Last news in Fakti

27 Април, 2016 15:52 4 635 5

Физически лица могат да предават до 100 лв отпадъци

  • физически лица-
  • предават-
  • 100 кг. отпадъци

Намалява се административната тежест за бизнеса с отпадъци

Физически лица могат да предават до 100 лв отпадъци - 1

Физически лица отново ще могат да предават на вторични суровини битови отпадъци от черни и цветни метали до 100 лева годишно, реши Министерски съвет и сложи таван на полученото. Правителството прие проект за промени в Закона за управление на отпадъците.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че с поправката, която дава право на физическите лица да предават метални отпадъци е по препоръка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Физическите лица ще могат да предават отпадъци само от бита, но не и от критичната инфраструктура, предвижда още поправката, обясни Ивелина Василева. "Стари тигани и тенджери могат да предават, но не може да си помисли за това да предава релси от железопътната инфраструктура, кабели от инфраструктурата, която е свързана с електроразпределението, мантинели, метални части от пътната инфраструктура, шахти. Това не е позволено", подчерта Василева.
Тя посочи, че се подкрепят и предложенията за промяна в Наказателния кодекс за криминализиране на тези нарушения, защото при подобни действия може да бъде заплашен животът и здравето на хората. Ако приемат елементи от критична инфраструктура, операторите ще бъдат лишавани от разрешителни.

Прилагат се всички разпоредби за проследяване произхода на отпадъците, деклариране на произход и контрол върху операторите, обясни министърът. Въвежда се и ясен регламент за така наречените площадки за вторични суровини, като те вече ще се разполагат само в промишлените зони на населените места.

Според Василева само общините имат правото да разполагат в рамките на жилищните райони такъв тип площадки. Целта е да се елиминират рисковете, които се създават за здравето на хората.

По препоръка на КЗК се прецизира практиката за едно нарушение да се прилагат няколко наказания - отнемане на банкова гаранция, отнемане на право за работа на оператора и налагането на имуществена санкция.

КЗК препоръча пропорционално действие от страна на контролните органи и  равнопоставеност на операторите на пазара.

Ще се санкционират и вандалските прояви, свързани с изгаряне и увреждане на контейнери.

Законопроектът предвижда да се намали банковата гаранция за дейности с отпадъци от черни и цветни метали, което също отразява препоръките на Комисията за защита на конкуренцията. Въвежда се банкова гаранция за дейности с отпадъци от електрическо и електронно оборудване и стари моторни превозни средства. Досега такова изискване в ЗУО не съществуваше. Целта е да се ограничи нелоялната конкуренция. Освен това, при предварително третиране на тези отпадъци се добиват голямо количество черни и цветни метали.

Актуализират се разпоредбите, свързани с отнемането на разрешенията и усвояването на банковите гаранции, за да не се допуска кумулиране на наказателни норми за маловажни нарушения – например, едновременно да се отнеме разрешение за дейност, да се усвои банковата гаранция и да се наложи имуществена санкция.

Със законопроекта се въвежда санкция за лица, които не са регистрирани, а действат като търговци или брокери, с което се отстранява пропуск в сега действащия закон. Допълват се и основанията за прекратяване на регистрацията като търговец или брокер.

Промените в ЗУО създават условия за по-добро управление на отпадъците, а от там и до предотвратяване на вредното им въздействие върху околната среда и здравето на хората. Въвеждат се разпоредби, свързани с прилагане на нови нормативни актове на ниво Европейски съюз.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    Голяма баркутия ще настъпи. Как ще си предаваме колите на скраб?

    Коментиран от #3

  • 2 Кобрата

    0 0 Отговор
    В заглавието пише, че ще може да се предава до 100 килограма скрап годишно, а на 2-рия ред от статията пише, че ще може да се предава скрап на стойност 100лв годишно? Последно кое от двете ще бъде?

    Коментиран от #5

  • 3 Кобрата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Ми лесно, като искаш да си предадеш колата на скрап, си караш цялата рода в пункта в който ще предаваш колата и пишат на всеки по 100 килограма и тва е, черпиш ги по 1 ракия после и ти си човека

    Коментиран от #4

  • 4 незнайко

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кобрата":

    Умно измислено, но ракията може да ми излезе по скъпа, от това което ще получа.
  • 5 spamera

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кобрата":

    Ами на един път до 100 кила, а за година 100лв. Има голяма разлика щото желязото струва по 170 лв/тон xD
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове