Last news in Fakti

16 Април, 2016 06:30 1 022 1

Пенсията крепи семейния бюджет

  • печата

Преглед на печата

"Труд"
Пенсията крепи семейния бюджет

Българинът разчита на пенсията на възрастни роднини, за да върже семейния бюджет, показват данни на Националния статистически институт.
През 2015 г. средният годишен доход на лице от домакинство е бил 4953 лв., а цели 26%, или 1286 лв. от него е приход от пенсии.
Основният източник на средства за домакинствата продължава да бъде работната заплата. През миналата година тя е формирала 55% от общия доход при 54,2% през 2014 г.
Общият разход на човек от четиричленно семейство е бил 4666 лв., като най-много пари са отделяни за храна - 1463 лв. на човек.

"24 часа"
Скопие забранено за журналисти

Македонските власти не допуснаха наши журналисти да влязат в Македония. Трима репортери на “24 часа”, “168 часа” и “България днес” - издания на пресгрупа “168 часа”, пристигнаха на ГКПП Делчево в четвъртък около 19 ч. След проверка на личните документи, за които нямаше съмнения, че са валидни, журналистите бяха помолени да преместят колата встрани и да изчакат. При проверка в автомобила полицаите видяха фотоапарат и лаптоп и веднага попитаха за целта на посещението в Македония. На отговора, че колегите са журналисти, граничен полицай отсече: “Трябва разрешение от посолството.”

"Сега"
За фирмени джипове с двойна употреба ДДС ще се връща наполовина

Правителството ще иска зелена светлина от Брюксел да прилага нов ред за възстановяване на ДДС при покупки на фирмени джипове. Кабинетът предлага за нови автомобили с от 6 до 8 места да се признава за данъчен кредит половината от 20-процентния ДДС, ако колата се ползва и за бизнес, и за лични нужди. 50% от ДДС-то ще се удържа и при ремонта и разходите за поддръжка на джиповете. 
Режимът няма да е задължителен, т.е. фирмите ще могат да избират - дали да им се удържа автоматично половината от ДДС, или всеки месец да правят сметки за ползването на автомобила за лични цели и да намаляват със съответната част данъчния си кредит. 
Новият режим обаче първо трябва да получи одобрение от Европейската комисия. Финансовият министър Горанов обясни, че тази схема се прилага в други страни от ЕС.

"Телеграф" 
Ламбо прави нов съюз на артистите

Стефан Данаилов и още шестима професори от НАТФИЗ правят сдружение, еквивалент на съществуващия отдавна съюз на артистите у нас. В начинанието си  Ламбо е придружен от колегите си преподаватели Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова и Пламен Марков. Сдружението ще е в обществена полз. То се нарича СТАН - Сдружение на  театрали и алумни на НАТФИЗ. Очаквма се да бъде съставено на основата на седем творчески направления.

"Монитор"
Проверяват с металдетектор кандидат-шофьорите

Кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с детектори за метал преди да влязат на изпит за книжка. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски по време на парламентарния контрол. Това ще е поредната мярка, която ведомството ще вземе срещу манипулирането по време на изпитите за книжки.
Освен това се предвижда телефоните, както и други мобилни устройства на курсистите, да се вземат и съхраняват извън залата на специално предназначени места, както и да се заглушава мобилният сигнал, блутут връзки и интернетът. Предвижда се човекът, който се явява на изпита, да се проверява и в базата данни на МВР, за да се установи дали е този, за който се представя
Планира се и въвеждане на постоянен мониторинг на изпитите чрез преглеждане на записите. Другите мерки срещу манипулирането на изпитите е отделянето на всеки кандидат-шофьор в отделна, шумоизолирана кабина, в която ще се прави видео и звуков запис.

"Стандарт"
Враца гони търговци на зимнина

Специална комисия, начело с главния архитект на Враца, проверява уличните търговци в града. Проблемът с хората, които въртят алъш-вериша по тротоарите в областния град, е от години.
Отскоро проверяващите са започнали обход на централната част на града, където има най-много търговци. От години центърът на Враца е осеян с пенсионери и хора от селата, които предлагат прясно мляко, ракия, буркани със зимнина, цветя и плетени чорапи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янко

    1 0 Отговор
    Пенсията стига само за лекарствата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове