28 Март, 2016 17:58 1 088 5

НГК „Природа за хората и регионите": Заблуждаващо социологическо изследване

  • нгк „природа за хората и регионите"-
  • заблуждаващо-
  • социологическо изследване

Днес, на пресконференция в БТА, швейцарската частна офшорна компания WWF и социолозите от „Алфа рисърч” направиха опит да заблудят обществото, че болшинството от българите не желаят изграждане на спортни съоръжения в планините, съобщиха от НГК „Природа за хората и регионите”.
.

Основният въпрос, на поръчаното и платено от WWF проучване, е качен в сайта на организацията:

„Одобрявате ли развитието на инфраструктурата и строеж на нови хотели, писти и спортни съоръжения в защитената природа на високите планини Рила, Пирин, Стара планина и Витоша?” (https://mobile.facebook.com/WWFBulgaria/photos/a.415482708469021.118307.373213199362639/1417179138299368/?type=3&_rdr)

На така зададения въпрос с „НЕ” със сигурност ще отговорят почти 100% от анкетираните. Надали  има българин, който да желае високите части на планините да се застроят и да се изграждат нови хотели, жилищни сгради, почивни станции и други.

Със сигурност съвсем други ще са резултатите, ако въпросът коректно беше разделен на две: „Одобрявате ли изграждането на инфраструктура и хотели във високите части на планините?” и „Одобрявате ли изграждането само на спортни съоръжения в планините?”. Недопустимо е проучвания,  които могат да окажат влияние на живота и битието на над 500 хил. българи, живеещи в планинските региони да се правят на базата на подвеждащи и манипулативни въпроси.

Умишлено зададеният по този начин въпрос цели да направи алюзията и да приравни изграждането на обичайна спортна инфраструктура като: лифтове, писти и друг вид туристически атракции за зимен и летен туризъм в планините със строителството на големите курорти по българското Черноморие.

Въпросът е и изключително некоректен. От много години съгласно Закона за защитените територии в националните и в природните паркове единствено е разрешено изграждането на спортни съоръжения и туристически атракции за зимен и летен туризъм. Вече никъде в българските планини, включително и в ски зона Банско, не се изграждат хотели и други жилищни сгради, а само лифтове, писти и заведения за хранене.

За да се придаде достоверност на проучването, социологическото изследване е възложено на „Алфа рисърч”. Агенцията има относително добра репутация и се ползва с доверието на премиера. Анализът по-скоро е насочен да влияе върху решенията на Министерство на околната среда и водите, отколкото да представи публично обективна информация за нагласите на хората.

Интересно е и друго, защо швейцарската организация WWF поръчва това заблуждаващо социологическо изследване. В чий интерес е да се публикуват и тиражират тези манипулации? Какви са и мотивите на швейцарската държава да финансира със стотици хиляди франка двете програми „Прозрачни планини” и „Зелени закони”, цялата дейност, на които е насочена срещу развитието на зимния туризъм?

                                                  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Причината е ясна, ски трябва да се карат само в Алпите. Когато се сече в Странджа или ниските части на планините, всички мълчат. Отвори ли се тема за лифтове и пътища, надава се писък.
    Не ми стана ясно какво илюстрира снимката. Прилича на една станция в Паничище, може би е на офшорката.
  • 2 грррр

    0 0 Отговор
    Най-малкото като видиш, че не се споменават половината ни планини, ти става ясно за каква манипулация иде реч.
  • 3 Юве

    0 0 Отговор
    Това са примитивните методи на долните зелени организации.
  • 4 лорд

    0 0 Отговор
    Че кой вярва на жалките социологически проучвания?
  • 5 Вили

    0 0 Отговор
    Абсолютно съм съгласна с това, че проучването е манипулирано или по-скоро тълкуването на информацията от него е съвсем неточно. Наистина при така зададения въпрос и аз бих казала не, но това не означава, че съм против развитието на инфраструктурата в планинските ни курорти. Едно е развитието да ти е с нови хотели, съвсем друго е с нов лифт или подмяна на остарял такъв. Двете неща имат разлика от небето до земята, но за зелените всичко е едно. Ето за това и не може да се случи нищо смислено в България. Като имаш насреща си едни хора, които изобщо не разбират нищо от това, с което уж се занимават и за което взимат милиони от държавата и от евросредствата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове