Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 12:13 1 827 20

И съюзнически самолети ще могат да охраняват небето ни

  • самолети-
  • съюзнически-
  • охраняват-
  • небето-
  • парламента-
  • депутатите

Страстите в Народното събрание се разгорещиха

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, според който в охраната на небето ни може да участват и чужди сили.

„За“ гласуваха 96 народни представители, „против“ - 34, а 13 се въздържаха.

Според закона дейността на въоръжените сили на Българската армия ще може да се извършва самостоятелно или съвместно със съюзниците от НАТО - така нареченият Air Policing.  Съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор, а при необходимост от предприемане на неотложни действия – по предложение на министъра на отбраната. Съвместните действия ще  се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Отхвърлени бяха предложенията на депутатите от БСП охраната да се осъществява самостоятелно или съвместно от съюзнически държави, които нямат обща граница с Република България. Депутатът Кристиан Вигенин пък предложи в текста да се уточни, че охраната на небето ни ще се прави от държави, членуващи едновременно в НАТО и в Европейския съюз, но това също не беше прието.

Страстите в Народното събрание се разгорещиха. Атанас Зафиров от БСП заяви, че управляващите добавят още един страх – за националния ни суверенитет: "Колко трябва да си сляп, колко трябва да си глух, за да не чуеш гласа на собствения ти народ, който ти казва "не го прави"! Колко трябва да си двуличен или да не познаваш собствената си история, за да слагаш под общ знаменател "съюзнически" самолетите на държави, които само пред 25 години ти самият си определял като потенциални агресори и реваншистки настроени към България."

Петър Славов от Реформаторския блок обвини социалистите в популизъм: "Ние, в момента не обсъждаме членството на България в НАТО. Това решение е взето преди знаете колко години. Включително от лявата страна тогава е подкрепено. Тук се излиза и се припомнят някакви мантри от времето на комунизма. Апропо, да ви напомня, че този режим със закон е обявен за престъпен."

Днес, като държава, ставаме фронтова държава, тъй като обявяваме символична война на руската федерация, коментира пък независимият депутат Велизар Енчев.

Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да се подхранват страховете на българите: "Вследствие на всичките дълго натрупвани проблеми между България и Република Турция и политиката, която тази държава провежда - една политика на открит неоосманизъм и пантюркизъм, мисля, че  предизвиква съвсем основателни страхове в българското общество."

От ГЕРБ защитиха промените в закона. Депутатът Валентин Радев коментира , че въздушното  пространство е общо на НАТО и не е българско, румънско или турско: "Как така ние ще поставяме условия на тези, които ще дойдат евентуално, при тази хипотеза, да ни помогнат да охраняваме въздушните пространства, ние да ги изключим. Няма такава държава в НАТО, която може да ти поставя такова условие. Не ние определяме правилата, а ние в случая само казваме на глас на нашите съюзници, абе извинявайте съюзници, но ако се наложи при хипотеза, че нашата авиация, която, както казахме, не е в  добро състояние, случайно не може да охранява въздушното ни пространство, да вдигне една двойка изтребители. Тогава, моля ви се, нека с договор, с допълнително написана точка ще решим коя ще бъде държавата и тя няма да бъде Турция, не се притеснявайте. Макар че аз не го разбирам."

АБВ не подкрепиха промените с мотива, че са неприложими.

По този начин прикриваме неспособността на тези, които говорят от 2004-та година досега и създаваме успокоение у тях, че ако утре авиацията действително фалира и капитулира, ние все пак сме взели някакви мерки. Както се казва - за всеки случай, но това важи за дядо владика, коментира ген. Михо Михов.

Според АБВ правителството трябва да вземе срочни мерки, за да подобри състоянието на  авиацията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0815

    3 2 Отговор
    Национални предатели и нищо повече, линч и след това на всеки километър кръст и на всеки кръст по един от тези предатели, от Калотина до Бургас.
  • 2 Нещо гнило

    2 2 Отговор
    Тук има не що МНОГО ГНИЛО и никой от "управляващите" не го казва на глас. Защо е нужно да се узаконява допълнително присъствието на чужди армейски часи у нас, след като по всички договорености в НАТО, при евентуално нападение над БГ, то е длъжно да се намеси? Това се прави специално за да улесни турската авиация или к'во? и до кога тези национал ни предатели, воглаве с т.нар. президент ще скачат по кокалчетата на Русия? Те въобще осъзнават ли на къде бутат държавата? Ако осъзнават - лошо, обаче пък ако не осъзнават - какво търсят на върха на държавата? Освен пари, разбира се, много пари.
  • 3 Спиро

    2 2 Отговор
    Сами се поставяме в стойка "партер".
    Нещо няма ли най-накрая да им светне на нашите "слуги на народа", че не е нормално да ни завират винаги в миша дупка, когато трябва да се взимат решения да се защити национална гордост?
    От 30 години насам, се прави всичко България да не е суверенна страна. Съсипаха се и икономиката, образованието и армията?
    Някой сеща ли се за някой друг "опорен стълб" за една държава???
    Според мен няма.
    Никой няма да дойде да ни охранява заради сините ни очи. Ще дойде време да си плащаме за това. Ако няма пари, става и с д..упе.
    Тоест, ще си платим за това, че сме правили грешен избор. А тези, които сме избирали...е, кой ще ги знае тогава къде ще са...
  • 4 гост 1

    2 2 Отговор
    От кой ще ни пазят... от Русия ли ? пффф...! Ще ни охраняват тези от които ние трябва да се пазим и да държим възможно по-надалеч от себе си...."Боже пази България" от синовете и дъщерите ти ,които от желание за по добър личен живот те продадоха и продават !!!
    И милионер да си и беден да си животът ти минава и си отива, и този на децата и внуците ви заради които крадете така нагло от народа си и техният ще мине и замине... най-голямото достойнство е честността и възможността да помогнеш и бъдеш полезен на народа си ...но, това ви е толкова чуждо ! Мога само да ви пожелая да вие сладко парчето торта и пържолата която сте налапали и...дано се задавите с нея !!!
  • 5 честно

    2 2 Отговор
    Много точни коментари колеги
  • 6 Бай хой

    1 2 Отговор
    Ти да видиш.

    Досега разходите за отбрана се орязваха защото трябваше да се разсипе армията.

    Сега под диктат от вън същите разходи ще се увеличават пза сметка на Българите защото ще се плаща на чужди(съюзнически) военни.

    Този Народ наистина има голямо търпение.

    За предателите има само едно наказание.
  • 7 Гого

    1 1 Отговор
    Някой задава ли си въпроса ,как бедна и изоставена ГЪРЦИЯ може да има силна армия и добра авиация,която да и защитава небето и народа от врагове. А силна България ,която си няма и едно самолетче се клани на фесовете нашите ПОРОБИТЕЛИ да ни бранят от братята славяни РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ! Ако можете сами си направете равносметката .Ако това не е срам и позор здраве му кажете.
  • 8 Наказателя

    1 1 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ! Всички които прокарват тези и подобни закони са ПРЕДАТЕЛИ!
  • 9 ОФ

    1 2 Отговор
    Ми , че то по добре да се върне комунизма.....

    Коментиран от #20

  • 10 8794щжг093ткщг7350е

    1 2 Отговор
    ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. ПОМНЕТЕ КОИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ, ЗАЩОТО ИДВАТ ИЗБОРИ И КОЛКОТО И ДА ВИ ОБЕЩАВАТ И КАКВОТО ДА ВИ ОБЕЩАВАТ ПОМНЕТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ, ЗА ДА НЕ СГЛУПИТЕ ОТНОВО ДА ДАДЕТЕ ГЛАСА СИ ЗА ТЯХ.
  • 11 СН

    0 0 Отговор
    Толкова ли нямаме 4 /четири/ летящи самолета , мили и обичани от целокупния български народ, уважаеми госпожи и господа "Народни представители".
    Нямаме ли, поне четири самолета?
  • 12 Гост

    1 0 Отговор
    Предатели, абсолютни предатели, защо не вземат малко да прочетат колко народ е загинал в защита на тази държава, която те се чудат как да потурчат?
  • 13 Опел

    1 1 Отговор
    Добре сте дошли, братушки. Ама само като туристи.
  • 14 555

    0 0 Отговор
    Който стои зад НАТО той ДЪРЖИ И УПРАВЛЯВА половината свят...Ако стане напечено в България Мутрата Борисов , Цачева..И останалата от Герб ще си Вдигнат Чукалата и ще си отидат на Екзотични безопасни местенца и ще си харчат паричките одрани от нашата кожа...
  • 15 УУУУУУ

    1 0 Отговор
    А бе това НАТО от кой ни пази...От Русия ли ...Та нали тя сама ни даде свобода..освобождавайки ни от железния захват в който ни държеше 45 години ..Нато ли ни освободи...Или различните там Цветни революции...ДАЛИ ПЪК РУСИЯ НЕ НИ НАКАЗА ПО ТОЗИ НАЧИН...Показвайки ни че има и по лошо и от Русия..Бавно поетапно ни ликвидират в момента Армията,Историята а после и Държавата....
  • 16 Мишка

    0 0 Отговор
    Национални предатели са целия български народ.И най-вече тези който избягаха зад граница.
    Защо?
    Ами защото наместо народа да влезе в рлята си на коректор на властта той стои и гледа безучастно.
    Наместо да бягат да робуват на западняка може да се сложи ред в къщичката и да живеем добре.
    Но тоя народ това заслужава 1300г история 700г робство а през другото време слуги на западни тъпанари щото умеели да крадът и имат пари.
  • 17 изтребителя

    0 0 Отговор
    Пет пари не давам, кой ми пази небето, ИСКАМ ниски цени и високи доходи! Другото ми е през ...... работа!

    Само искам да питам, защо поръчаха ремонт самолетите от Полша? Просто шапкарите искаха да ди напълнят гушите, като с летните Кугъри!

    За тях ПАРИТЕ, за вас патриотизЪма, доволни ли сте?

    Коментиран от #18

  • 18 Мишка

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "изтребителя":

    докато друг ти върши работата ще си плащаш.А това не води нито до ниски цени нито до високи доходи.
    Ще работиш много като вол ще взимаш малко а ще даваш още повече и ще гледаш как друк си пълни гушата.
    Бачкайте роби.
    Да живее правителството и всички бандити да са живи и здрави.
  • 19 изедници

    0 0 Отговор
    Всеки народ заслужава управниците си.
  • 20 Владо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ОФ":

    Какъв комунизъм бе пич?
    Бай ти Георги Димитров е искал да ни прави Съветска република навремето.
    Ако толкова ти се иска, хващай пътя към Русия.
    Защо тук все някой се опитва да обяснява, че единствената алтернатива на случващото се е да "викаме руснаците".
    Нека заповядат. Нямам нищо против тях, но да не забравят все пак, че ние за тях сме чужбина, а те са туристи тук. Така трябва да бъде и със всички останали. Никой няма право да ни се меси, а нашите управляващи просто да си огледат картините по кабинетите и да се замислят. Всеки си има портрет на Левски на стената, но никой нищо не знае за него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове