Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 19:53 1 975 0

Три общини от Източна България бедстват

  • сняг-
  • бедствие-
  • българия
Три общини от Източна България бедстват - 1
БГНЕС

Три общини в Източна България остават в бедствено положение. Това са Антоново - в област Търговище, Болярово, Ямболско и община Руен в Бургаска област, съобщиха от местните власти.

Електрозахранването в Източна България постепенно се възстановява. Над 500 населени места са без ток. Пред Дарик Митю Христозов от Електроенергийния системен оператор заяви, че ситуацията по мрежата, за която те отговарят, е овладяна.

За момента без ток са високопланинските селища, уверяват от Е.ОН и EVN България. Причината за забавеното отстраняване на ел. авариите в някои населени места е затрудненият достъп, причинен от снегонавяване и кална почва, които не позволяват пълноценното използване на специализирана ремонтна техника.

Всички селища в община Руен са без ток заради прекъснати електропроводи и паднали електрически стълбове. Много селища са и без вода. Цялата техника в общината е мобилизирана, за да се осигури достъп до населените места.

В община Антоново екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на повредите, съобщи изпълняващият длъжността кмет Исмаил Ибрямов.

Училищата днес и утре включително ще бъдат във ваканция.

14 населени места са без ток в ямболската община Болярово. Тежкотоварна техника се опитва да достигне до село Крайново, за да се снабди населението с хляб и стоки от първа необходимост. До 20 октомври в общината е обявено бедствено положение.

12 селища в Котленския и Сливенския Балкан продължават да са без ток вече 24 часа. Работи се по разблокирането на пътя от паднали дървета към село Медвен, за осигуряване нуждите на Социалния дом за деца с умствена изостаналост. В района на Котел е аварирал 22-а киловолтов електропровод.

Най-големи проблеми има край Котел и село Тича, по пътя за Омуртаг. Там, в районите с над 1 000 метра надморска височина, снежните преспи са над 1,20 метра.

Постепенно се нормализират пътната обстановка и комуникациите в Шуменска област. Закъсал ТИР е затворил движението на Върбишкия проход. Все още не е възстановено електроснабдяването в община Върбица. Със заповеди на кметовете днес не се проведоха учебни занятия в 6 училища в област Шумен.

Основен проблем са падналите клони, които пречат на фадромите и тежките почистващи машини да си свършат работата. Само на прохода Шипка край Габрово през изминалото денонощие са паднали повече от 500 куб. метра дърва.

От пътна полиция вече предупредиха, че ще налагат максимални санкции на шофьорите, ако карат без вериги.

Проходът на Републиката остава затворен за движение. Снежната покривка на места достига един метър.

На прохода Пампорово - Превала отпадат всички ограничения за движение. Пътят Габрово - Трявна вече е отворен.

Възстановено е движението по пътя Шумен - Карнобат /Ришки проход/, информират от полицията. От Областното пътно управление допълниха, че няма затворени пътища и въведени ограничения на движението в Шуменско.

Лошите атмосферни условия в Североизточна България спряха движението на влаковете в различни железопътни участъци. Прекъсването на влаковото движение е вследствие на липса на електрическо захранване в контактната мрежа, както и непроходимост на железния път, съобщиха от БДЖ.

110-те пътниците от блокираните край гара Радунци два влака са евакуирани с автобуси до гара Дъбово. От там специален влак ще ги извози по направление.

От Рейдовата кула на пристанище във Варна съобщиха, че портът е отворен само за натоварени кораби.

Пътят от Варна за Добрич е отворен, съобщиха от областно пътно управление в крайморския град. Пътната отсечка беше затворена поради аварирали товарни автомобили, необорудвани за пътуване при зимни условия.

Отворен за движение, но само за леки автомобили, е и пътят от Варна за Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА