11 Май, 2016 06:30 10 662 2

Тираджиите без документи на пътя, проверяват ги с таблет

  • печата

Преглед на печата

Тираджиите без документи на пътя, проверяват ги с таблет - 1
Снимка: БТА

"Монитор"
Тираджиите без документи на пътя, проверяват ги с таблет

Шофьорите на камиони няма да носят документи на пътя, а контролните органи ще ги проверяват онлайн с таблет. Това е предвидено в проект, който се разработва от Министерството на транспорта и ИА „Автомобилна администрация“, съобщи за „Монитор“ зам.-министър Валери Борисов.
Той предвижда изпълнителната агенция да разработи информационни системи, която да е единната база данни и да съдържа всички документи, които един тираджия трябва да носи на пътя. Целта е с нея да се облекчат превозвачите по време на работа и сериозно да се намали корупционният натиск върху контролните органи в автомобилна администрация.
„В момента има лоши практики, с които съм запознат“, коментира Борисов. Например шофьори са глобявани за това, че водният печат върху даден документ не е ясен или е изтъркан от много проверки, което е субективно, поясни той. И допълни, че за да не се изкушават контролните органи на подобни разговори и да налагат глоби, ще се разработи тази система. С нея, когато контролния орган спре камиона на пътя, през интернет с таблет ще провери всички документи на шофьора освен книжката за управление на превозното средство, обясни още зам.-министърът. Идеята се подкрепя както от изпълнителния директор на „Автомобилна администрация“, така и от ресорния зам.-министър Антон Гинев.

"Труд"
Всяко дете у нас - с кариес на постоянен зъб

Всяко дете у нас има поне един кариес на постоянен зъб. Това заяви пред „Труд“ председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.
Проблемът не е само при малчуганите. 92% от българите са с болни зъби, става ясно от статистика, изготвена през 2015 г.
„2,5 милиона души са останали без зъби. Повечето от тях са пенсионери, които не могат да си позволят протези, тъй като те не са част от пакета, които се поема от здравната каса. Те не могат да се възползват от осигуровките си“, поясни д-р Кънев.
В новият Национален рамков договор, който влезе в сила на първи април и урежда зъболекарските услуги, влиза още една безплатна процедура, която според специалиста не е достатъчна. Тя може да бъде трета пломба или вадене на зъб по преценка на зъболекаря.
„Касата отпуска между 60 и 70 лева за възрастен и 140 лева за дете до 18-годишна възраст, но тези средства за нищо не стигат“, заяви д-р Кънев.

"24 часа"
Без съд за бандити, които пропеят, предлага прокуратурата 

Членове на банди, извършили престъпления, да не се наказват, ако свидетелстват и помогнат за доказване на престъпленията на групата. Това предлага в доклада си за 2015 г. прокуратурата. Идеята е чрез измемение на Наказателния кодекс (НК) да се въведе понятието сътрудничещ обвиняем.
“Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от банди, тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите.
Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата”, пише в доклада.
Прокуратурата предлага текстът “не се наказва участник в групата, ако доброволно се предаде на органите на властта и разкрие всичко, което му е известно за групата, преди да е извършено от него или от нея престъпление” да се промени така: “Не се наказва участник в групата, ако доброволно се предаде на органите на властта и разкрие всичко, което му е известно за групата, и това разкриване да е улеснило съществено доказването на престъплението.”

"Стандарт"
Готови сме да харчим повече

Финансовото състояние на българите се подобрява, като сме готови да харчим повече, сочи анкета на НСИ.
През април общият показател за доверие на потребителите се покачва спрямо нивото си от януари. Анкетата отчита и подобрение в намеренията на хората по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за покупка на кола, за покупка или построяване на жилище (вила) и за подобрения в дома през следващите 12 месеца.
Хората са готови да харчат повече, тъй като според оценките на анкетираните има известна положителна промяна във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца. Очакванията на живеещите в градовете са тя да продължи и през следващите 12 месеца за разлика от населението в селата, което е по-негативно настроено в сравнение с януари.

"Сега"
Цените на масовия бензин пак се устремиха към 2 лв.

В навечерието на летния сезон цените на горивата тръгнаха нагоре. Това се случва всяка година независимо от цената на петрола. Запазва се и очерталата се в последните няколко месеца тенденция най-скъпо да излиза зареждането на резервоара на шофьорите от Западна България - София и Ловеч. Най-евтино е във Варна, като цената расте с отдалечаването от крайбрежието.
Средната цена на литър от най-масовия бензин А95 вече е 1.85 лв. Разликата в отделните части на страната обаче е много голяма и варира от 1.62 до 1.95 лв. за литър. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 edin ot mnogoto

    1 1 Отговор
    Кучето си лае кервана си върви!!! Българите доклокото са останали са с ограничен светолед и са много мързеливи , те самите са нещастници и несретници както родителите им в миналото!!! Българина не може да си представи да емигрира и да живее богато и спокойно, защото е закърмен с идей като Васил Левски, Христо Ботев, Хан Къбрат , Тервел , Борис , Симеон , добре аз не съм нихилист ама 5 та година работя за 350 евро в БГ и не съм спестил 2000 лева дори са си сменя колата дето я карам от 10 години иначе Гражд.отговорност ми е 200лв а 100лв винетката, бензина стана пак 2 лева за скока на авточастите няма да споменавам, храната и дрехите.Тока е убийствен а водата 2 лв на къбик също.
    Затова корупцията е отдетските градини го министерствата.
    Иначе псевдо медийт тиражират колко сме били добре, ако си банкер, собственик на ски курорт, нарко трафикант да те са звезди, ама народа дето се трепе по перфектните родни борисови пътища не е добре!!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове