Last news in Fakti

7 Март, 2016 14:09 1 513 2

Социологически агенции с противоречиво мнение за управляващите

  • социологически агенции-
  • противоречиво-
  • мнение-
  • управляващите

Според изследване на Алфа Рисърч, критиците на Бойко Борисов вече са повече от поддръжниците му. Според Екзакта пък, Борисов и Фандъкова са сред най-одобряваните политици

Социологически агенции с противоречиво мнение за управляващите - 1
Снимка: БТА

Социологическите агенции са с противоречиво мнение за управляващите. Според изследване на "Алфа Рисърч", критиците на Бойко Борисов вече са повече от поддръжниците му. Според „Екзакта“ пък, Борисов и Йорданка Фандъкова са сред най-одобряваните политици.

Плавен спад в подкрепата за правителството, премиера и ключовите министри отчита „Алфа Рисърч” в националното си представително проучване за първото тримесечие на 2016 г.

Острата политическа конфронтация по редица теми, персоналните атаки и смените на министри водят до това одобрението за Бойко Борисов да спадне от 38% до 33%, при ръст на неодобрението от 30% до 35%. Като цяло, най-устойчиви в доверието си в правителството остават привържениците на ГЕРБ, докато при тези на РБ се наблюдава спад, а над половината симпатизанти на АБВ и ПФ са с критична оценка.

Положителните оценки за дейността на кабинета спадат от 24% в края на 2015г. до 20% в началото на март 2016г. Лек ръст бележи и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

ГЕРБ губи 3% подкрепа в сравнение с ноември, но запазва първо място (21.3%). С 10.4% БСП поддържа двойната дистанция от него. Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база, отбелязва спад от 6.8% на 4.9%.

Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5.9%), но като цяло запазва устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. Атака е на ръба, както и „Движение 21”.

Според изследването фокусът на общественото внимание се премства от икономиката и престъпността към корупцията по високите етажи на властта. Според социолозите, именно това определя и цялостното отношение към държавните институции, политическите сили, възприятието за причините за икономическата изостаналост на страната и ниския жизнен стандарт на българите.

Според 58.6% от хората въпреки напредъкът в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната. Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, вкл. сред симпатизантите на управляващата коалиция.

Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Като цяло се одобрява спирането на съмнителни обществени поръчки „поради съмнения за корупционна свързаност с Д.Пеевски, или други гарантирано печеливши участници в публични търгове”, но 55.8% от анкетираните не са убедени, че действията на правителството показват реална политическа воля за борба с корупцията.

Традиционно в челото на класацията за най-добре справящи с работата си са регионалния министър Лиляна Павлова (32.6% успешно срещу 7.6% неуспешно), министъра по еврофондовете Томислав Дончев (19.4 успешно, срещу 3.5% неуспешно) и социалния министър Ивайло Калфин (23.8% успешно срещу 8.4% неуспешно).

С аналогично равнище на положителни оценки е и здравният министър Петър Москов (17.1%), но вотът на недоверие и персоналните атаки срещу него генерират ръст в критиката към дейността му (24.5%). Това го прави едновременно един от най-харесваните, но и един от най-критикуваните министри. Въпреки съпротивата на професионалното съсловие обаче, пациентите подкрепят мерките за контрол на харчовете в здравната каса.

Блокирането на реформата в МВР и съдебната система, поставя министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на правосъдието Екатерина Захариева сред най-критикуваните членове на кабинета.

Извън кабинета, еврокомисарят Кристалина Георгиева успява да запази положителен личен рейтинг (43% одобрение срещу 21% неодобрение).

Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Р.Кънев (от 11.8% на 10.6%%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии – Г.Първанов (от 23.2% на 20.3%) В.Симеонов (12.3%), Кр.Каракачанов (17.5%). Лидерът на БСП М.Миков запазва позицията си почти без промяна – 14%. Друга фигура, идваща от левите среди, Т.Дончева, събира високо лично одобрение (21.1%), далеч надхвърлящо електоралния потенциал на нейната партия Движение 21.

На дъното на класацията на общественото доверие са Волен Сидеров, Ахмед Доган (по 4.5%) и Лютви Местан – 2.8%.

Поне към момента, нито един от лидерите с амбициите да бъдат политически представители на турците в България не печели категорична подкрепа сред тях. Според агенцията, актуалният около местните избори и излязъл отново на сцената след отстраняването на Местан, въпрос – възможно ли е пряко или непряко ДПС да влезе в една нова правителствена формула – среща сериозно обществено неодобрение.

35% са на мнение, че нищо не се е променило в тази партия, 19% я виждат като по-приемлива за коалиране, но 43% смятат, че от случилото се ДПС изглежда още по-ненадежден партньор.

Данните от национално представително проучване на „Екзакта рисърч груп“ пък сочат, че Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева и Бойко Борисов са тримата най-одобрявани български политици.

Фандъкова е одобрявана от 62 на сто от анкетираните, Кристалина Георгиева – от 55 на сто, а Бойко Борисов – от 45%.

В топ 10 са още Лиляна Павлова (44 на сто одобрение), Томислав Дончев (36%), Ивайло Калфин (35 на сто), Вежди Рашидов и Петър Москов с по 32 на сто одобрение, президентът Росен Плевнелиев (31%) и Татяна Дончева (31%).

Изследването регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции. Тепърва ще става ясно дали има моментно натрупване на неблагоприятни обстоятелства или става въпрос по-трайна негативна тенденция, коментират социолозите.

Според тях най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Те са одобрявани от по 7 на сто от анкетираните, а одобрението към главния прокурор е 14%.

През февруари полицията е одобрявана от 32 на сто, а армията – от 28 на сто.

За последните пет месеца армията губи 9 на сто от одобрението за работата си, а полицията – 8%.

Когато става дума за рейтинг на силовите ведомства, трябва да се има предвид, че отношението към тях се влияе не само от вътрешни фактори, но и от външни, като сирийската криза и бежанския поток.

През последните пет месеца с близо 9 на сто се свива одобрението към парламента. Народното събрание е одобрявано от 13 на сто, а неодобрението му възлиза на 77%.

Работата на правителството е одобрявана от 28%, а неодобрението на кабинета възлиза на 60 на сто. През февруари правителството губи 7 на сто одобрение в сравнение със септември 2015 г., когато, в навечерието на местните избори, бе измерен най-високият рейтинг на кабинета за последната година, отбелязват социолозите.

Високо е одобрението за работата на правителството сред традиционния електорат на ГЕРБ – млади и по-заможни хора, както и жители на градовете областни центрове. 70 на сто от избирателите на ГЕРБ подкрепят правителството, а крайно негативни нагласи към кабинета са регистрирани сред избирателите на БСП.

26 на сто от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Този дял се дължи по-скоро на добрите оценки за работата на премиера, отколкото на тези за кабинета, доколкото рейтингът на одобрение на Бойко Борисов е със 17 пункта по-висок от този на кабинета.

В представите на българите нещата се подобряват главно в две посоки – по отношение на транспорта и на усвояването на средства от ЕС.

Сравнително добри оценки се дават и за работата в сферата на регионалното развитие. За последната година, според 59 на сто от интервюираните, най-проблемен остава стандартът на живот на хората. Влошаване на ситуацията настъпва и в сферите на правосъдието, на здравеопазването и на образованието.

Регистриран е ръст на подкрепата за работата на омбудсмана Мая Манолова. Нейният рейтинг на одобрение (27,2%) се покачва с 6 пункта от началото на мандата ѝ, а неодобрението ѝ намалява с 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамболов

    0 1 Отговор
    Засмукването на податлива към образоване и развитие работна ръка от потомците на древни цивилизации може да се окаже спасителна за стара Европа политика, стига процесът на мигриране и културно итегриране да бъде задълбочено обмислен, визионерски планиран и стриктно контролиран ! Въпросът е, има ли реална надежда България да излъчи водещи личности със стратегически поглед и решителен замах, които да я опазят и да се преборят за бъдещето на нашия народ ?
  • 2 Ха ха

    0 0 Отговор
    Престанете с тези агенции, комисии и назначени формирования, на които единствената цел е да "усвоят" едни пари! Щом клавиатурата и телевизора са по-важни от площада и улицата за народа, значи всичко е наред. Държавата сме ние, контрола трябва да е наш, а на нас не ни пука. Какви проценти, какви 5 лева?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове