21 Февруари, 2016 10:58 14 318 14

Прокопиев: Рухва схемата КТБ 2

  • прокопиев-
  • рухва-
  • схемата-
  • ктб

Мината е една граница, след която Европа вече не проявява търпимост към подобни практики, смята бизнесменът

В момента наблюдаваме рухването на схемата КТБ номер 2“, заяви бизнесменът Иво Прокопиев в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Така той коментира спирането на огромни обществени поръчки в последните дни.

„Този модел с концентрация на обществени ресурси на едно място, които политиците да използват за това, за което им е удобно – да си финансират медии, които ги хвалят, собствени политически проекти, оплюването на своите обществени опоненти, това го виждахме в КТБ – как бяха концентрирани държавните депозити в банката, как след това, заради голямото проспиване от всички възможни регулатори, системите за защита не сработиха и в крайна сметка пирамидата рухна с цената на 4 млрд. лв. за българското общество и данъкоплатци. Това с обществените поръчки е същото, просто източникът на парите не са спестяванията на хората, а са в голямата си степен европейски пари и в една немалка степен – и наши пари от българския бюджет“.

Мината е една граница, след която Европа вече не проявява търпимост към подобни практики и министър-председателят Бойко Борисов правилно е разчел сигналите, които получава отвън, смята бизнесменът.

Името на Прокопиев беше замесено в спирането на поръчките, след като депутатът и бизнесмен Делян Пеевски каза, че е хубаво Борисов да погледне в огледалото и да каже дали не вижда Прокопиев и кръга „Капитал“, а премиерът отговори, че винаги е виждал само себе си.
Прокопиев увери, че когато погледне в огледалото, вижда себе си. „Но ако някой премиер на България започне да вижда и някой друг в собственото си огледало, значи дните му на този пост са преброени“.

На въпрос защо Пеевски е направил това изказване, Прокопиев отговори: „Много хора си задават този въпрос, защото някак си много непропорционално моето име излезе в този скандал с обществените поръчки, при положение, че целият ми бизнес е много далече от държавата, не само не получаваме никакви обществени поръчки, но гледам да нямаме никакви допирни точки с държавата“.

Той увери, че по никакъв начин не е засегнат от спрените поръчки и твърденията, че е намесен в поръчката за изработването на новите лични документи няма нищо общо с истината.

Замесването на името му било направено, „за да се поддържа митът, че има два враждуващи кръга, че имам някаква лична битка с г-н Пеевски“. Нямам отношения с Пеевски, не го познавам, не съм го и виждал, увери Прокопиев.

„Големият проблем на образа в огледалото е, че сянката на г-н Пеевски много дълго време витае в огледалото на българския премиер, който и да е той“, каза бизнесменът.

За обвиненията, че статията в германското сп. „Шпигел“, от която тръгна метафората за огледалото (Spiegel, на немски език – огледало), е резултат от влиянието на Прокопиев и „Икономедия“, той отговори: „Не виждам основания да вярвам дори на дума от това, което пишат жълто-кафявите медии, защото те съществуват, за да разпространяват неистини и да поддържат напрежение в държавата“.

След като Пеевски каза, че трябва да се проверят и бизнесите на Прокопиев, бизнесменът посочи, че той и бизнесът му е в обществения обектив от години, откакто през 2009 г. в „Капитал“ е пуснал първото си журналистическо разследване за КТБ. „От тогава сме непрекъснато проверявани“, посочи той и добави, че не се притеснява, защото всичките му бизнеси са проверявани и повечето проверки са приключили, без да са намерени нередности.

Прокопиев посочи и че не е олигарх, защото „олигарх е този, който се възползва от властта“, а той и медийната му група „са опонент на властта в последните 15 години“.

България в момента е на кръстопът – или ще остане в семейството на европейските държави и в полето на евроатлантическите ценности, или ще започне период на полуразпад. Защото какъвто беше проблемът в КТБ, такъв е и при обществените поръчки. Не е проблемът, че някакви хора вземат едни пари, било то и европейски. Проблемът е, че за да съществува национална схема за крадене на обществени поръчки, значи всички контролни механизми по веригата са изключени, посочи Прокопиев.

Според него в последните години политиците се опитват да подменят представата за бизнес и да омаскарят всички, които се занимават с бизнес, свеждайки го до това, че едва ли не бизнесът е усвояването на обществени поръчки и взаимодействие с политиците. Има два вида бизнес – единият краде от обществения ресурс. Вторият вид е истинският – създава стойност и бизнесменът взема част от тази стойност, останалата разделя с работниците си и с обществото под формата на данъци, обясни той.

Пеевски разбива средата за бизнес, защото корумпира и овладява основните институции, които трябва да пазят конкуренцията.

На въпрос дали неговите медии участват в целенасочени атаки към главния прокурор Сотир Цацатов той отговори: „Не бих казал, просто прокуратурата е хваната в този корупционен модел“.

Според него проблемите няма да се решат с комисар по корупцията във всяко ведомство, а „с повече Европа“.

Запитан дали скоро ще разберем истината за фалита на КТБ, Прокопиев каза: „Истината е, че КТБ схемата беше възможна, защото над банката имаше политически чадър. Той парализира всички контролни механизми, които трябваше да предотвратят източване в такъв размер. Не сме чули премиера да даде оценка на модела КОЙ, на схемата КТБ и на модела Пеевски. Въпрос на политическа воля е, ако има такава воля, много лесно може да се каже кои са били хората, които са осигурявали този политически чадър и трябва да понесат отговорност“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 123

    0 0 Отговор
    шаро, марш при прасето шиши!
  • 3 ivo

    0 0 Отговор
    Брат и ти си за клане
  • 4 ВРЕМЕ Е

    0 1 Отговор
    Тоя мошеник ще свърши в някоя канафка със сигурност!
  • 5 ккскф

    1 0 Отговор
    всички са недолюбвани, ама тва не е конкурс за любимци - що медиите на пеевски досега не извадиха наяве политическите и икономически влияния на прокопиев, спечелени държавни поръчки, тефтерчета или пък зависими политици? щот за пеевски тия факти са на масата, да може да си направим сравнението
  • 6 Проклетиев

    0 0 Отговор
    Прокопиефф - галеника на фондация "България за америка" , то не е лесно да имаш цяло посолство от каубойци и индианци за гърба си .....
  • 7 опсмопсус

    0 0 Отговор
    мошенник от класа, посткомунистическо мекере, назначено от студентската скамейка за кредитен милионер с връзките на баща му, убо служител!
  • 8 Край

    1 0 Отговор
    Политиката в България е кой да ни стирже - Прокопиев или Пеевски. ВЗлатев или Бого Манчев, Васил Божков или Гриша Ганчев. Сигурно има някакъв начин да не ни стриже никой ама не го намираме ние българчетата. Европа трябвало да ни каже.
  • 9 citro

    0 0 Отговор
    ако прокопиев беше олигарх от нивото на пеевски,божков или гергов ,нямаше да се разхожда спокойно по къси панталони със семейството си по улиците без охрана
  • 10 Володя Путин

    1 0 Отговор
    Да питам кои са неговите медии - "опозиция на властта"?
    Аз знам само АлфаТВ за опозиция(те и за това искат дая закрият). А там е друг.
    Не гледам телевизия от доста време, ама опозиция на мафиота БМБ не съм виждал или чувал скоро.
  • 11 нормален

    0 0 Отговор
    Платените тролове веднага скочиха да плюят човека ! Те нормалните хора виждат КОЙ какъв е, няма нужда вие да ни казвате !
  • 12 Олег

    0 0 Отговор
    Прокопиев е същия сметкаджия като Василев, какво тръгнал да се изказва и да се прави на моралист
  • 13 гостенка

    0 0 Отговор
    Този червендалчо като го видя ми става лошичко! Платено човеченце!
  • 14 Силвио

    0 0 Отговор
    Стига вече са ни правили на балами. Истината за източването на КТБ трябва да бъде разкрита напълно, а всички които са участвали в тази кражба да си получат заслужените присъди!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове