5 Октомври, 2011 13:53 1 084 0

Русеф: България е стратегически съюзник

  • дилма-
  • русеф-
  • дилма русеф
Русеф: България е стратегически съюзник - 1
Снимка:Факти.бг

Освен сърдечната връзка, която имам с България, моята страна вижда в нея един силен, стратегически съюзник в този регион на света, където искаме да утвърдим и разширим присъствието си все повече. Това заяви бразилският президент Дилма Русеф на съвместен брифинг с българския си колега Георги Първанов.
Дилма Русеф възприема сърдечното отношение, с което е обградена при посещението си у нас, като проява на обич към Бразилия и това, което тя представлява. "Дойдох в България, за да превърна тази обич в конкретни жестове за сближаване", подчерта бразилският президент с български корени.

Тя посочи, че първата област, в която трябва да се развият отношенията между двете страни е търговският обмен. Г-жа Русеф подчерта, че стокообменът между двете държави се разрастваше до влизането на България в Европейския съюз, което съвпадна с настъпването на световната икономическа криза, довела до свиването му. "Първото ми намерение е да отвоювам загубените позиции като разширя възможностите пред бразилския и български бизнес", каза тя.

Друг аспект на моята визита е постигането на по-тесни контакти между Бразилия и България в областта на медицината и образованието, заяви Русеф. Тя посочи, че в родината й обръщат особено голяма внимание на студентските обмени – възможността бразилци да учат в чужди страни, и чужденци да се обучават в бразилските университети. В тази връзка Русеф заяви, че е запозната с успехите на България в областта на точните науки – физика, математика, медицина.

Тя предложи да сподели опита на Бразилия в сфери, където водещата латиноамериканска страна е постигнала голям напредък – преди всичко в областта на енергетиката – производството на биогорива, петрол и газ, а също така и в други промишлени сфери, като самолетостроене. "Бразилия натрупа голям опит при прилагането на програмите за социално подпомагане, с които успяхме да измъкнем 40 милиона души от бедността", подчерта г-жа Русеф.
Накрая тя заяви, че Бразилия с отворени обятия ще посрещне всички запалянковци и туристи, които желаят да посетят страната във връзка с провеждането на Световната купа по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г.
Българският президент Георги Първанов изрази задоволството си от посещението на Дилма Русеф в България веднага след визата си в Брюксел, което е "свидетелство за значението на нашата страна в бразилската политика". "За нас тази среща е дългоочаквана и емоционална, но в същото време и работеща", заяви българският домакин. "Убеден съм, че с новия президент ще постигнем едно ново по-високо ниво на двустранно сътрудничество не само заради нейните корени", добави той.

Президентът Първанов награди Дилма Русеф с най-високото българско отличие орден "Стара планина" с лента за заслугите й в развитието на отношенията между двете страни, а на свой ред бе удостоен от бразилското правителство с орден "Южен кръст", степен "Голям кръст".

След срещата между двамата държавни глави бяха подписани споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за сътрудничество в информационните технологии.

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА