Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 10:49 1 189 6

Ще бъде ли Кунева образователен министър?

  • меглена кунева-
  • образователен-
  • министър

Номинацията ѝ срещна отпор в голяма част от политическите сили

Ще бъде ли Кунева образователен министър? - 1
Снимка: БТА

Днес депутатите гласуват кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието. Номинацията ѝ обаче среща отпор в голяма част от политическите сили.

Факти.бг припомня, че ДПС, "Атака" и АБВ няма да подкрепят кандидатурата й. Патриотичният фронт, БДЦ и Реформаторският блок пък са разделени по темата.  Гражданската квота на Реформаторския блок няма да подкрепи вицепремиера и ще гласува "въздържал се" в пленарната зала. БСП пък са заели принципна позиция, че няма да подкрепят нито една от новите кандидатури за министър на образованието.

“Подкрепяме Меглена Кунева, защото това е единствената номинация на Реформаторския блок, която е предложена на премиера Бойко Борисов. Ние се придържаме към споразумението, което е сключено между нас и Блока, затова ще подкрепим предложението им”, заяви по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Изненадваща оферта за министър на образованието пък направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той обяви, че патриотите "от сърце и душа" биха подкрепили кандидатурата на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров за поста. По думите му кандидатурата на Меглена Кунева не се подкрепя от техния електорат, заради нейната "политическа история".

"Не подкрепяме кандидатурата на г-жа Кунева поради две причини. Едната е, че тя не се приема добре от нашия електорат. Другата причина е, че дейността ѝ като комисар не беше особено забележителна. Имаме забележки и що се отнася до технологията, по която се издига кандидатурата на министър на образованието", обясни той.

По думите му несериозно звучи тезата, че заради липсата на подкрепа за Меглена Кунева се клати правителството "Ако искаме да клатим властта, просто ще оттеглим подкрепата си и правителството ще падне", категоричен е Валери Симеонов.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок пък подкрепи Кунева за поста на образователен министър.

"Г-жа Кунева се е доказала като човек, който може да сформира силен екип. Тя е доктор и хоноруван преподавател. Цялото напрежение около нейната кандидатура има общо с антикорупционният закон", поясни представителят на РБ и Движение "България на гражданите".

"Тя е поела ангажимента да преодолее проблемите в образованието. Ние от нашата партия имаме много силни кадри в образованието", коментира още той.

На пресконференция в парламента днес АБВ поискаха изтегляне на кандидатурата на Меглена Кунева.

Лидерът на партията Георги Първанов припомни, че от партията му още вчера са обявили, че няма да подкрепят кандидатурата на вицепремиера. "Това е по-разумният подход", коментира бившият държавен глава. По думите му след оттеглянето трябва да се проведат сериозни консултации, в това число и за получаване на подкрепа и от опозицията. "Около работата на образователното министерство трябва да се създаде съгласие", категоричен беше Първанов.

Според БСП пък смяната на министъра на образованието не решава нищо. От левицата поискаха спирането на закона.

„Липсата на желание за диалог за образованието ни доведе до тук, защото беше приет един закон, в който управляващото мнозинство не пожела да отчете нищо през изминалата година от предложенията на опозицията. Законът беше създаден така, че да се стигне до сегашната ситуация“, заяви народният представител от БСП Валери Жаблянов по bTV.

„Който и да заеме този пост в момента, не може да направи нищо. Той е с вързани ръце“, допълни народният представител. Той подчерта, че не са станали ясни причините за освобождаването на предишния министър.

„Отговорността на премиера тук е основна. Никой не разбра защо беше поискана оставката – заради лошите програми, общественото недоволство, лошата структура на образованието, заложена в закона, липсата на време?“, попита депутатът. По неговите думи този закон се  приема вече 5 години и не е останал преподавател в България, който да не е разбрал какво представлява Законът за средното образование и въпреки всички е бил наложен силово.

„Общественото недоволство се предизвиква от липсата на елементарен обществен ангажимент в сферата на възпитанието към учениците, както и хаосът с учебниците. Всичко това е заложено в закона“, коментира Жаблянов. Той подчерта, че в него няма нито едно изречение за това, че децата на България трябва да бъдат обучавани в патриотични ценности. „Кунева не може да направи нещо, което в закона го няма. А от нейното изявление става ясно, че тя има намерение по най-добрия начин да приложи закона“, каза още депутатът и допълни, че общественото недоволство е вследствие на закона, а не на управлението.

„Правителството е негодно и управляващото мнозинство също. Образованието се превърна в предмет на пазарлък, а Кунева става министър заради вътрешните напрежения в РБ“, коментира Жаблянов. Той уточни, че му е трудно да прецени колко са крилата в РБ. „Формацията се разпадна още с излизането на партията на Радан Кънев и сега наблюдаваме трусовете на разпадане на блока в управлението“, поясни той. Според него е показателно, че Борисов няма намерение да внесе кандидатурата на Меглена Кунева. „Очевидно, че и премиерът не иска да се ангажира с хаоса в тази политическа формация“, подчерта Валери Жаблянов. Той е на мнение, че това е сериозен удар по управлението и допълни, че в образованието не може да има партийни пристрастия.

Номинацията на Кунева е политическа, а не се основава на експертиза смятат от БДЦ.

След всички тези бъркотии в образованието ние се надявахме да бъде посочена много по-експертна кандидатура за сектор "Образование", каза по БНР Георги Ковачев от Българския демократичен център (БДЦ).

“Групата на БДЦ е разделена на две части – тя е първата група, която се раздели политически, като БДЦ - партия подкрепя трайно правителството, както и състава му, а групата на Народен съюз – БДЦ, в това число и аз, като опозиция, няма как да подкрепим каквито и да е било персонални промени в кабината и самия него", заяви той.

“Ние сме на едно от последните места в ЕС по разходи за образование и реформи без сериозна експертиза и без сериозна подкрепа е невъзможно да се случат – на тази основа ние не виждаме как един бивш еврокомисар и в сегашен вид премиер по сигурността може да бъде в подобен ресор”, подчерта още Ковачев.

Според Георги Ковачев Меглена Кунева със сигурност ще се опита да внесе някакъв ред в образователната системата като добър администратор, но “от гледна точка на образователната система, по-скоро трябваше да се търси вариант с човек, който е вътре в нея и така да има една по-широка подкрепа.”

“Знаете, че в ДБГ има такива хора, които са работили в тази сфера като господин Димитър Танев, който можеше да бъде много по-спокойно възприет от кандидатурата на Кунева. Уви, това назначение е чисто политическо за нас и подари тази причина няма начин да го приемем”, допълни Ковачев.

Днес, в началото на днешния пленарен ден, депутатите от ДСБ, настояха днешната точка за гласуване на кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието, да отпадне.

"Добре е, когато се предлагат персонални промени в Министерския съвет, да се правят от този, който има право да ги прави, а не да ни се пращат писма", заяви от парламентарната трибуна депутатът Атанас Атанасов. По думите му, щом министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в чужбина и не може да представи лично кандидатурата на Меглена Кунева, няма пречка тази точка да се гласува утре или вдругиден, когато премиерът ще може да я представи пред парламента.

„Сами трябва да уважаваме институцията, която представляваме. Добре би било да изискваме от тези органи, които избираме да спазват Конституцията", подчерта още той.

Димитър Делчев от ДБГ обаче заяви, че няма пречка кандидатурата на Кунева да се гласува сега. „Уверихме се в последните дни в подкрепата на премиера Борисов за Кунева“, подчерта той.

Така депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Атанасов, като „за" бяха 63, „против" гласуваха 67, а 22 се въздържаха. Следователно, гласуването за това, дали Меглена Кунева да бъде просветен министър, ще се случи след парламентарния блицконтрол днес, в 14 часа.

Факти.бг припомня още, че Меглена Кунева беше излъчена от част от РБ, след като Тодор Танев беше уволнен от премиера. Във вторник тя беше оставена сама да търси подкрепата на парламентарните групи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    2 0 Отговор
    Що затри реакторите Мегленче, за колко си продаде душицата...............
  • 2

    2 0 Отговор
    Реакторите, ЗАШО??? КОЛКО??? КОЙ???
  • 3 госта

    2 0 Отговор
    Хубаво е да влезе в затвора за реакторите и оттам да мисли и "оправя" образователното просвещение.. Позор...
  • 4 животното

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера, какво не и харесвате на Кунева? Ако не беше тя, щеше да е някоя проста мутра, олигарх или "бизнесмен".
    Жената поне има желание да се вре по разни постове, кеф ти Брюксел, кеф ти парламента, сега и министър на образованието.......
    Кво да прави вкъщи? Явно не обича да се прибира вкъщи, нещо и липсва.;)
  • 5 неутрален

    1 0 Отговор
    Тази няма ли срам, е то същото като дебелоочието на мръхлата на МВР. Стига с простотии!!! ОМРЪЗНАХТЕ НИ!!! НАГЛЕЦИ!!!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    ОПРАВИ НИ ЕНЕРГЕТИКАТА А СЕГА И ОБРАЗОВАНИЕТО

    НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРОСТ ДО ОБЯД
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове