Last news in Fakti

18 Април, 2016 08:00 8 688 1

Фонтанът на площад "Славейков" - бъдеще затънало в миналото

  • фонтанът-
  • площад-
  • славейков-
  • бъдеще-
  • миналото

11 години след трагедията в центъра на София никой не знае кога ще отворят наново съоръжението

Никой от общинските власти не е наясно кога и по какъв начин ще бъде пуснат наново фонтанът на площад "Славейков" в София, установи проучване на Факти.бг. Въпреки че измина повече от десетилетие след нелепия смъртен случай в центъра на столицата и вече делото е приключило и съоръжението не е веществено доказателство, съдбата му все още е неясна.

От общинското дружество "Пазари Запад", които са отговорни за стопанисването на фонтана, имат проект за ремонтирането му при ясна цена и параметри какво точно трябва се ремонтира, увери директорът на предприятието Веселка Симеонова пред Факти.бг. Последната дума обаче има Столична община, която трябва да даде зелена светлина за ремонтирането на фонтана, а това още не е направено.

Историята на фонтана - убиец

Точно преди 11 години - на 3 май, 2005-а година, във фонтана загина 34-годишният фотограф Веселин Маринов. Малко след 22 часа той и приятелката му Божана-Мария присядат на бордюра на фонтана и решават да влязат вътре, за да се разхладят от топлото време. Жената веднага усеща остра болка в краката и изкрещява "Има ток", след което излиза веднага. Веселин, който е бил малко по-навътре във фонтана, прави една крачка в опит да излезе навън, но пада мъртъв от високото напрежение. Оттогава фонтанът е запечатан и не се използва. Разследването на вещи лица показа, че при проектирането на фонтана и изграждането на електрическата инсталация са допуснати сериозни нарушения. Във водата е имало напрежение от 220 волта -  това се е получило при изгнилата изолация на проводниците, захранващи с електричество изхвърлящата вода помпа и осветлението на дъното на фонтана.

Прокуратурата завежда дело, което продължава повече от 6 години и след 17 съдебни заседания, обжалвания и връщане за ново преразглеждане Върховния касационен съд се произнася окончателно на 31-и януари, 2011-а година. Според решението на съдебните магистрати никой от виновните не получава осъдителна присъда - Васил Каменов, изпълнителен директор на "Пазари Теменуга", стопанисващи тогава площада и съоръжението, е глобен с хиляда лева. Мотивите на съда са, че са нарушени минимални условия за здравословни и безопасни условия на труд - "проектирането, изработването на фонтана и изборът на използваните материали и предпазни средства не са били съобразени с вида и стойността на електрическото напрежение и с условията на експлоатация", се посочва още в решението на магистратите.

Другите двама обвиняеми - Георги Зенгинов, бивш управител на "Общински Пазар" и директорът на "Крамкомплекс" ООД Симеон Кралев, са оправдани на всички инстанции. Зенгинов е отговарял за строителния надзор на обекта и е разрешил пускането му в експлоатация, а Кралев е изградил водното съоръжение.

Майката на загиналия Веселин Маринов - Аделина Свещарова, получава парично обезщетение в размер на 100 хиляди лева. След приключването на делото тя изрази неудовлетворението си, че истинските виновници за делото остават ненаказани. Какво се случва след това?

Защо никой не отваря фонтана 11 години след трагедията?

Решихме да потърсим Веселка Симеонова от "Пазари Запад". Общинското дружество е създадено през 2005-а година и е правоприемник на "Пазари Теменуга", като идеята на Столичната община е да обедини няколко общински пазари в едно голямо дружество. Така на 25-и май, 2005-а година, близо 22 дни след трагедията на площад "Славейков", с решение на Софийския градски съд "Пазари Теменуга" и "Пазари Красна Поляна" се вливат в "Пазари Люлин", което по-късно се преименува на "Пазари Запад". Именно общинското дружество изплаща обезщетението на майката на загиналия 34-годишен фотограф.

 "Имаме изготвен план за обезопасяването на фонтана. Съгласували сме го с експерти. Освен това получихме и разрешение от съда да го отворим", заяви пред Факти.бг Веселка Викторова от "Пазари Запад". Тя допълни, че е направено техническо обследване на фонтана и ще трябва да се подмени електрическата инсталация на съоръжението, както и на тръбите за водата, които отдавна са корозирали. Приблизителната цена на ремонта е 60 хиляди лева, като според Викторова, дори и сумата да е повече, дружеството е готово да я задели за ремонта.

Има предложения да има предпазен парапет, който да не позволи влизането вътре във фонтана, както и токът за осветлението на водата на фонтана да бъде изведен отвън, за да не се повтори отново фаталния случай отпреди 11 години. Всичко това е било готово на идеен проект още преди 3 години, като още тогава в медиите беше огласено, че на върха на фонтана ще има бял мраморен гълъб, в памет на загиналия Веселин Маринов. Проблемът е, че фирмата е търговско дружество, чийто едноличен собственик е общината. "Според общинските наредби за всяко изразходване на повече от 10 хиляди лева се изисква решение на Столичния общински съвет, а такова до момента няма", заяви още Викторова.

От Столичната община обясниха, че наистина планират да открият наново фонтана, но не казаха кога. Това до момента не е ясно, особено след като главният архитект на София Петър Диков подаде оставка на 17-и ноември, 2015-а и в момента тече процедура по избирането на новия главен архитект. Освен това от "Московска" 33 обясниха, че от следващата година се очаква да започне изпълнението на проекта за реновирането на центъра на София. Той трябва да приключи до 2018-а година. Там попада и фонтанът на площад "Славейков", който се намира във втора зона. От общината обясниха, че след като фонтанът попада в тази зона е редно да се ремонтира със средствата, предвидени за това. Кога обаче ще стане това и как ще бъде обезопасено съоръжението - не е ясно.

Проектите за реновирането на центъра

Архитектурно-дизайнерските фирми представиха визията си за реновирането на центъра на столицата още през началото на 2014-година, но някои от фирмите, загубили конкурса, обжалваха процедурата по избирането първо в Комисията за защита на конкуренцията и след това пред Висшия административен съд, който спря окончателно обжалването в края на 2014-а година.

Фирмата, спечелила конкурса за втора зона, е Архитектурно-дизайнерска агенция "А.Д.А.". В началото на март, 2015-а година в Столична община имаше обществено обсъждане и архитектите представиха визията си за зоната пред направление „Архитектура и градоустройство" на Столичната община, като поканиха и майката на загиналия Веселин - Аделина Свещарова, която е заявявала, че фонтанът е бил построен некачествено, но не е изказвала мнение, че съоръжението трябва да се премахне. Идеята на компанията беше изцяло да премахне фонтана и да премести фигурите на Пенчо и Петко Славейкови в средата на площада. Това обаче срещна неодобрението на архитекта на площада и на фонтана - архитект Станислав Константинов. „Смятаме, че фонтанът трябва да остане там, където сме спечелили конкурса през 1998 г., защото той е бил там от 1910 г. Тезата ни е, че трябва да се надгражда, а не да се разрушава. Ние имаме съответните авторски права и ще се борим това да се случи", заяви в края на март 2015-а, Станислав Константинов. След това от дизайнерската къща изразиха готовност да променят решението си и да не преместват фонтана, като това беше обявено и от главния архитект на столицата Петър Диков през миналата година.

От Факти.бг изпратихме въпроси до Архитектурно-дизайнерска агенция "А.Д.А.".

Какво ни отговориха оттам и обезопасени ли са всички фонтани в София, които предстоят да бъдат пуснати след броени дни, за да не се повтори трагедията отпреди 11 години - ще видите във втората част от нашето разследване.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    0 0 Отговор
    То само този фонтан да е нерешим проблем за администрацията българска. А дом Родна стряха в Манастирски ливади, а сградите до Майчин дом в Медцинска академия. А белодробната болница до Горни Лозен. А общежитията на тролейното депо. А сградата в колелото на 5 зад съдебната палата. България е пълна с "нерешими" проблеми. Това му се вика некадърност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове