Last news in Fakti

5 Октомври, 2011 13:31 769 0

Депутатите почиват до изборите

  • избори 2011-
  • народно събрание

Решението не мина без скандали

Депутатите почиват до изборите - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите няма да работят от 12 до 21 октомври. Пленарни заседания няма да има през тези дни, но работата на постоянните комисии ще продължи. Такова решение приеха народните избраници по предложение на парламентарния шеф Цецка Цачева и заместника й от ГЕРБ Анастас Анастасов след продължителни и горещи дебати. През това време депутатите няма да ползват служебен транспорт, но с изключение на дните, в които са участвали в заседанията на постоянните комисии. Ще получат и по-малко възнаграждение за труда им.

Основният аргумент е, че партиите в парламента са поставени в привилегировано положение спрямо малките партии, тъй като могат да използват трибуната за агитации.  „Пленарната зала няма да става повод да се показват аксесоари от предизборната кампания“, заяви Цецка Цачева.

Лидерът на ДСБ Иван Костов оспори аргумента на Цачева, тъй като партиите, получили депутатски кресла, не са привилегировани, а законно избрани съгласно Конституцията.

От левицата обявиха, че ще поискат оставката на Цачева, защото са против предложението й.

„Ние, освен законотворци, сме длъжни да сме близо до хората“, контрира тя.

„Искате да затворим Народното събрание, единствената трибуна, от която може да се контролира и наблюдава правителството“, заяви Костов. Според него е абсурдно да няма пленарни заседания, а само заседания на комисии, защото те също ще бъдат отразявани и ще има политически изказвания, които няма как да бъдат спрени.

„Ние сме опоненти, но сме и колеги. Не е колегиално отношение да затвориш устата на един и да отвориш устата на друг, само защото има предизборна кампания. Можем и да ходим на кампания, и да си вършим работата. И сега има хора на кампания. И сега не сме в пълен състав“, заяви тъмносиният лидер, който не си спомня друг път парламентът да е спирал работа в продължение на 11 дни, само и само защото има избори.

Червеният депутат Михаил Миков се обяви против предложението, защото изборите още повече налагали законодателната власт да работи. „Интересно е, че не допускате и втори тур. Вие искате да прекъснете функционирането на парламента. Управляващото мнозинство със всички средства иска да постигне медиен превес – като даде възможност в медиите да присъстват представители на изпълнителната власт“, заяви Миков. „Привилегия ли е, г-жо Цачева, че имате най-големи възможности да правите кампания? Не, защото ви е полага. Защо, като се се загрижили за по-малките партии, не даде част от субсидията си на тях“, попита Миков.

„Няма да има лепенки на устата на народните представители, ситуация, в която те да не могат да изпълняват правомощията си по парламентарния контрол, когато желаят той да се проведе“, заяви в отговор на критиките Цачева.

„Добро утро, г-жо Цачева Вие все пак се събудихте от герберския сън и се сетихте да предложите проекта на РЗС депутатите да не заседават по време на предизборната кампания“, възмутиха се от РЗС за плагиатстването на идеята им. Хората на Янев поискаха депутатите да бъдат в неплатен отпуск до 30 октомври. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА