Last news in Fakti

21 Декември, 2015 14:27 1 465 3

Гражданите от „Люлин” могат да претендират за вреди

  • гражданите-
  • люлин-
  • претендират-
  • вреди

Манолова сезира Конституционния съд относно казаните за ракия

Гражданите от „Люлин” могат да претендират за вреди - 1
Снимка: Омбудсман

Гражданите на „Люлин” могат да претендират за вреди, заради това, че останаха на тъмно и студено в продължение на дълги часове. Абсолютно справедливо е възмущението им. Претенциите за имуществени вреди е в рамките на 3 работни дни след аварията. Това каза омбудсманът Мая Манолова, по време на обзорна пресконференция за работата на институцията от стъпването и в длъжност

 „Това означава, че до сряда, всички които са претърпели имуществени вреди като повреда на различни електрически уреди, развалянето на продукти или някакви други проблеми, ще могат да претендират за обезщетение от ЧЕЗ. Наистина са фрапантни текстовете от общите условия, които енергоразпределителните дружества предлагат на своите клиенти. Там е записано, че могат да съдят дружеството и да претендират вреди, когато са оставени без ел. енергия за повече от 24 часа и само в случаите, в които дружеството не носи вина за аварията”, посочи Манолова.

По думите ѝ, така написаните условия са пречка пред предявяването на съдебни искове от страна на ощетените потребители. „Ще изготвя препоръка към дружествата и към Комисията за защита на потребителите за това, общите условия да бъдат променени, защото не смятам, че е нормално гражданите да прекарат 23 часа без електричество и да не могат да се оплакват ефективно от това”, поясни Манолова.

„Всички знаем, че когато сметката не е платена следва изключване без издирване по чия вина един граждани няма пари да си плати задълженията към енергоразпределителните дружества”, коментира още омбудсманът.

Манолова обяви, че днес ще бъде внесена първата й конституционна жалба, която е свързана със Закона за акцизите и данъчните складове. Жалбата на омбудсмана е в защита на собственици на малки казани за ракия . „До момента има постъпили 13 искания от граждани и организация за сезирането на Конституционния съд, като на 4 от тях сме отказали да подадем конституционни жалби. Останалите 7 са в процес на обработване и консултации”, коментира националния омбудсман.

Мая Манолова информира, че председателят на НС Цецка Цачева, е върнала петте кандидатури за заместник-омбудсман.

Омбудсманът  е получил 9 предложения за заместник-омбудсман, провела е интервюта и се е запознала с мотивационните писма на всеки един от тях, след което е отсяла петте кандидатури. По думите ѝ, кандидатурите са върнати с аргумента, че точният смисъл на закона е да бъде предложен на вниманието на парламента само един кандидат за поста. „В случая става дума за различно тълкуване на законовите разпоредби. Според мен, текстът на закона казва, че парламентът избира между повече от един кандидат. Самотното състезание на една кандидатура не предполага провеждането на истински избор”, коментира още Манолова. Тя допълни, че в първите дни на следващата година ще се проведе изслушване на кандидатите, което ще редуцира броят им. Състезанието на един кон просто не е състезание”, категорична бе Мая Манолова.

През следващата година Манолова смята да бъде близо до хората. „Ще започна с организирането на 5 постоянно действащи приемни в икономическите райони за планиране. София ще играе ролята на приемна за Югозападния район. По този начин ще бъдем по-близо да гражданите и те ще могат да се срещат с представители на омбудсмана лично”, посочи Манолова. По думите ѝ, хората от различни региони в страната са толкова обеднели, че дори пътуването до София или до областния център им представлява финансов проблем. „През следващата година ще организираме и по друг начин нашите посещения в страната. Ще направим нещо като десанти. Посещението в една област няма да се ограничава само с областния град. Експертите на институцията ще отидат до всяка община, а по-нататък и до всяко населено място, защото проблеми имат и хората в малките населени места”, коментира още националният омбудсман.

Манолова подчерта, че за двата месеца, през които заема поста, са изготвени общо 74 препоръки до министри, началници на различни институции и кметове. „С част от тях лицата, които сме ги отправили, са се съобразили. В други случаи се налага да пишем повторно. Бих избрала за добър пример реакцията на Министерство на здравеопазването. В резултат на нашата препоръка, за инсулиновите помпи на децата с диабет, те са включени в клинични пътеки за следващата година. В резултат наша препоръка до Министерство на труда и социалната политика, беше осигурено финансиране в домовете от нов тип за деца от 0 до 3 години, за всички социални услуги, които се извършват там”, обясни още омбудсманът Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перник

    0 0 Отговор
    Ейййййй ма си па убавица.Ц ц ц
  • 2 Toko

    0 0 Отговор
    Ама с грим,а без...

    Коментиран от #3

  • 3 Перник

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Toko":

    Без ще го мислим на сутринта................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове