19 Май, 2016 11:06 1 639 4

Платени автобуси пътуват към Джебел, ще стане ли градът арена на политически сблъсък

  • платени-
  • автобуси-
  • джебел-
  • градът-
  • арена-
  • политически сблъсък
Платени автобуси пътуват към Джебел, ще стане ли градът арена на политически сблъсък - 1

50 платени автобуса от Турция за Джебел преминаха тази нощ само през ГКПП "Капитан Андреево", научи Факти.бг. Активно те са започнали да влизат в страната от 3,00 часа тази сутрин. Шофьори на автобусите коментират, че превозват екскурзиантите до България,  и това е платено от ДОСТ.

19 май събира в Джебел хиляди. Датата се определя от хората като начало на съпротивата срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година, на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население срещу Възродителния процес, който хората определят като начало на демокрацията, дошла в България след няколко месеца. Тази дата се чества и като Ден на Джебел.

Около проявата тази година обаче се разрази спор. Празникът в годините бе трибуна само за една партия, но тази година той трябва да бъде разделен между две партии – ДПС и ДОСТ, което предизвика изострени пререкания. В района има засилено полицейско присъствие, заради очакващото се напрежение.

В началото на месеца от ДПС поискаха от кмета на Джебел да направят възпоменателен митинг. Той обаче им отказа. Административният съд отмени тази забрана, след което от ДПС решиха, че ще бъдат на площада заедно с хората, за да направят своя митинг.

С две последователни решения на административния съд в Кърджали митингът на ДПС в центъра на Джебел на площада бе разрешен и не е отменен, категоричен е зам.-председателят на ДПС Хасан Азис, съобщи bTV.  Хасан Азис заяви: „За съжаление, този акт (бел.р. забраната за митинга) ни кара да направим един неприятен паралел между времена, събития и хора. 1989 година тук в присъствието на Исмет Паниша, същото управление е забранило провеждането на митинга на хората, които искат да се съберат, за да изразят своето отношение към управлението. Днес се случва същото – едно местно управление забранява събирането на хора. За съжаление, изводите се налагат от само себе си".

„Честването на празника на общината не може да се политизира. Никой политик няма да се качва на сцената. От всяка партия да заповядат да честват, да дойдат да честват празника на общината", заяви кметът на Джебел Бахри Юмер.

Към момента от ДОСТ се дистанцират от поведението на кмета Бахри Юмер, въпреки че той е от знаковите фигури на движението на Лютви Местан.

„Сдружението „19 май", което е съорганизатор на честванията в Джебел, е с нестопанска цели и преди месец е получило покана за разговор от кмета на общината. Движението е надпартийно и няма общо с ДОСТ или с ДПС", обясни Гюнер Муса.

Той допълни, че на разговора с кмета, когато им е предложил да бъдат съорганизатори на празника на деня на Джебел, са поискали от него само едно - да бъде безпартийно.

Присъствието на ДПС на площада е противозаконно, категоричен е Гюнер Муса.

Хасан Азис обаче припомни, че има определение на Административния съд с два акта.

„С първия акт се отменя като незаконосъобразна забраната на кмета на общината за провеждането на митинг на ДПС в центъра на града, а с второто определение на съда се казва, че предложението, което прави кметът за провеждането на митинг на друго място не ангажира страната, т.е. ние нямаме ангажимент да се съобразим или не с предложението на кмета за провеждане на друго място".

Качат ли се заявените оратори на едната и на другата трибуна, водещото ще бъде политиката, категоричен е журналистът Илхан Андай.

Пред "Нов живот" Хасан Азис заяви: „Към настоящия момент вече има създадена организация и днес очакваме около 15 хиляди души от страната и чужбина да дойдат в Джебел, за да проведем традиционния митинг-концерт. Досега като организатори винаги сме провеждали събитието, спазвайки всички правила и законови норми в страната. Като организатори, разбира се, уведомихме община Джебел за нашата организация. След това уведомление обаче последва заповед за забрана на кмета на Джебел за провеждането на митинга. Тя бе отменена с решение на Административния съд в Кърджали. На базата на тази отмяна, кметът Бахри Юмер разреши провеждането на митинга. Което е най-естествено за нас и което той трябваше да направи още в първия си акт. Това негово разрешение обаче бе придружено и с предложение за провеждането на митинга на друго място в Джебел, а не в центъра”.

 „Най-важното е, че ДПС не може да си позволи да не провежда това мероприятие, защото то е част от нашата история. Непровеждането на 19 май като празник и като честване на ДПС ще бъде проява на предателство към всичко онова, което през последните 20 години ние сме правили и към очакванията на хората от цялата страна и чужбина”, заяви още пред "Нов живот" Хасан Азис. Според него ДПС не търси напрежение, а един мирен митинг, един празник, който трябва да бъде споделен от всички присъстващи на площада. ДПС не търси сблъсък, не търси напрежение. Движението за права и свободи търси елемента на уважението, елемента на традицията, заключи Хасан Азис.

Днес ще видим ще стане ли Джебел арена отново на политическите пристрастия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахмаамууу

    2 0 Отговор
    И паметник на Осман Паша Безумний на Шипка ще направим... Накрая ще хвърчат глави с фесове по урвите на Балкана... Техната...
  • 2 март 85

    2 0 Отговор
    Да се трепят по между си тяхната м....а ря......на. Нека си припомнят какво им се случи през 80те,че да не се налага Ние да им го припомним.
  • 3 Патриот

    2 0 Отговор
    И в цялата статия...няма едно българско име...
    Къде живеем? Къде....?
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    В Джебел , за първи път ходих като ученик преди 15 години . Там няма Българи , никой не говори български .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове