Last news in Fakti

6 Октомври, 2011 12:45 1 171 0

Мария Бояджийска ще е и.д. кмет на София

  • мария бояджийска-
  • софия-
  • общинска банка

Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на София, след провеждането на местните избори на 23 октомври и до полагане на клетва от избрания кмет за следващия мандат. Това реши Столичният общински съвет на заседанието си днес.

Бяха избрани общо 35 души, които да изпълняват длъжността кмет и в районните кметства на София. В част от районните кметства след 23 октомври до полагането на клетва на избраните кметове длъжността кмет ще се изпълнява от заместник-кметове. На други места пък временно изпълняващи длъжността ще бъдат експерти от местните администрации. Това се налага от разпоредбите на Изборния кодекс и на Закона за местно самоуправление и местна администрация.

По време на заседанието на СОС беше повдигнат и въпросът за замяната на общински имоти, частна общинска собственост, срещу имоти, собственост на "Бизнес Парк София". Догодина ще бъде изграден 5 дка общински парк при Бизнесцентъра в столичния квартал "Младост 4", каза заместник-кметът на София Мария Бояджийска в отговор на въпроса. Решението Бизнеспаркът да изгради общински парк за своя сметка е част от сделката между общината и фирмата, което стана повод за придобилия името "скандал с брокерите", в който беше замесен и Росен Плевнелиев. Самият той тогава отрече от него лично да е искан подкуп от общинари през 2007 година във връзка със строителството на Бизнес парка. Бояджийска обясни, че подробният устройствен план е обжалван и затова се е забавило изграждането на парка. Процедурата за плана все още не е приключена, но веднага след одобряването на плана догодина проектът ще бъде изпълнен, каза още заместник-кметът.

На заседанието днес бяха одобрени и тримата общински съветници, които ще участват на общото събрание на Общинска банка, което ще се проведе на 14 октомври. Столичната община е информирала "Банков надзор" на БНБ за отказа на Общинска банка да проведе извънредно общо събрание. В Търговския регистър обаче е заведено искането на Столичната община да се впише допълнение към Общото събрание на банката следващата седмица. СО цели да си върне контрола върху Общинска банка чрез персонални промени в Надзорния съвет и промени в устава на банката. По време на дискусията стана ясно, че нищо не задължава общината да държи бюджетните си средства в Общинска банка. Според съветника Вили Лилков това насърчава наглото отношение на банката и не трябва да й се дава възможност да печели от общинските пари. Съветниците за пореден път отложиха приемането на Генералния план за движението в София. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА