Last news in Fakti

9 Юни, 2016 14:19 23 291 7

Девет безследно изчезнали деца през 2015-а

  • девет-
  • безследно изчезнали-
  • деца-
  • 2015-а

Най-много са случаите в Пловдив за миналата година, а за 2016-а най-много сигнали са подадени в София

Девет безследно изчезнали деца през 2015-а - 1

Темата за безследно изчезналите деца продължава да бъде сериозен проблем за България, като всяка година у нас са регистрирани средно между 5 и 7 случая, установи проучване на Факти.бг. Проблемът с безследно изчезналите деца отдавна е болезнена тема – като у нас все още няма единен регистър за лицата, а приносът на България в общата европейска политика по превенция срещу жертвите на трафик и отвличания остава главно на хартия. Темата става още по-актуална, тъй като страната ни е външна граница на Европейския съюз, а действията да се хващат бежанци по границата може да не се окажат достатъчни за страна, която от години желае да влезе в шенгенското икономическо пространство.

Колко сигнала са подадени за изчезнали деца?

21 сигнала за изчезнали деца са били подадени от началото на годината досега, заявиха за Факти.бг от сектор издирване към ГД „Национална полиция“ от МВР. От подадените сигнали 17 деца са били открити, докато останалите 4 са обявени за безследно изчезнали. Най-голям процент на подадените сигнали към полицията има в София – общо 7 сигнала като при всички случаи от СДВР са открили децата, допълниха още от МВР.

Статистиката за МВР показва, че за миналата година общо подадените сигнали за изчезнали деца са 50, от които намерените са 41, което означава, че 9 деца са безследно изчезнали. Най-много регистрирани случаи за 2015-а година има в Пловдив – 17 подадени сигнала, от които намерените са 13 деца. От близките 15 години безследно изчезналите деца са над 60.

Кой е градът с най-много изчезнали деца?

Добрич има печалната слава като градът с най-много безследно изчезнали деца. Известен е като „Бермудския триъгълник“. Само за няколко месеца през 1998-а година се регистрирани над 20 случая на лица в неизвестност, сред които има както възрастни, така и деца. Оттогава досега са разкрити общо 18 случая на изчезнали възрастни и деца, но се издирват още 19 непълнолетни.   

Кои са най-честите случаи?

Това обаче е само статистика, зад която се крият човешки трагедии и ходене по мъките. От Държавната агенция за закрила на детето коментираха за Факти.бг, че от 2012-а година има и специален телефон, на който може да се подават сигнали за изчезнало дете – 116 000. Телефонната линия прави страната ни част от действащата в Европа обща система за издирване.

 Сигнали за изчезнали деца могат да се подават и на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116 111. Събраната информация от линиите се предоставя на специализираните органи, които да реагират своевременно на подадените сигнали и да предприемат действия по издирване.  Двете телефонни линии са безплатни, работят денонощно и без почивен ден.

Свързахме се с Фондация „Център Надя", които обслужват телефонната линия за изчезнали деца – 116 000. Оттам заявиха, че най-честите сигнали са за т. нар. „родителски отвличания“. Най-често при тези случаи става дума за разведени родители, единият от които взема детето със себе си без съгласието на другия родител. На второ място при подадените сигнали са бягствата от дома, които все повече зачестяват у нас. Най-често това са тийнейджъри, които са недоволни от семейната си среда и решават, че трябва да напуснат дома без предупреждение. На трето място са сигналите за бягство от институции. Тук влизат случаите за бягство от домове за закрила и възпитателните училища, както и неспазване на международните спогодби при браковете между граждани с различна националност – най-често единият родител решава да отведе детето в чужбина, без да спази разпоредбите в закона, решението на съда и да иска съгласието на другия родител. Сред подадените сигнали са и тези за отвличане и трафик на деца. За последните два месеца на спешната линия за изчезнали деца са получени 167 сигнала.  Голяма част от сигналите се оказват несериозни, като 35 от тях са предадени на полицията и за всички от тях децата са били открити, заявиха за Факти.бг от „Център Надя“. За последните два месеца има и 2 регистрирани случая на „международни отвличания“, при които единият родител не спазва решението на съда и взема детето със себе си в чужбина. За тази и миналата година не са получавани сигнали за трафик на деца. Последно такива сигнали са получени през 2014-а година, като регистрираните случаи са 3.

Историята на един баща

От Факти.бг се свързахме с баща на 17-годишна дъщеря от голям областен град. „Тя искаше повече лична свобода и на своя глава е решила, че ще избяга. Изобщо не е мислила за последствията“, коментира родителят. Преди няколко месеца момичето оставило бележка на баща си, че отива до магазина и изобщо не се върнало. Баща ѝ се събудил 20 минути, след като детето излязло от апартамента. Намерил бележката, но момичето не се върнало. „Минаха 10,15,30 минути, но от нея ни вест, ни кост. Беше си оставила и телефона вкъщи, а магазините са много близо до мястото, където живеем“, разказа още родителят. Бащата решил да потърси дъщеря си и отишъл и до трите хранителни магазина, откъдето семейството редовно пазарува, но не открил дъщеря си. Заедно със съпругата си отишли и до училището, но и там ударили на камък. Дошла им и ужасната мисъл, че детето им е планирало самоубийство – отишли на най-високото място в града, където би могла да отиде и дъщеря им, но и там не открили никого. След това отишли в полицията – това се случило на втория час от отсъствието на 17-годишната им дъщеря. Родителят разказа, че от полицейското управление ги убеждавали да не бързат да пускат сигнал за изчезнало дете още на втория час от отсъствието на дъщеря им и че е възможно тя да се върне обратно у дома, но майката и бащата подали молба за издирване. Чакането обаче ги убивало. Затова и родителите предприели собствено издирване. „Първо обикаляхме гарата и жп гарата. След това започнахме да звъним и по болниците, а беше зима. Бяхме рухнали психически. Прекарахме една кошмарна нощ, която не я пожелавам на никого“, коментира още родителят.

Всичко обаче се променя, когато семейството решава да се обади на телефона за изчезнали деца, за да подаде сигнал – 5 минути по-късно от полицията му връщат обаждане за хода на търсенето. Започват разпити в училището на тийнейджърката, както и кои са последните места, на които е била забелязана. Установява се и че момичето тайно е взело пари от родителите си преди да избяга. На другия ден момичето е открито, след като си е наело хотелска стая в същия град. Това е една от малкото истории с щастлив край, но за съжаление не всеки един сигнал в България е свързан с дете, което по собствена воля е решило да избяга от дома.  

Отвличане на деца – случаят „Съвестин“

На 6-и май 1997-а година безследно изчезва Съвестин Деянов. Момчето, което тогава е било на 8 години, последно е било видяно да си играе в центъра на София. Оттогава досега, 19 години след изчезването му, никой не е успял да го открие. Една от малкото следи се появява през 2011-а година, когато във френския град Лион българката Диана Йорданова съобщава, че е видяла момче, което много прилича на Съвестин. Така и не се стига до развитие по случая. Единственият резултат е осъждането на прокуратурата в Страсбург от бащата на момчето – Тодор Деянов, за бездействието на българските власти.  Държавата плати на семейството на момчето 60 000 лева, а бащата е убеден, че синът му е отвлечен, за да бъде „доставен“ на приемно семейство, което е готово да плати между 150 000 и 200 000 евро.

Методът „възрастова прогресия“

Случаят с изчезването на 8-годишното момченце довежда до нов метод на издирване на българските криминалисти, който е взет от американските им колеги от Съединените щати. Това се случва през 2001-а година – в Института по криминалистика и криминология към Министерството на вътрешните работи е инсталирана система за възрастова прогресия, чрез която могат да се променят образи по снимки, според вероятната им степен на застаряване. Системата се използва главно при издирването на изчезнали деца, тъй като измененията във външния вид при децата, когато пораснат, могат да са големи и реалната представа как биха изглеждали може да е от съществено значение. Системата обаче така и не заработва в първоначалния ѝ вариант. Причината – трябвало да се съберат 5 000 снимки на деца и проектът пропадна. Оттогава криминалистите изпращат снимки на изчезналите деца в Съединените щати, където правят необходимото проучване със снимки. Те се изпращат до Центъра за изчезнали деца в Александрия, щата Вирджиния, откъдето на базата на старите снимки и допълнително събрани данни за техни роднини и близки образите на децата се състаряват с помощта на специална компютърна програма. Новите портретни снимки показват предполагаемия външен вид на изчезналите лица към настоящия момент. Този метод се използва и за трите случая на изчезнали деца от Русе през 1990-а, 1992-а и 1998-а година. За съжаление този метод е въведен във федералната държава дълги години преди да бъде въведен у нас.

Центърът за изчезнали деца в САЩ

Центърът за изчезнали деца в Америка е създаден преди 31 години. В глобалната му мрежа за изчезнали деца членуват 22 държави, сред които Албания, Гърция, Румъния и Германия, но България не е измежду тях. Всички държави имат специални сайтове, където се публикуват снимки на изчезналите деца. У нас това не е направено, поне не и на институционално ниво. Същестува фейсбук страница обаче (Безследно изчезналите в България), където близки и роднини публикуват снимки, които до момента са над 350.

Продажба на органи

Експертите в такива случаи са категорични, че нелегалната търговия с органи е една от най-честите причини за отвличане както на деца, така и на възрастни. Цените у нас за продажба на бъбреци, които се доставят в Турция и Гърция, започват от 2 500 долара, като цената се увеличва нагоре по веригата. Не е изключено крайният купувач да заплати над 100 хиляди долара за здрав бъбрек.

Те се продават най-често, защото са два и при операция без усложнения човек може да живее и с един бъбрек. В Турция този орган се продава между 2 500 и 5 000 долара, а в Пакистан – около 1 000 долара. За да се сдобие със „стоката“, купувачът заплаща между 150 000 и 200 000 долара в клиника в Израел или около 100 000 долара в Русия.

Другите органи – сърце или черен дроб, се набавят предимно от трупен донор. За това често се продават живи деца, от които се извличат „резервните части“. Присаждането на сърце струва около 80 000 - 100 000 долара, а на черен дроб – близо 200 000 долара. Предполага се обаче, че живите деца са продавани за не повече от 10 000 долара.

С навлизането на безплатните обяви в интернет започнаха да се появяват и предложения на хора, затънали в дългове, които продават органите си, както и да излизат на светло такива, които ги изкупуват.

Публична тайна е, че основно отвличането на хора и продажбата на органите им на различни клиенти в чужбина се ръководи от ромски фамилии. Те организират отвличането и транспортирането на органите до желания купувач. Ромските фамилии са известни и с отвличането на деца, които отново са „поръчани“ от богати бизнесмени в чужбина, които имат строго определени изисквания какъв точно трябва да е външният вид на детето, за да бъде прието от семейството купувач.

Кога е първият случай на трафик на органи?

През март, 2005-а година при съвместна операция на ГДБОП (тогава НСБОП), районното поделение в Шумен и турските спецслужби беше разбит канал за износ на човешки органи към южната ни съседка. Това е първият регистриран случай за нелегален износ на органи.

Каналът е функционирал повече от две години в България. Хората, които са били донори, са излизали легално в чужбина и там са им правени операции в клиники. Тогава бяха задържани и осъдени двама души.

Те са убеждавали хора да продават бъбреците си в частна клиника в Турция за суми между 2 500 и 5 000 долара, в зависимост от кръвната им група. Общо през границата са били превеждани девет души. След операция и кратък престой хората били връщани в България. Органите се съхранявали в студени контейнери и се прехвърляли със самолет в незаконни разпределителни центрове в богатите страни. Случаят приключи с осъдителни присъди от 16 месеца затвор за обвиняемите и парични глоби в размер на общо 14 000 лева.  

Нелегалният износ на органи – активен и днес

През 2014-а година израелската полиция разби нелегален канал за органи, в който основна роля е играла медицинска клиника в България. Акцията беше реализирана със съдействието на Интерпол. Израелци са извършвали повечето от трансплантациите на свои съграждани. Групата е имала и клиенти от чужбина, на които трансплантациите са правени в Турция срещу крупни суми.

Роднини на жертва на трафик – момиче на 18 години, са подали сигнал за канала. Лекар и медицински работници са уличени, че участвали в групата. 40-годишен бивш израелски футболист се смята за мозъка на престъплението. Именно едно от основните направления на изпращане на пациенти и донори е била българска клиника. Търговията с органи в Израел е забранена още през 2008 г.

България е в топ 5 на трафика на деца

Според проучване на Европейската комисия страната ни се намира в челните места по трафик на деца, заедно с Румъния, Холандия, Унгария и Полша. Годишно от всички тези държави жертвите на трафик наброяват над 30 000 души. Около 80 % от жертвите са жени или момичета, като над 1000 от тях са деца. Според статистиката около 2/3 или 69 % от заподозрените трафиканти са граждани на ЕС, като най-многобройни са трафикантите от България, Румъния, Белгия, Германия и Испания.

Продажба на деца

В началото на юни 2013-а година беше разбит канал за продажба на бебета в Солун от българи. Спецакцията беше реализирана, след като полицаи под прикритие се представили за бездетно семейство, което искало да се сдобие със свое дете. Те настоявали то да е момче. След дълги преговори цената на сделката била договорена на 15 000 евро. Организаторите на трафика нелегално вкарвали в Гърция бременни, които раждали в южната ни съседка. Много от тях раждали, без да имат нужния брой документи за проследяване на бременността. Както при продажбата на човешки органи, така и при бебетата цената се увеличава нагоре по веригата, като майката взема близо 3 000 евро за раждане.

През 2014-а година в град Трикала, гръцката полиция разби друга българска група, която продавала бебета в Гърция за 8 000 евро. Органите на реда арестуваха общо 7 души, сред които майката и бащата на новороденото, лекар, адвокат, нотариус и посредници за намиране на купувач. Българите също са били разкрити от агенти под прикритие, които се представили за бездетно семейство, и са били арестувани в лекарския кабинет в момента на получаване на парите за сделката.

 Продажба на деца за органи

Криминалната хроника у нас сочи, че дори се продават и бебета за Гърция за донори на органи. Зловещото разкритие е установено при полицейска акция през април 2015-а в град Камено, близо до Бургас. Бургаската районна прокуратура е повдигнала обвинение на трима души за черния бизнес. Ромският квартал в града е известен с това, че от 15 години е основно тържище за бебета, които се продават в Гърция. Заради зачестилите акции в България и южната ни съседка бизнесът постепенно замрял, но това се променило преди няколко години, когато бременните жени сами започнали да търсят трафикантите на плът. От показанията пред разследващите станало ясно, че съдбата на бебетата за южната ни съседка била различна – някои се продавали на бездетни семейства, докато други са търсени за донори на органи. Цената на едно дете е около 7 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MMM

    7 0 Отговор
    Къде е дъното, бе? Няма ли да го ударим най-накрая?
    Повръща ми се. Да откраднеш дете и да му извадиш органите...
    И сигурно присъдите са условни...

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    4 1 Отговор
    И какво правим сега? следиме статистиката, а м..лите проклети се беленгуват с най-долното нещо което може да съществува.
  • 4 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "MMM":

    Няма дъно,див капитализъм в пълен блясък!

    Коментиран от #7

  • 5 Аз и моя народ

    3 0 Отговор
    Няма нещо по ужасно......
  • 6 Д на

    3 0 Отговор
    От търговията на органи до сатанински жертвоприношения.. Това е вече дъното.. Господ да ни пази
  • 7 Васко Георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    По времето на комунизма национална политика бяха производство на хероин,убийства за органи за трансплантация,отвличания на деца за осиновяване това се правеше от държавността.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове