Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 14:58 1 064 1

Плевнелиев, Калфин и Кунева все по-близо

  • избори 2011-
  • социолози-
  • медиана

Кольо Колев: Около 52% от хората се страхуват да участват в социологически проучвания

Плевнелиев, Калфин и Кунева все по-близо - 1
Снимка: БГНЕС

Разликата между първите трима претенденти за следващ президент се скъсява до около 6% и на изборите след четири дни са възможни всякакви резултати. Това показва проучване на агенция „Медиана“, а според водещия й социолог Кольо Колев изборите в неделя изобщо не са предрешени. Той е на мнение, че изненадата може да е под формата на „чувствително“ скъсяване на дистанцията между първите трима.

Ако изборите са днес, резултатите биха били следните: 29,8 % за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова,  23,2 % за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, 17,1 % за Меглена Кунева и Любомир Христов. Около 17% твърдят, че няма да пуснат бюлетина в урната.

Фронтменът на „Хиподил“ Светльо Витков събира младежкия протестен вот. Подкрепата за него е под 1%, но става дума за около 50 000 – 60 000 души. Все пак, отрицателният вот ще се прелее основно към Меглена Кунева и Ивайло Калфин.

Останалите кандидати са далеч по-назад в подкрепата. Около 5% събира Волен Сидеров, 2,5% - Румен Христов, а около процент се отреждат за Атанас Семов, Алексей Петров и Красимир Каракачанов.

Кольо Колев очаква на 23 октомври гласовете да се разпределят така: 36% за кандидата на ГЕРБ, 30% за този на левицата и 20% за Кунева. Водещият мотив няма да е партийният, а икономическото състояние на хората.

Страхът също е доста силен фактор, има стряскащи сигнали, алармира социологът. Голяма част от хората, около 52%, се страхуват да участват в социологически проучвания, което изкривявало данните от тях. Това означава, че голям т.нар. „скрит“ вот, който може да направи сериозни размествания в класирането на претендентите.

Росен Плевнелиев е чисто партийна кандидатура и не успява да разшири влиянието и извън ГЕРБ-избирателите. Калфин частично се справя с този проблем, а избирателите на Кунева са най-трудни за мобилизиране, защото трябва „допълнително да бъдат ядосани“. Все пак в последно време Меглена Кунева успява да увеличи подкрепата за себе си – с около 3%, а Колев я определи като „Меката на разочарованите от БСП и ГЕРБ“.

Колев се въздържа да коментира какво може да се случи на втори тур, тъй като още първият не е минал, но обясни, че нагласите за мобилизиране на избирателите тогава ще са много по-различни. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Тошо

    0 0 Отговор
    този К.К. не беше ли един от социолозите, на които ГЕРБ отказаха за Балчик и сега лъже и плюе срещу тях.
    Хората се отказват да ви сътрудничат защото никой не вярва на поръчковите ви "проучвания".
    На този нещастник Колев му следя "проучванията" и след изборите ще напиша писмо до "Галъп" да се откажат от него.