
Тръгнахме на бензинов туризъм в Македония

Заради ниските цени на горивата в Македония, българите в пограничните райони тръгнаха на „бензинов туризъм”, за да напълнят резервоара при съседите. Причината е, че в бензиностанциите на една и съща верига от двете страни на границата цените се разминават значително. Литър дизел у нас е малко над 2 лева, а при съседите - около 1.50.
Пътят от София до Скопие е 240 километра, а при среден разход на гориво за това разстояние са необходими 15 литра дизел, Ако заредим на тръгване от София, това ще ни струва около 30 лева. Ако купим същото количество в Скопие - цената е 22 лева, съобщи Нова тв.
Колкото повече дизел се зареди в резервоара, толкова повече се спестява. Това обяснява защо много шофьори в районите в близост до границата прескачат към съседите в търсене на по-изгодните цени. Хората от Гюешево и Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в Крива паланка и Куманово. Въпреки рекордно евтиния петрол, цените на бензина и дизела у нас на практика не са се променяли през последната седмица и се движат в рамките на 2- 2,06 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”. Според експерти обаче бензинът може да поевтинее до 1,80 лв. за литър през януари.

"24 часа"
Българите ще похарчат 1,7 млрд. лв. за Коледа

Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите. 500 млн. лв. са изхарчени от началото на декември за подаръци, резервации на почивки и купуване на хранителни продукти за посрещане на Коледа и Нова година. Очакват се още 1 млрд. лв., или по 100 млн. дневно да бъдат отделени за празничното пазаруване между 21 и 31 декември, показват изчисления на “24 часа” на база данни за парите в обращение у нас. Пуснатите от БНБ банкноти и монети в момента са за около 12,4 млрд. лв. За сравнение в края на ноември парите в обращение са били 11,9 млрд. лв., или с половин милиард по-малко.

"Труд"
Инвалидната пенсия наполовина, ако работиш

Инвалидната пенсия на хората, които работят, да се намалява наполовина. Това предлага Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, по-известен като БОРКОР. Анализът на ТЕЛК и инвалидните пенсии е възложен от вицепремиера Меглена Кунева, въпреки че звеното няма правомощия да предлага подобни промени.
Според анализа ограничението за получаване на пълния размер на пенсията трябва да важи за хората, които след инвалидизирането са продължили да работят същата професия.
Подобно предложение обаче противоречи на решение на Конституционния съд от 1997 г., според което не може да се ограничава правото на пенсионерите да получават едновременно пълна пенсия и заплата по трудов договор.    

"Сега"
Първи ще се плащат най-старите задължения към общината

От 2016 г. гражданите с просрочени задължения към общините ще трябва да покрият първо тях, за да могат да платят и редовните си вноски за местни данъци и такси. Те няма да могат да избират какво да платят при наличие на старо задължение, какъвто е редът и за плащане на националните данъци и осигуровките. Това следва от приети без шум промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се текстовете да доведат до повишаване на събираемостта на данъци и такси, която в отделни общини е на критично ниски нива.

"Стандарт"
Коледа на кредит

Наближават най-светлите и обичани празници в годината, които обаче са свързани и с много разходи за подаръци, трапеза и пътувания. Всяка година преди коледните и новогодишни празници интересът към бързите кредити се увеличава. Основната причина за това са ниските доходи на българина и липсата на възможност, а понякога и на финансова култура, да спестява средства за такива случаи. Това коментира пред "Стандарт" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център". Според него желанието да изкараме добре празниците, да имаме богата и вкусна трапеза и да зарадваме най-близките си с подаръци кара част от българите да прибягнат към заеми. Най-често се взимат малки кредити от 100 до 300 лева, които дa подпомогнат семейния бюджет в празничните харчове.

"Дума"
Ще отварят гише за жалби на летищата

В защита на правата на пътниците във въздуха Европейският потребителски център започва от началото на 2016-а година да отваря всеки месец на летищата т.нар. "гише на пътника". Така всеки недоволен от полета си гражданин ще може още със слизането от самолета да подаде жалба или пък още преди качването на борда да разбере какви са неговите права. Това стана ясно вчера от директора на Европейския потребителски център Игнат Асенов.
От Европейския потребителски център припомниха, че всеки пътник има право на грижи от страна на авиокомпанията при забавяне на полета над два часа, като тези грижи включват храна, напитки, безплатно телефонно обаждане. При по-дълго закъснение авиокомпанията трябва да осигури и нощувка. Ако полетът е забавен повече от три часа до крайната дестинация, пътникът има право на обезщетение. Такова не се полага само ако закъснението е в резултат на лошо време или извънредни обстоятелства.

"Капитал Daily"
Трудът поскъпва рязко заради намеса на държавата

Трудът в България поскъпва с рекордно за Европа ниво - със 7.4%. Зад скока обаче стои административно повишение на минималната заплата и осигурителния доход, а не съществен ръст в икономиката или съживяване на пазара на труда. Подобряване на двата показателя има, но с малко, а предстоящото след дни ново увеличение на минималната заплата и рекорден ръст на осигурителните прагове, може да го прекъсне бързо.
Увеличените от държавата разходи за труд се отразяват пряко на работодателите. Изследване на ИПИ от тази година показа, че всеки ръст на минималната заплата със 100 лв. води до съкращаването на между 5% и 16% от работните места. И ако мислите, че намесата на държавата спира до догодина, това не е така, защото за 2017 г. има предвиден общ ръст на осигуровките и отново завишаване на най-нископлатения труд. Прочитът на данните би бил съвсем различен, ако идваше от рязко снижаване на безработицата и от пазарно повишение на заплатите в частния сектор. Но такова, без живия засега IT, няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диан

    0 1 Отговор
    уж всички искаме да видят колко сме богати
    колко скъпи коли и телефони имаме
    как караме коли с разход 20 на 100
    защото кеф цена нямал
    а искаме евтини горива?
    нали сме богати да караме със скъпи
    и да не се оплакваме
  • 2 СИК и ВИС

    1 1 Отговор
    Чоко и Златния пълнят гушите. Макетата не са такива роби, като нас.
  • 3 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    айде де нимой да биде туй-по евтено ама друг път ,остава и да е по качествено горивото -ами да ставаме македонци тогава...защо ни е евросъюза
  • 4 123455

    1 1 Отговор
    С ЕНП и с ГЕРБ -
    НАПРЕД КЪМ СВЕТЛИ БЪДНИНИ.
  • 5 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    еххх ,а как едно време макетата купуваха бензин и сирене от българия :).
  • 6 Тинки Уинки

    0 1 Отговор
    Това с бензина е още от миналата година. И не само с горивата, а и хранителните стоки са по-евтини, и по-качествени. Но забелязвам, напоследък и Македонците, почнаха да стават Българи. Развалиха доста от услугите си, стоките не са това което бяха, и самочувствието им се промени драстично. И защо ? Ами как защо!? Когато човек се нахрани, той повече не иска, достатъчно му е. И при тях е така! Не са като мечо пух, колкото повече, толкова повече. Наядоха се от нас, и почнаха да се държат надменно с клиентите си! Но и това ще отмине!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Асен Асенов

    0 1 Отговор
    Нафтата е калпава в Крива Паланка, колата ми гаснеше постоянно, добре че не заредих много
  • 9 Моята борба

    0 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ АДОЛФ ХИТЛЕР !
  • 10 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    е няма такава държава ние живеем в друга галактика насякъде пада цена а тук се е заковала като паметник тия мърди ще им се види сметката с алтернативните горива и на такива златевци млатевци
  • 11 рес еоод

    0 0 Отговор
    щото сме шебеци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове