Last news in Fakti

26 Юли, 2016 18:49 1 294 3

Стоян Мавродиев: Няма проблем с пенсионните фондове

  • стоян мавродиев-
  • пенсионните фондове-
  • проблем
Стоян Мавродиев: Няма проблем с пенсионните фондове - 1
Снимка: БТВ

Няма проблем с пенсионните фондове, не може да бъде открит проблем, защото те са управлявани добре и са стриктно регулирани и контролирани. Дори да има някакви дребни технически проблеми, това няма да се отрази на управлението на средствата.

Това каза председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в предаването „Лице в лице” по bTV. Той припомни, че е имало временна анкетна комисия по темата с пенсионните фондове, която е завършила с резултат за силен надзор и за това, че парите на хората са там, където трябва да бъдат – по личните им партиди в пенсионните фондове.

Лично мое решение беше да не се кандидатирам за втори мандат като председател на Комисията за финансов надзор, съобщи Мавродиев. Той допълни, че в личен разговор е информирал за това премиера Бойко Борисов много преди да бъде номинирана Карина  Караиванова.

Мавродиев допълни, че за последните 10 години са имали много добра комуникация с премиера Борисов, че оценката на министър-председателя за работата му е отлична и той е пожелал тепърва да продължат да работят заедно в различни други сектори на икономическата и финансова система. Темата за нов пост обаче засега не е обсъждана.

„Смятам, че да се карат по много мандати на едно и също място не е особено полезно нито за организацията, нито за човека, който ще бъде в такава функция. Принцип на международните организации е да има ротация на всеки 4 години”.

Така се дава възможност както на институцията да се развива, така и аз да развивам своя професионализъм на други места, каза още Мавродиев.

„През цялото време, докато бях председател на Комисията за финансов надзор – комисията беше един силен, отговорен и независим регулатор, неподатлив на политическо влияние и стриктно вършещ своята работа според закона и не се притесняваше да налага санкции в големи размери, когато това се налага и да подава сигнали към прокуратурата и разследващите органи”.

Множество факти има, които доказват тази независимост. Досега не е имало председател на този регулатор, който да си е позволявал да разследва действащи министри, допълни Мавродиев и даде за пример Симеон Дянков и Трайчо Трайков, относно които комисията е подала сигнали до прокуратурата за щети в големи размери.

„Това е пример за независимост – колко председатели на регулатори са имали куража да разследват действащ вицепремиер и друг министър. Премиерът Борисов никога не се е намесвал в независимостта на регулатора и имахме много коректна комуникация”, допълни Мавродиев.

Глобите, които комисията е наложила за последните шест години, са 12 млн. лв., това е с четири пъти повече в сравнение с последните 12 години при предишните председатели, за който период глобите са 4 млн. лв., съобщи Мавродиев.

Той припомни, че комисията е била проверявана 13 пъти от международни институции, имало е и три анкетни комисии и всички доклади са за блестящо свършена работа при спазване на най-високи професионални стандарти.

Във връзка с компроматите, които са започнали да излизат срещу новата кандидатура за председател на финансовия надзор Карина Караиванова, Мавродиев заяви, че, ако има такава атака, това само показва колко е горещ столът и колко е тежка позицията. Той каза, че й съчувства за това, че още преди да бъде избрана започват атаки срещу нея и, че се надява тя да има куража и волята да си свърши добре работата. Мавродиев допълни, че Караиванова може да разчита на съвети и подкрепа в негово лице.

Той заяви, че е спокоен и не се притеснява от евентуални проверки на комисията, които новият председател би предприел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    1 0 Отговор
    СЕРИОЗНО ЛИ БЕ ПИЧ?
  • 2 БайХуй

    0 0 Отговор
    Окрадоха ги затова няма проблем... Има фондове - има проблем!
  • 3 питащ

    0 0 Отговор
    добре де като нема,що са толкова ниски?това не са пенсии а социални помощи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове