Last news in Fakti

12 Май, 2016 06:29 560 0

Чалгата дискриминира жените

Преглед на печата

Чалгата дискриминира жените - 1

"Телеграф"
Чалгата дискриминира жените

Чалгата дискриминира жените, като ги показва в унизително положение спрямо мъжете. Това сочат данните от годишния доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България, изготвен от социалното министерство, който бе одобрен на едно от последните правителствени заседания. От документа е видно, че в изпълнение на редица ангажименти по международните спогодби за премахване на неравенствата между половете правителството е създало мащабна стратегия за години напред, като според тазгодишния доклад една от мерките е медиен мониторин, изготвен от СЕМ.

"24 часа"
Майки гледат през телефон бебетата си в родилното

Майки ще могат да наблюдават денонощно през телефона си новородените бебета. Видеонаблюдението, което ще се следи и от лекари, и от родители, ще стане възможно след ремонта на неонатологичното отделение на столичната Първа АГ болница “Св. София”.
Това съобщи шефът на болницата доц. Иван Костов, който показа как върви ремонтът на отделенията по неонатология и патологична бременност на кмета на София Йорданка Фандъкова.
“Имаме внедрена интегрирана информационна система, чрез която ще може да се гледат онлайн новородените бебета в неонатологията. Подобна възможност ще се предоставя за първи път у нас”, обясни доц. Иван Костов.

"Труд"
Еврофондовете не могат да заместят слабите чужди инвестиции

Еврофондовете не могат да заместят намаления поток от преки чуждестранни инвестиции. Те са само допълнение, с което се подкрепя изграждането на инфраструктурата на една страна, така че тя да стане по-привлекателна за чуждестранните инвеститори. Това заяви Любомир Митов, главен икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по време на
„Качеството на човешкия капитал и качеството на инвестициите са основното предизвикателство за страните от ЦИЕ в следващите 15-20 години в допълнение с подобрението на инфраструктурата и съдебната реформа”, допълни Митов.
Според него най-важното е да се направят промени и подобрения в сферата на образованието, така че да има достатъчно подготвени хора, които да могат да работят с новите технологии.

"Монитор"
Младежи се цанят за шефове, искат 2 бона заплата

Българските младежи предпочитат да са на ръководни позиции. Дори по време на интервю за работа на въпроса „как се виждате след пет години“, те отговаряли „шеф“. Това обясни пред „Монитор“ Павел Хаджиев, старши специалист „Подбор“ в JobTiger.
„Това е класика. Не е лошо да си амбициозен, но не може този въпрос веднага да ти говори за йерархия, вместо да те мотивира да си добър в това, което правиш. Когато ръководната позиция е самоцел, нещата рано или късно се сгромолясват“, коментира той. IT секторът в момента бил най-сладък за младежите, както беше преди години правото и строителното инженерство, да речем. Според Хаджиев обаче, когато човек е млад и без опит, не бива за него водещи да са парите.
„В същото време при нас кандидатстват младежи, които веднага искат 1000-2000 лева заплата. Понякога обаче те изобщо не отговарят на критериите за дадена позиция“, обясни специалистът. Той коментира, че се случвало дори бармани, сервитьори, пицари, куриери и т.н да кандидатстват за младши програмисти. Негативна тенденция е и липсата на мотивация сред кандидатите за работа. По време на интервю  те дори не можели да отговорят кой е техен пример за подражание в сферата, в която искат да се развиват. Голям проблем сред търсещите работа се оказва и писането на CV, както и бедният речник на кандидатите.

"Сега"
Бизнесът алармира, че липсват кадри за 170 професии

Недостигът на кадри със средна квалификация за около 170 професии се задълбочава, поради което близо 65% от родния бизнес едва успява да си намери нужните служители. За това алармираха вчера работодатели след среща с просветния министър Меглена Кунева, на която представиха предложенията си за развитие на професионалното образование у нас.
Данните са от становище на БСК за проблемите и перспективите пред професионалното обучение. Според него професиите, за които все по-трудно се намират хора, са оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицитът е най-осезателен в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, хотелиерството и др. Регионите пък, които страдат най-много от липса на кадри със средно професионално образование, са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Благоевград.

"Стандарт"
Отхвърлиха антикорупционния закон на Кунева

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отхвърли законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.
Дискусията по темата по дължи повече от 2 часа. Общо 6 гласуваха с „въздържал се", само четирима бяха „за".
Председателят на комисията и депутат от ПФ Валентин Николов отправи над 30 забележки.
„Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив - ще има обратен ефект", обясни той.
„Големият въпрос е кой ще проверява това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество от парламентарна гледна точка", запита Николов, подкрепен за въпроса си и от депутата и член на комисията Методи Андреев от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове