Last news in Fakti

1 Февруари, 2016 10:11 1 481 1

Държавата блокира зимния туризъм в България

  • лифт-
  • опашки-
  • държавата-
  • блокира-
  • зимния-
  • туризъм

През 2011 година, при представянето на секторната стратегия за привличане на чужди инвестиции, премиерът Бойко Борисов заяви: „Петролът на България са минералните води, ски пистите и храните”. Тогава министър-председателят се възмути, че „другите страни изкарват милиарди от зимния туризъм, а ние - стотинки”.

Днес нищо от тази програма и намерения на тогавашното правителство не е изпълнено, коментира в публикация вестник "Труд". 

Държавната администрация в лицето на Министерството на околната среда и водите е заело пасивна позиция относно възможностите за развитието на зимния туризъм. Тази летаргия на МОСВ изцяло блокира работата на Министерството на туризма и общините, и стопира инвеститорските проекти. Тежката бюрокрация, корупцията, сервилниченето пред български зелени неправителствени организации от години обричат зимния туризъм и го тласкат към упадък.

Симптоматичен пример в това отношение е Банско, най-добрият ни зимен курорт, придобил световна популярност. Прекрасните условия привличат туристи от цял свят. Те обаче с право недоволстват, след като се сблъскат с факта, че трябва да чакат с часове на опашка пред единствения кабинков лифт, за да се качат в планината.

И българи и чужденци недоумяват защо при този огромен интерес към курорта, не се изгражда втора линия, за да се облекчи достъпът до склоновете на Пирин.
В същото време липсата на още една кабинка превръща цялата зона около „Шилигарника” и „Бъндеришка поляна” в огромен паркинг със стотици автомобили, което освен неудобство за туристите, влияе изключително неблагоприятно върху околната среда и хората. На никой не е приятно да отиде на върха на планината и там да се чувства като на паркинг пред столичен мол.

Дългите опашки ги има и този сезон пред началната станция на кабинковия лифт, като за разлика от предходни години, сега се вият и в делнични дни заради нарастващата популярност на Банско.

Пред „Труд” кметът на общината Георги Икономов потвърди, че в момента курортът е пълен с гости и туристи и желаещите да ползват лифта са хиляди дневно. „Разбира се, че има опашки. В момента в Турция има ваканции, предстои и междусрочната на учениците в България. Хотелите са пълни, и откъм гости, и откъм резервации. Така че опашките пред лифта и в делнични дни не трябва да учудват никого. Освен това в момента атмосферните условия са перфектни за ски и зимен туризъм”, каза Икономов.

Той призна, че много туристи няма повече да се върнат в курорта, след като веднъж са се сблъскали с безкрайното чакане за кабинката. „Когато говорим с гостите на града, идващи от чужбина, те недоумяват как може този проблем от години да не се решава. За съжаление от Министерството на околната среда и водите са върнали проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин”, със задължителна препоръка да не се разширяват туристическите зони”, допълни Икономов.

Продължаващото дългогодишно бездействие на държавата и отказа на МОСВ да се съобрази с исканията на обществото, общините и инвеститорите за даване на възможност за развитие на зимния туризъм, резонно ще доведе до упадък, още по-голям демографски срив в планинските региони и обедняване на населението.
Дали на премиера Бойко Борисов му е ясно, че Министерството на околната среда и водите се превръща в черна дупка за българския туристически бизнес, в която потъват проекти за стотици милиони евро?


Безотговорност

За това, че правителството не прави нищо за Банско, е показателен и следният факт: Преди почти година, по разпореждане на министър-председателя Борисов, бе създадена междуведомствена работна група, включваща представители на заинтересованите министерства. Тази комисия извърши всички необходими проверки и излезе с предложение за анексиране на концесионния договор за туристическа и ски зона „Банско”, което беше внесено в Съвета за развитие към Министерския съвет.

Преди седем месеца Съвета разгледа предложението и си определи двуседмичен срок, в който да реши казуса. От тогава до сега вицепремиерът и председател на Съвета за развитие Румяна Бъчварова не намери време да го свика и да излязат с решение.

Безхаберието на администрацията очевидно е стигнало до там да не изпълнява собствените си решения. Явно с всички въпроси в страната трябва лично да се занимава Борисов. Но тогава възниква въпросът защо са му министри и Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    0 0 Отговор
    Държавата е в плен на необоснователните претенции и еко-рекета от страна на "Зелените", които вече е обществена тайна, че са финансирани от Иво Прокопиев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове