Last news in Fakti

23 Май, 2016 06:30 2 787 10

Абитуриентките харчат за рокли три учителски заплати

  • рокля-
  • бал-
  • абитуриентките
Абитуриентките харчат за рокли три учителски заплати - 1
Снимка: 168 часа

Сезонът на абитуриентските балове започна. Бюджетът, който трябва да подготви едно средностатистическо семейство е между 3000 и 5000 лева, показа проучване на в. "168 часа". Тази сума би трябвало да покрие всички опорни точки на перфектния бал.

Оказва се, че през последните години все повече родители теглят кредити, за да могат да организират бала на детето си.

"Хората не могат да спестят 1500 лв. и затова разчитат на бързи кредити, които се отпускат при по-облекчени процедури", заяви Марина Григорова, ръководител на фирма за бързи кредити. Максималната сума, която може да получи човек при първо теглене на бърз кредит е 800 лв. Груба сметка показва, че за организирането на бал, са нужни поне два такива кредита. Справка показва, че за година заемът от 1500 лв. се оскъпява с 320 лв., което е общият доход средно на лице от домакинство в България.

Минималната работна заплата в България е 420 лв. и въпреки това родителите се бъркат дълбоко в джоба, макар да са заплашени от безработица.

Някои майки признават,  че са дали 2000 лева за рокля и аксесоари. Сумата е равна на три учителски заплати в държавните училища.

От последен модел коли, през багери до хеликоптери - изборът е безкраен. Ако все пак нямате паркирана лимузина в гаража си, спокойно може да наемете такава за скромната сума от 150 до 400 евро на час. Може да наемете и яхта и дори хеликоптер за 1600 евро за час, като в тази сума не са включени летищните такси.

България е най-бедната страна в ЕС. Всеки пети българин живее с по-малко от 100 евро на месец. Но когато става въпрос за абитуриентски бал, парите не са важни.

Тези събития са необикновени - лимузини, шикозни тоалети, духова музика и нощни барове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    ами защото сме бедни и прости
    работя на златните сега там е пълно
    с абитуриенти идват за една седмица целия клас
    всеки ден са на плажа вечер не знам какво правят
    и им излиза може би по 1500лева на човек
    но не това не са нашите немци са
    ние трябва да дадем 3000 лева за една вечер
    нали сме баровци я
  • 2 Джими

    0 0 Отговор
    Пълна простотия е да дадеш толкова пари за една рокля която на другия ден , ще хвърлиш или в най добрия случай , ще продадеш за 200лв. И на какво толкова се радват? На това че от следващия ден навлизат в реалноста? Безработица, ниски заплати срещу робски труд и сиво ежедневие пълно със негативи.

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Джими":

    Радват се на последния хубав и безгрижен ден от живота им. "Приказката, тати носи, мама меси" е до тук.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Ами аз съм имал бал, но съм нямал пари и и единственото, което можех да си купя е риза и обувки. И няма граница между училище и последващ живот, защото повечето отиват да учат и приказката за мама и тате продължава. Защото у нас няма манталитета децата да бъдат отбивани, за да се оправят сами, а насилтвено им се набива в главата, че трябва да им се помага дори и да нямат нужда.
    Когато се комбинира простотия с празник и нелегални пари, то се получава нашата реалност. Изхвърляне, луксозни возила, децата прости, но телефоните умни. Ако детето ти е кифла с какво заслужава рокля за 2х.лв? Вероятно понеже майката е кифла и тя, инак свястна майка ще обясни на детето си, че това не е правилно и по-добре да вложи същите пари в курсове и образование, за да придобие доавена стойност към личността си, а не да ги пропилее за една пиянска вечер. Това си е мутренска веселба, яж, пий, харчи, а на следващия ден пак ще съм си прост, но ще имам да връщам и пари.
  • 5 Тони

    1 0 Отговор
    България вероятно е единствената държава, в която родителите се грижат за децата си до над 40 години. Колко много познавам, които са на почти 30 години, нямат дори гаджета и ако не са майките им да сготвят и изперат не ги виждам. Те са на принципа - Ако родителите легнат в гроба, лягам и аз до тях.
  • 6 Тертер

    0 0 Отговор
    Каквото и да си говорим, хората не се раждат равни.
    Не съм против хората, които имат - нека изхарчат и 500 хилядарки за радост на децата.
    И аз мога да заделя без зор до 20 - 25х. за кефа на щерката, но смятам да и ги дам поетапно в кеш като добавка за бъдещото и висше в Дания. За бала догодина сме се разбрали отсега - без изцепки. Бюджет 1000 лв. макс. за всичко. Строг контрол на пликчетата с пари от други роднини.

    Чудя се на тези родители, дето няма пукнат лев, пък се изхвърлят с кредити! Мишоци, дребни, мизерни душички, отгледали безполезни гевезета с вкус към псевдолукса. Вместо да се понапънат и с повече усилия, предприемчивост, смелост и малко късмет да дръпнат по-напред. Така ще дадат по-добър старт на децата си, отколкото са имали те. Колкото и да са бедни! Ама по-добрия старт не значи повече пари за парцалките, изцепките и фиркането на бала. Ако абитуриента не го осъзнава, а напъва - нека сам си ги заработи ако може.

  • 7 гост

    0 0 Отговор
    У нас много от хората са силно зависими от родителите си. Станли на над 30г живеят в детските си стаи, дори без да ги приспособят за израстнали хора. Разчитат на това мама да сготви и изпере, тати да плати сметките и да купи храна. А техните пари отиват по кафета, коли и забавления. Без да си дават зор да променят нещо, без да осъзнават нуждата да се докажат като личност. Защото не е доказателство, че вече работиш. Не е нормално да харчиш за дрехи и коли по няколко стотин лева месечно, а в същото време родителите ти да изнемогват с плащане на сметки, готвене, чистене и да не виждат и един лев от детето, което вече е на над 40г. Винаги има изключения, несгоди и несполуки, винаги може да ти се наложи да живееш с родителите, но мнозинството го правят от угода, не от принуда. Принудата е само извинение, за да не се полагат усилия понеже ако си сам и те мързи действително няма да ти стигат парите.
    Ако си изкарат сами парите за баловете и забавленията ще са много по-наясно за какво да ги дават.

    Коментиран от #10

  • 8 анти чалга

    2 0 Отговор
    Аз съм сиромах човек и не съм турбо-гъзар и за това, като дойде време за бала съм решил да го изкараме скромно и вместо 5 хил да му дам на сина 10 - 15 хил за да може да започне да учи в Германия или Англия, вместо да гъзарее в Чалгария.
    Мисля, че това е по добрия вариант.;)
  • 9 Паралия

    1 0 Отговор
    Абе вас какво ви интересува колко харчат децата бе.Парите да не са ваши?оставете ги да се забавляват.Вие като сте с мизерни заплати,всичко ви е скъпо.И чак се ядосвате и намирате кусури.Кой колко иска да си харчи.
  • 10 МАК

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    не знам за какъв се мислиш но това което си написал е частично вярно,има някакъв процент хора като мене и други като мене който сме се реализирали и сме със добра професия плюс доста големи отговорности като сме се доказали пред когото трябва и си взимаме що годе нормални заплати пак живеем при родителите си и ни перат и готвят.да без гаджета сме защото обществото ние повредено,чалгаризирано и със комплексарско мислене - оттам жените не желаят свестни мъже не сме интересни.да има и свестни жени но и те разсъждават по подобен начин и се крият като нас и се засичаме ако съдбата е решила!така че не слагай хората над 30 години под общ знаменател!!статията показва колко ние повредено обществото спрямо други държави в Западна Европа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове