Парламентът подхваща изборите

Преглед на печата

Публикувана: 4 Януари, 2016 06:30
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 706
ШРИФТ ПЕЧАТ

"Труд"
Парламентът подхваща изборите

След зимната ваканция парламентът ще решава изборни въпроси. До 25 януари депутатите трябва да се произнесат за въвеждането на електронно гласуване у нас, което бе предмет на националния референдум през м.г. След това в партията мандатоносител ГЕРБ планират да подхванат ремонт на Изборния кодекс, разказаха депутати пред „Труд“.
Тъй като в националния референдум не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори през 2014 г., крайното решение да има или не дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. Макар че над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите при допитването, са отговорили с „да“, е възможно парламентаристите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина.(

"Сега"
2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 г.

Въпреки че и тази година осигуровките не се повишават като размер, работещите и бизнесът ще понесат по-голяма осигурителна тежест заради рекордното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Социалните осигуровки остават 17.8%, като 9.9% плаща работодателят, а 7.9% - служителят. Увеличението на минималната заплата с 40 лв. до 420 лв. обаче води до рекорден ръст на минималните осигурителни прагове със средно 8.6%. Това засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, а НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.  Така, въпреки че осигуровките не се увеличават през 2016 г., заетите ще плащат повече за социални вноски. Минималният осигурителен доход не може да е по-нисък от 420 лв. По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, че техните осигуровки ще се увеличат с 11%.

"24 часа"
За седмица армията продаде муниции и оръжия за над 2 млн. лева

Артилерийски снаряди и изстрели за противотанкови гранатомети за над 2 млн. лв. продаде армията в седмицата преди Коледа, научи “24 часа.
Цената на снарядите скочи от 6 до 10 пъти. Според запознати повишеното търсене е свързано с бойните действия в Сирия и Ирак, чиито армии масово използват муниции по стандарти на бившия Варшавски договор.
Освен боеприпаси търговското дружество на МО “Снабдяване и търговия” е успяло да продаде на търг и стари артилерийски оръдия.
Така за по-малко от половин година дружеството се измъкна от дупката, в която бе изпаднало, твърди висш военен. Според него много скоро то ще излезе на печалба, защото в плановете на военното ведомство за 2016 г. е залегнало освобождаване от големи количества въоръжение и боеприпаси.
Освен това се предвижда на търгове да бъдат предложени и колекционерски оръжия за над 1 млн. лв.

"Стандарт"
1,8 млрд. лв. от ЕС за кметовете

За 1,807 млрд. лв. ще могат да кандидатстват през новата 2016 година 39 големи общини и 28 града от периферните райони на страната. Това са 70% от бюджета на новата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Малко над 1,6 млрд. лв. от тази сума са предвидени за устойчиво и интегрирано градско развитие в 39-те най-големи общини у нас. За всяка от тях е заделена определена сума, която може да бъде усвоена. Общините не се конкурират помежду си за средствата, както беше в предходния програмен период, а само трябва да подготвят и изпълнят качествени проекти. Други 207 млн. лв. по ОПРР могат да бъдат усвоени от 28-те града, най-силно засегнати от бедност в периферните райони, за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Тези две оси по оперативната програма вече са отворени. През следващите месеци се очакват и първите проектни предложения от страна на общините. Целта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, към което е Управляващия орган на програмата, е през 2016 г. да бъде договорен целият наличен финансов ресурс по двете оси. Освен това се очаква през тази година да са първите реално усвоени средства по програмата.

"Дума"
Три пъти по четири почивни дни през 2016 г.

По четири последователни почивни дни ще имаме през март, май и септември, гласи решението на Министерския съвет от края на миналата година. Неработни ще са 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).
Почивните дни ще са от 3 до 6 март. След това по Великден ще почиваме на 29 и 30 април, 1 и 2 май, а по Гергьовден - на 6, 7, 8 май. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Така почивните дни ще са от 21 до 24 май.
Официалният празник 6 септември - Ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Почивните дни са съответно от 3 до 6 септември.
Денят на независимостта на България - 22 септември, е в четвъртък, а следващият 23 септември се пада в петък. Така ще се радваме на ваканция от 22 до 25 септември.
Бъдни вечер и Коледа през 2016 г. се падат в събота и неделя, а допълнителен почивен ден е 26 декември. Сходна е ситуацията и по Нова година, като 31 декември 2016 и 1 януари 2017 г. също са календарни почивни дни.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.