18 Октомври, 2011 17:33 1 609 0

Дават повече пари за парашутисти

  • парашутизъм-
  • мо
Дават повече пари за парашутисти - 1
Снимка: БГНЕС

Денят на парашутиста и празник на 68-ма бригада "Специални сили" бе отбелязан с тържествено поднасяне на венци пред Паметника на героите - парашутисти в София. В церемонията участва и военният министър Аню Ангелов, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

По случай празника министър Ангелов обяви, че в рамките на бюджета за следващата година ще има заделени повече средства за парашути и за скокове. Той сподели, че е доволен от подготовката на парашутистите и на Силите за специални операции, като изтъкна, че през изминалата година техни представители са участвали в няколко големи учения - национални и с международно участие, сред които „Тракийска пролет” 2011, „Black Sea Rotational Force - 2011”, „Jackal Stone -2011”. 

„Дори и в момента военнослужещи изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолетите С-130 и С-27„Спартан” в рамките на съвместната българо-американска подготовка „Тракийска есен - 2011” - допълни още той. 

По-рано същия ден заместник-министърът на отбраната Валентин Радев участва в тържествения ритуал на Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища. Беше отслужена панихида за загиналите герои парашутисти във Втората световна война и при изпълнение на служебния си дълг.

Денят на парашутиста и празникът на 68-ма бригада "Специални сили" беше отбелязан и в Пловдив. В тържественото честване участваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев.

От името на министъра на отбраната Аню Ангелов с почетни грамоти за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос за издигане бойните способности на Сухопътни войски заместник-министър Цветкова награди майор Георги Мянков, капитан Иван Богданов и старшина Даниел Стоянов от военното формирование. Генерал Симеон Симеонов и генерал-майор Василев също наградиха отличили се военнослужещи.

„Изпитвам огромна гордост, защото с вашите действия, с вашия неуморен труд и професионализъм Вие ежедневно доказвате, че 68-ма бригада Специални сили е едно от най-добрите фомирования в Българската армия - гръбнакът на Сухопътните войски. Благодаря ви за достойния труд” - подчерта в привествието си началникът на отбраната. 

В Деня на парашутиста и празник на 68-ма бригада Специални сили митрополитът на Пловдивската епархия Негово Високопреосвещенство Николай освети храм-паметник „Св. Йоан Рилски Чудотворец”. Той е изграден изцяло с доброволни средства в памет на загиналите в Ирак и на военнослужещите от състава на Специалните сили, загинали при изпълнение на служебния си дълг. На паметна плоча пред храма са изписани имената на подп. Иван Трифонов, кап. Тодор Киряков, старши лейтенант Николай Саръев и на офицерските кандидати Антон Петров, Валентин Донев и Преслав Стоянов. Идеята за построяването на храм-паметника се е зародила в Ирак през 2004 г., където българските военни изграждат параклис, който се превръща в едно от най-посещаваните места. 

По повод празника в бригадата се проведе Ден на отворени врати. Гостите имаха възможност да разгледат въоръжение и снаряжение на Специалните сили. Военнослужещите от бригадата демонстрираха бойни техники и умения. „Този ден е много важен не само за българските парашутисти от 68-ма бригада Специални сили, а за цялата Българска армия. Всички усилия на ръководството на Министерството на отбрана са насочени към подобряването на способностите на българските военни, към създаването на по-добри условия за работа и подготовка. Пожелавам на всички много успехи и все така с гордо вдигната глава да носят името на България” - посочи заместник-министър Августина Цветкова. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА