Last news in Fakti

8 Юли, 2016 11:57 9 827 39

ДОСТ: Това е лоша новина за България

  • дост-
  • лоша-
  • новина
ДОСТ: Това е лоша новина за България - 1
Снимка: ДОСТ

Отказът на СГС да регистрира ПП ДОСТ е брутален акт на ограничаване на конституционното право на политическо сдружаване. Това е акт на откровена дискриминация. Това се казва в позиция подписана от Лютви Местан по повод отказа на съда да регистрира партията.

Решението на СГС е лоша новина не за Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ), а за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни, се подчертава в позицията.

И още:

Още в понеделник ще обжалваме това решение пред ВКС. Партия ДОСТ е учредена в пълно съответствие не само с Конституцията на РБългария, но и със Закона за политическите партии. Имаме силно очакване ВКС да вземе предвид този факт, който дефинитивно се съдържа и в заключението на българската прокуратура.

Припомняме, че на откритото заседание, проведено на 27.06.2016 г., прокурорът заяви, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание призова съда да регистрира партията. Припомняме също така, че ние поискахме отзоваването на съдията от СГС, определен да гледа фирменото дело за регистрацията на ДОСТ, именно защото с разпорежданията си за тълкуване на определени думи и изрази с пределно ясно значение тя породи у нас основателни съмнения в своята обективност и безпристрастност. Мотивите, с които отказва регистрация на партия ДОСТ, вече превръщат тези съмнения в убеденост, че съдията е пристрастна и необективна. Към вече известните мотиви от разпорежданията й тя е добавила нови два абсолютно несъстоятелни мотива. Първият – абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на „Български тълковен речник“. Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турския тълковен речник, а на българския тълковен речник. В лексикалната система на българския книжовен език има много думи от чужд произход, като демокрация, парламент, институция, политика, министър и прочие. И ДОСТ е една от тях, при това в нашия случай е абревиатура, която не е лексема в класическото разбиране като останалите.  Нека все пак да обърнем внимание, че името на партията ни е Демократи за отговорност, свобода и толерантност. Така или иначе фактът, че думата е налична в „Български тълковен речник“, доказва, че тя е част от лексикалната система именно на българския книжовен език. По логиката на съдията обаче следва да заключим, че ако една партия избере да се нарече демокрация, би трябвало да не получи регистрация, както и всички други партии, в чието наименование се съдържа чуждата дума демокрация, да бъдат забранени. Така например наименованието – абревиатура на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума. Думата `герб` в българския език идва от немската дума `erbe` (наследство). Това двоен стандарт ли е при регистрацията на политически партии в България?!...

Вторият мотив е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Подчертаваме обаче, че не членският състав, а политическите цели определят дадена партия като етническа или неетническа. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия. По логиката на съдията обаче и другите български партии би следвало да бъдат определени като етнически, респективно забранени, защото в тях преобладаващата им членска маса така или иначе е от един етнос. Това дискриминация на етноси ли е?!... Освен това субект на конституционното право на сдружаване е гражданинът, без значение на етническата му и на религиозната му принадлежност.

Що се отнася до другите мотиви, свързани с тезата ни, че председателят на партия ДОСТ не може еднолично да подменя волята на учредителната конференция и да представи променен Устав, припомняме, че не ни е известно председателят на която и да е партия да може да променя еднолично Устава. Това е правомощие на съответния висш ръководен орган – Конференция, Общо събрание, Конгрес и прочие. Това уставно ограничение не дискредитира статута на представляващ партията на който и да е председател. По отношение на другите мотиви, свързани с тълкуването на думи от уставните цели на партия ДОСТ, прави впечатление избирателното позоваване на съдията на „Български тълковен речник“, защото, ако съдията беше принципно последователна в този си подход, тя не би поставила въпроса за установявам и утвърждавам. Точно този „Български тълковен речник“ установява и утвърждава едновременно пряката семантична връзка между двете лексеми.

Имаме силни очаквания ВКС да бъде обективен и безпристрастен, защото продължаваме да вярваме, че в РБългария демократичните правила, процедури и принципи са еднакво приложими за всички. Вярваме също така, че в България – член на НАТО и ЕС, не е възможно ограничаването на правото и свободата за политическа дейност. Конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани стои по-високо от интересите на олигархията, от крайно националистическите страсти и от интересите на антинатовските и антиевропейските сили в българското общество.

Призоваваме над 15 000 членове на ДОСТ и още десетките хиляди готови да се влеят в редовете на новата партия към още по-голяма решимост, защото тази партия се учредява в името на една голяма кауза – истински демократична, антиолигархична, евро-атлантическа България. Препятствията, пред които сме изправени, само подчертават стойността и значимостта на партията ни.

Нашата партия вече е факт. Очакваме и формалната регистрация да бъде факт, защото обратното ще означава само едно – нарушено конституционно право на политическо сдружаване и победа на ретроградните сили в България.

Вярваме, че в крайна сметка ще възтържествува конституционната демокрация, подчертава Лютви Местан.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    7 1 Отговор
    ХАХАААА, як шамар по мекерето на Ердоган!

  • 2 1234

    6 1 Отговор
    Местан да не се прави на много знаещ,да не настъпи мотиката.
  • 3 111

    5 1 Отговор
    Ами всъщност не е лоша новина. Това беше първата новина, която прочетох и странно защо се почувствах добре.
  • 4 Carfen

    6 0 Отговор
    Време е г-н Местан да приключва с политиката и да си отвори едно дюкянче за дрънкулки с лика на Ердоган на Капалъ чарши.

    ...Дюкянчето може да се казва ДОСТ, разбира се.
  • 5 РЕАЛНО

    3 1 Отговор
    ТОВА е лоша новина САМО за турчеещите се тук стоян-деса ТО...Киро...оня с коня...
  • 6 бббббб

    4 0 Отговор
    Прекрасна е ...
  • 7 12345

    6 1 Отговор
    Направо ми се повръща, като видя мазната физиономия на тоя.
  • 8 Съдът

    4 1 Отговор
    Браво на СГС. Само така ние сме БЪЛГАРИ.
  • 9 гражданин

    3 1 Отговор
    Да направят партия в Турция,да поканят Ердоган на учредяването и.
  • 10 Гоуст

    5 1 Отговор
    ЕрМестане, що не си основеш една партийка в Турция и да защитаваш интересите на България като толкова искаш?
  • 11 tapanar4o

    5 1 Отговор
    Чалмо продажна,не е тъжен ден,много е светъл деня че отказаха регистрация на продажната ти партия.Айде сега бегом при големия фес да се оплачеш че не ти дават регистрация.
  • 12 Никито Иванов

    5 2 Отговор
    оди си в Анадола и там си прайкай кот си искаш, анадъму !? нали си ТУРЧИН ве !?
  • 13 Дима

    1 3 Отговор
    Да разбирам ли, че всички тук се радвате, че етническия вот на ДПС ще остане единен, силен и непреодолим фактор в българската политка запазвайки силното си влияние на територията на България? Много първосигнално мислене.

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дима":

    Първосигнално казваш...Значи ще черпят,че и такова изобщо имат:)Аре да ни е честито станалото ОЩЕ ПО-СИЛНО ДПС!Така и няма да разберете елементарната истина,че БСП се превърна в партия без полит. значение точно защото се появи АБВ...

    Коментиран от #16

  • 15 Иван

    4 1 Отговор
    Което е лоша новина за ДОСТ, ДСБ, и за НАТО е добра новина за България!
  • 16 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Тъгъдък, не ти схванах логиката, явно е прекалено дълбока за мен и мотора ми (вий все пак сте две гръбначни...). Само ми се ще да ти прочета коментара, когато Местан се гушне с Касим Дал (за което вече СГС им даде оправдание) и влязат в mmf threesome с любимата ти банкянска мома. Нали се сещаш кой ще е "f"?

    Коментиран от #19

  • 17 чиба

    4 1 Отговор
    Съдът каза: ДОСТатъчно !
    В българската политика има доста гадости и няма нужда от още една гаДОСТ!
    Дано си останем така без нея и занапред!
  • 18 Ушанка

    1 2 Отговор
    Голем катарзис на псевдонационалистите, чесно. До преди две-три години цялата платформа на руската прехидролка болен беше да плаши хората с ДПС и вредното влияние върху политическата с-ма. Днес се радват че хидроинжинера и преуспялото момче ще продължат да контролират насилствено и със страх цели етнически региони от държавата. Това отново не е позицията на българския интерес. Отново позицията на североазиатската кочина е поставена над националните интереси.
  • 19 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Петър Кимонов":

    Преди да размишляваш за "шведска тройка",добре е да го направиш и за "руска тройка"-бившата "Тройна коалиция",при която АВТОМАТИЧНО СЕКВАТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ и замира всякакъв растеж.А ако мен не разбираш,прочети и "Дима" ном 13,белким ти се изясни положението.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 naglieiiiiii

    1 1 Отговор
    в конституцията пише, че партий на етническа основа са незаконни!!!
    в русия да ви бяха изпотрепали до сега. ретроградни сили!!!!
    абеее това е БЪЛГАРИЯ.говори се на БЪЛГАРСКИ резашките партии на друго място. ей тоя ми дигна нервите!!!
  • 21 CCCP

    1 0 Отговор
    ХАХАХАХАХА >> :)))))
  • 22

    1 1 Отговор
    Смърт за ДПС и ДОСТ, поне една добра новина за България, надявам се така и да си остане!
  • 23 Ник

    1 0 Отговор
    Това което ме притеснява са слабите мотиви на СГС. Имам усещането че ни разиграват сценка, чиято цел е да представят на обществото, че не се толерират етнически партии. В същото време мотивите изглеждат толкова елементарни, че ще паднат на втора инстанция, което лично за мен е проблем!
    Както знаете съгласно закона партии на етническа и верска основа са забранени, а в същото време липсват критерии които да определят една партия да ли е такава!!!!
    До колкото помня още при регистрацията на ДПС съдът прие регистрацията и с съществена част "особено мнение", което продължава да виси във въздуха!
    Тоест смятам, че тези говеда са решили да регистрират партията на Местан, а сега ни играят фиаско! Турция видимо има активна политика спрямо страната ни, а реакцията на властите в тази посока е равна на "0"
  • 24 Goro Lafchi

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Виц: Двама шведи излизат от бара да се облекчат на снега. Чертайки жълтеникави линии и гледайки звездите на небето единия пита другия:
    - Абе,какво беше това руска тройка (три коня с шейна)?
    Другия се замисля и отговаря:
    - Нещо,като нашата шведска тройка, ама имаше коне замесени.
  • 25 БАЙ ГАН4О

    1 2 Отговор
    Много дълго изказване на този .И как има членове като не е узаконен този клон на ИДИЛ в България.Турция му дава пари да промива мозъците на турците и циганите с цел завладяване на България.Мястото му е като начало в затвора на строг режим.
  • 26 БОБИКОМ

    0 0 Отговор
    хахаха как му го втъкнаха на Местанчо браво
  • 27 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Тъгъдък, разочарован съм от теб... Шведска тройка е ffm, ти ако си фен на банкянската мома би трябвало да искаш повече мъжки джендер ... ;)
    Между другото пак не те разбирам, може ли да питам коня? Или да кажа на моторя да го пита?

    Коментиран от #28

  • 28 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Петър Кимонов":

    Кажи кво е джендер,пък аз щи кажа за джондера
  • 29 buden

    1 0 Отговор
    АБЕ "УМНИЦИ" ТВА Е ФАРС....ДОСТ ИДВААА!!!
  • 30 нутрален

    1 0 Отговор
    какъв е този съд?
    значи тъй отказват регистрация на една антифашистка евроатлантическа партия,и в същото време легализират 4 неофашистки
    партии
    е на това му се казва двоен стандарт
  • 31 реалност

    1 0 Отговор
    Храни куче да те лае - това представлява лицето Местан - обикновен предател, напълно подходящ за затвора с подривната му дейност, предал дори и събратятя си българо-мохамедани.
    Учил, работил, издигал се в българското общество, което му е дало всичките възможни права и свободи, знае идеално български език, цялата му рода поколения назад е доста добре интегрирана в България, нооо .... се прави на турски поданик и голям приятел с Ердогановата власт, размахва някакви евроантлантически идеи, сякаш България отдавна не е в Нато и ЕС ......определено само турските пари управляват съзнанието му и майсторски забива нож в гърба на ДПС.
  • 32 Велможата

    0 0 Отговор
    Добре де, ДОСТ не идва ли от "радост" , тоест може да е някакво провидение че тади партия ще ни направи щастливи
  • 33 дядо Либен

    0 1 Отговор
    Вече сме с две етнически партии, една мутрафонска и Волен... А даже не са турци тея помаци смахнати...
  • 34 миседниш накура

    0 1 Отговор
    забрана за ДПС и ДОСТ като етнически партии-в кнституцията е казано ясно и точно
  • 35 Илк0

    0 0 Отговор
    Ау! УжасТ! Каква лоша новина! Какво ще правим сега? ...
  • 36 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Бих казал за сега това е най-добрата новина за всички българи.
  • 37 реджеп картал

    0 0 Отговор
    ДОСТ ще бъде регистрирана , на пук на всички душманиииииии.......ИншаАЛЛАХ
  • 38 Георги

    0 0 Отговор
    Браво на Съда.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове