Last news in Fakti

8 Април, 2016 06:29 1 342 1

Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

  • печата

Преглед на печата

„Монитор”
Подсладител в козунака удря в стомаха и нервите

Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите, това обяви за „Монитор” проф. Донка Байкова.
По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. „Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща”, обясни професорът и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак.
Козунаците ментета обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

"24 часа"
Бърз трамвай по бул. "Цар Борис III" и дупчене на билет на спирките

Скоростен трамвай и дупчене на билета още на спирката като в метрото по бул. “Цар Борис III” ще има в София до края на 2018 г. Това са част от обектите, заложени във втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт, с който Столичната община ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма “Региони в растеж”. Прогнозната стойност на всички дейности е 114,1 млн. лв., научи “24 часа”.
Реконструкцията на трамвайната линия по бул. “Цар Борис III” от Княжево до Съдебната палата ще позволи мотрисите да се движат с до 24 км в час. Планира се в участъка на трасето по булеварда от пл. “Руски паметник” до Княжево по спирките, които също ще се подменят, да има електронна система за контрол на достъпа. По подобие на системата за влизане в метрото пътниците ще трябва първо да покажат карта или да дупчат билет, за да бъдат допуснати до спирката.

"Труд"
Пробутват ни стари крави за телешко месо

Пазарът у нас е залят с месо от стари крави, което се предлага за телешко по магазините. Това заяви Станко Димитров, председател на Асоциация на пасищните животновъди.
Има кланици, които изкупуват бракувани крави и ако месото им е по-розово, се представя за друга категория, уточни пред „Труд” зам.-председателят на асоциацията Здравко Иванов. Друга схема е животното да се храни известно време с храни, богати на бета каротин, от което месото става по-бледо и така се заблуждава потребителят, че купува месо от млади телета, разказа той.
Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо.

"Сега"
София дава договор за 169 млн. лв. на фирма, за да спре да я съди

Скандален договор за възлагане на 16 линии от столичния градски транспорт предлагат общинските съветници от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок. Опозиция и управляващи искат да се сключи 8-годишен контракт за малко над 169 млн. лв. с фирмата "МТК Гроуп", която в момента съди общината за малко над 15 млн. лв. Окончателно решение по делото няма, но съветниците бързат да го изпреварят. Това става ясно от доклада на вносителите, с който "Сега" разполага. За него съобщи първо Медиапул. Предложението идва на фона на течащо гласуване в общинските комисии за драстично увеличение на цената на билета на 1.60 лв.

"Стандарт"
Наесен със стари учебници по новите програми

Родните ученици ще учат по нови учебни програми, но със старите учебници през учебната 2016-2017 г. Нов ще бъде само учебникът по история за петокласниците, като би трябвало да е готов до края на септември. Това стана ясно на среща между образователният министър Меглена Кунева и шефове на издателства в МОН.
Двете страни подписаха споразумение, с което издателите поемат ангажимента до дни да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд (ВАС), да внесат проектите за новите учебници по "История и цивилизации" за 5-и клас до 9 юни 2016 г., а тези по останалите предмети за 1-ви и за 5-и клас до 9 август 2016 г. След внасянето на проектите следва процедура по одобрение и доставка от около 3 месеца. "През учебната 2016-2017 г. ще се учи по старите учебници с изключения на историята за 5-и клас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашо

    0 0 Отговор
    Токсичните химикали с които ни тровят вече 25 години в храните са с благословията на управляващите . Тези до един са за екзекуция . Парадокса е че по медиите ни внушават че са незаменими и богоизбрани .Създали са фалшиви механизми да бъдат избирани винаги при избори .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове