Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 14:12 1 235 4

НЦИОМ: Плевнелиев – 30%, Калфин – 21%, Кунева - 8%

  • избори 2011-
  • нциом-
  • росен плевнелиев-
  • ивайло калфин
НЦИОМ: Плевнелиев – 30%, Калфин – 21%, Кунева - 8% - 1
БГНЕС

Няма промени в подреждането на водещите кандидат - президентски двойки, заявяват от НЦИОМ по данни от национално представително проучване проведено в периода 12-17 октомври, 2011 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда, в 86 населени места.

Начело остават кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, за които биха гласували 30% от интервюираните (с 2% по-малко в сравнение с първата седмица на кампанията). Второ място в електоралните предпочитания на българите заемат Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, за които в момента твърдят, че ще гласуват 21% от избирателите. Кандидат - президентската двойка на БСП привлича нови 3% за последните две седмици. Издигнатите от Инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов днес биха получили 8% от вота на участвалите в изследването българи. Техният дял е сравнително устойчив от началото на кампанията.

40% от деклариращите, че категорично ще гласуват, биха дали вота си за Плевнелиев и Попова, 28% - за Калфин и Данаилов и 9% за Кунева и Христов. Както и в началото на кампанията, така и седмица преди нейния край получените резултати показват, че победителят в президентската надпревара ще бъде излъчен на втори тур. След първите три кандидат - президентски двойки в зависимост от моментната електорална подкрепа се нареждат още: Волен Сидеров и Павел Шопов (с електорален дял от 4% от участвалите в изследването), Румен Христов и Емануил Йорданов (с 3% от гласовете на анкетираните) и Светослав Витков и Венцислав Мицов (с около 2%). Двойката Светослав Витков и Венцислав Мицов прави кампания, която интригува все повече хора - атрактивна и нетрадиционна.

През последната седмица на кампанията НЦИОМ регистрира ръст в мобилизацията на симпатизантите на основните политически сили. 80% от избирателите на ГЕРБ към момента декларират готовност да гласуват за своите кандидати в президентския вот. Същият е делът и на симпатизантите на БСП, които застават зад партийния си избор. При проиграването на балотажа между кандидата на ГЕРБ и този на БСП, мобилизацията на партийните ядра нараства до над 90%.

Ако днес се провеждаше балотаж за президент между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, то за Плевнелиев биха гласували 45% от респондентите, а за Калфин - 29%. При балотаж кандидатите на ГЕРБ биха могли да разчитат на гласове от симпатизантите на Синята коалиция, както и на гласове от Атака. Кандидатът на БСП би привлякъл при балотаж гласове от ДПС. При балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, избирателите на Меглена Кунева не декларират да имат свой фаворит сред двамата кандидати за момента.

Настоящото изследване установи, че кампанията не мотивира значими дялове нови избиратели да гласуват на предстоящите избори за президент. Ако има някаква промяна, то тя не се отнася принципно до избора дали да се гласува или не, а до намаляване на хората, които се колебаеха кого да изберат. В това изследване регистрираме съизмерими дялове на желаещи да гласуват както на вота за президент, така и на местните избори, заявяват от НЦИОМ. След тези избори, анализаторите на изборния процес ще могат да установят доколко и как новата изборна практика за провеждане на избори "две в едно" ще повлияе на избирателната активност и върху електоралните предпочитания, заявяват от НЦИОМ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Oгнян

    0 0 Отговор
    Ами то Плевнелиев си е безспорния фаворит в тези избори. В интерес на истината, много хора не виждат друга алтернатива и само заради това ще гласуват за него. Освен това си мисля, че вицето- Попова не и е там мястото и само ще допринесе за сваляне на гласовете на Плевнелиев. Иначе останалите кандидати са пълна трагедия и особено вицетата са жалки смешници. Ох избори!!! тъй или иначе, нищо след тях няма да се промени, освен че Гошето се нагуши и излиза в пенсия да си харчи паричките. А гладния ни народ ще продължи да лапа мухи и да цъка и пъшка от некадърни управници.
  • 2 Ivan

    0 0 Отговор
    El Presidente Витков! Останалото е гнилоч :)
  • 3 до 1

    0 0 Отговор
    Не знам за какъв безспорен фаворит в лицето на Плевнелиев говориш, особено след дебата с тримата кандидати, където Плевнелиев беше безспорно победен от Кунева. Алтернативата е точно тя, и както аз така и много други хора ще предпочетат Кунева след видяното, въпреки че без да имам информация щях да гласувам за Плевнелиев. А за резултатите, или агенциите не отразяват реалните резултати или няма смисъл от тези дебати щом мнението на хората изобщо не се променя.
  • 4 Jojo

    0 0 Отговор
    Това ако са бъдещи президенти аз съм трамвай! Без визия са, а концепциите им са тривиални.Чиста форма партийни функционери далеч от идеята за обединител на нацията!Още със предлагането за такива им вече нямаме избор!!!