11 Октомври, 2011 15:06 2 164 0

МВнР призна за гаф с лични данни на българи в чужбина

  • избори 2011-
  • мвнр-
  • българи в чужбина
МВнР призна за гаф с лични данни на българи в чужбина - 1
Ради Найденов. Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи призна за гаф с лични данни на наши сънародници зад граница, подали заявление да упражнят правото си на глас извън родината. В събота вечер на сайта на МвнР били публикувани имената и адресите на желаещите да гласуват българи в чужбина. Информацията е свалена часове по-късно, а за грешката ще се търси отговорност от служители, стана ясно на брифинг днес във ведомството. Част от проблема се дължал на нова система за подаване на въпросните заявления, стана ясно от думите на Ради Найденов, който е начело на работната група за провеждане на изборите в чужбина.

Срокът за подаване на тези заявления в писмена форма, лично или по електронна форма в pdf формат беше 27 септември. Над 36 000 наши сънародници зад граница се възползваха от това. Най-голям брой те са в Турция, Испания и САЩ.

Междувременно някои от интернет- страниците на посолствата ни в някои евродържави са били обект на хакерски набези. За нападенията вече са уведомени компетентните органи.

Публикуването на информацията станало около 18,00 ч. в събота, а в 8.00 ч. в неделя проблемът бил решен.

Стана ясно още, че избирателни секции няма да има в три германски града - Хамбург, Магдебург и Дармщат,тъй като подадените заявления не са достатъчно. От МвнР потвърдиха, че на сайта на посолството ни в Берлин е имало грешни данни за нужния брой заявления за разкриване на секция – пишело 20, а реалното изискване е за 100. Ето защо от МвнР са отнесли въпроса до ЦИК.

От МвнР допълниха, че за тазгодишните президентски избори ще бъдат разкрити най-много секции в чужбина в сравнение с последните два вота за държавен глава – 161. През 2001 те бяха 156, а през 2006 – 144. Различно е и разпределението им -  в Турция броят на секциите е малко по-малък спрямо предишните президентски избори – 41, а през 2006 г. те са 43.  За сметка на това в Испания през 2006 г. е имало 5 секции, сега има 23. В САЩ през 2006 е имало 11 секции, сега са 14. Това стана ясно днес от брифинг в Министерството на външните работи. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА