8 Април, 2016 16:28 844 0

Намаляват нарушенията в онлайн търговията

  • намаляват-
  • нарушенията-
  • ионлайн търговията

Наблюдава се в последните години увеличаване на потреблението чрез онлайн пазаруване с около 30% ръст на годишна база

Намаляват нарушенията в онлайн търговията - 1
Снимка: БТА

Активното и ефективно присъствие на пазара, търсенето на диалог при разрешаването на потребителските спорове и развиването на информационни кампании за правата и задълженията на потребителите и търговците са основните акценти в дейността на Комисията за защита на потребителите (КЗП) през последната година.

Това отчете на пресконференция днес настоящият състав на институцията по повод изтичането на първата година от мандата му. 

„Още при встъпването ни в длъжност ние заявихме намерението си да бъдем отворени към обществото, към медиите и цялата ни дейност да е публично достъпна. Това е важно за нас, тъй като по този начин ние популяризираме, както нашите функции, така и добрите търговски практики, за да може потребителите да се възползват от тях. От друга страна – да е ясно, че комисията работи като един хомогенен екип и че разчитаме преди всичко на експертност”, каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

През миналата година в КЗП са постъпили над 20 000 жалби и сигнали на потребители. Маргаритов коментира, че това е цифра, която звучи сериозно и поставя институцията на първо място по този показател сред останалите, които работят за решаването на проблеми на гражданите.

„Много важна за нас е обратната връзка от потребителите, които се явяват естествен регулатор на пазара. Чрез гражданите ние получаваме информация „от извора” за най-чувствителните сфери на пазара във всеки един момент и съответно акцентираме върху тях в нашата контролна и превантивна дейност, за да може максимално бързо, ефективно и ефикасно да бъдат премахвани всички фактори, които влияят негативно на потребителския пазар и защита”, обясни той.

„Даваме си сметка, че е важна и активната комуникация с другия основен играч на този терен – търговците. През изминалата година, в рамките на дадените ни от закона функции, търсихме активен диалог с тях основно по линия на превенцията. За нас е важно да успеем да ги убедим, че тяхното лоялно и коректно поведение е изключително важен фактор, както от гледна точка на успеха на техния бизнес, така и по отношение на това, че по този начин те гарантират на потребителите едно спокойствие, което ги превръща в техни редовни клиенти”, допълни Маргаритов.

Той подчерта, че взаимодействието на КЗП с останалите контролни и надзорни органи, които имат отношение към потребителската защита, също е била основен приоритет за ръководената от него институция. По думите му в резултат на тези усилия се е утвърдила градивна комуникация, която води до това все по-малко случаи да остават нерешени.

Маргаритов съобщи, че се наблюдава намаляване на общия брой нарушения с около 10%, а в някои от най-важните сектори като туризма и онлайн търговията този процент е доста по-съществен. „Особено в онлайн търговията това е много важно, защото показва, че въпреки интензифицирането на този тип пазар, търговците са все по-склонни да спазват своите задължения и да гарантират правата на потребителите. 35% е цифрата за последното тримесечие на миналата година на намалението на нарушенията в сферата на онлайн търговията”, каза още Маргаритов.

Ръководителят на ведомството посочи, че дори и да се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията като цяло, такива винаги ще има. „Както във всяко състезание, винаги единият от играчите ще прави една крачка напред, а другият ще се опита да го настигне. Даваме си сметка, че няма идеални условия. Ние ще продължим да откриваме и предотвратяваме различен тип нарушения на потребителските права. Но съм убеден, че тази отвореност, активност и желанието ни да информираме основните играчи на терена за техните права и задължения води до положителни резултати в този процес”, обобщи Маргаритов.  

„За да запазим доверието на обществото в институцията и да задълбочим добрите тенденции на пазара, е изключително важно резултатите от дейността ни да са публично достъпни. За целта оповестяваме на официалната си интернет страница своите годишни доклади, информация за заведени колективни искове и влезлите в сила актове. Освен това отговаряме на всяко запитване от страна на граждани, отправяме покани към представители на средствата за масова информация за присъствие на нашите проверки, работим и по сигнали на журналисти”, каза Константин Арабаджиев, член на КЗП. Той посочи още, че през последната година комисията се е утвърдила като обективна, прилагаща закона еднакво строго по отношение на всички икономически оператори и че това се потвърждава от публикуваните на сайта на комисията влезли в сила актове. Арабаджиев посочи, че институцията е станала и по-достъпна за гражданите, като даде пример с разкритите приемни в морските и планинските курорти. Той подчерта, че тази инициатива скъсява времето за реакция за решаване на възникнали проблеми. 

Константин Райков, член на КЗП, акцентира върху това, че през тази година бяха създадени, конструирани и нотифицирани т.нар. органи за артернативно решаване на потребителски спорове. „Новото е, че бяха създадени секторни помирителни комисии в най-важните икономически ресори – енергетика, ВиК, електронни съобщения и пощенски услуги, транспортни и финансови услуги. Реализирана бе обширна информационна кампания, която имаше за цел да запознае потребителите с възможностите на тези помирителни комисии, да апелира към търговците все по-често да използват този способ за разрешаване на спорове между тях и потребителите и да задълбочи доброто взаимодействие с другите контролни и регулаторни органи, които са част от секторните помирителни комисии”, коментира Райков.

Днес се проведе семинар, който да запознае търговците и потребителите с възможностите на онлайн платформата за решаване на трансгранични спорове. Той бе организиран от Европейския потребителски център, който функционира към КЗП.

Маргаритов подчерта, че една от целите, които КЗП е набелязала за следващия период, за да може да отчете още по-добри резултати, постигнати с по-съвременни методи на работа, е  дигитализация и цифровизация на дейност си. „Това не е за подценяване, тъй като динамиката, която трябва да следваме, се увеличава все повече и повече и без да използваме пълноценно тези механизми, ние въпреки че констатираме положителни тенденции, можем да започнем и да изоставаме от предизвикателствата, които пазарът предоставя”, коментира Маргаритов и потвърди, че комисията ще продължи да работи активно със социално по-уязвимите групи граждани.

„Ще застъпим в още по-голяма степен в дейността си работата по отношение на онлайн търговията. Тук предизвикателствата са много. Наблюдава се в последните години увеличаване на потреблението чрез онлайн пазаруване с около 30% ръст на годишна база. Това означава, че този сектор ще продължи все повече да набира скорост, а от там и ще концентрира потенциални рискове. Ще задълбочим и работата си в сътрудничеството с търговците, особено малките и средни предприятия. Чрез информационни кампании и различни съвместни дейности да ги запознаем с изискванията на законодателството в областта на потребителската защита”, заяви Маргаритов.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове