29 Септември, 2016 15:38 1 714 4

Ирина и Кристалина да си кажат за Крим

  • ирина-
  • кристалина-
  • крим
Ирина и Кристалина да си кажат за Крим - 1
Снимка: БТА

Проблемът с двете български кандидатури за генерален секретар на ООН е в много по-голяма степен залог за глобален геополитически сблъсък и анализи, свързани с бъдещето на ООН и неговата съвременна функционалност, отколкото междуличностен егоистичен сблъсък или конюнктурна междупартийна битка в тесните български национални мащаби. От тази гледна точка персонифицираният спор „за“ или „против“ Бокова – Георгиева може и да е изкусителен като интрига, но е дълбоко контрапродуктивен като политически ресурс. Това заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Само преди година светът отбеляза седем десетилетия от края на най-кръвопролитната досега Втора световна война. Датата 9 май винаги е била емблематична като израз на световния демократичен консенсус за препотвърждаване на победата над нацизма. На трибуната на Червения площад в Москва винаги един до друг са стояли президентът на Русия и канцлерът на Германия. За пръв път сега на тази дата до руския президент Путин можеха да бъдат разпознати единствено държавни ръководители на много близки до Кремъл страни. Отсъствието на западни държавници бе израз на осъждане на руската агресия срещу Украйна и окупирането на автономна република Крим. Системата на международни отношения след края на Втората световна война не за първи път бива поставяна на изпитание. Сега обаче разклащането и дестабилизацията на световния ред са особено драматични, тъй като в тях преди всичко се оглежда огромното безсилие на ООН и неговия Съвет за сигурност да играят ролята на коректив, гарант и генератор на стабилност, сигурност и правовост в международните отношения.

На фона на безпрецедентната европейска криза поради окупацията на Крим Руската Федерация е носител на контрастен двойствен образ. От една страна, Русия е традиционен, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че е една от петте държави, призвани да бъдат част от ключовия световен механизъм за отстояване на принципите на международното право и преди всичко на принципа за ненарушимост на териториалната цялост на държавите по насилствен път. В същото време обаче Москва се сдоби с лицето на агресор и окупатор, който недвусмислено преследва стратегически имперски интереси. Тези две лица на Руската Федерация, когато говорим за страна – постоянен член на Съвета за сигурност, означават блокаж и невъзможност за ООН да функционира в съответствие със своето призвание.

Далеч назад е останало времето, когато с Резолюция на ООН започва войната за противодействие на комунистическия корейски Север срещу Юга, или периодът отпреди 25 години, когато пак с Резолюция на Съвета за сигурност на ООН бе проведена операцията „Пустинна буря“ срещу Саддам Хюсеин заради окупирания от Ирак Кувейт.

Днес е окупиран Крим. Срещу Русия са въведени санкции на ЕС, САЩ, Канада и други западни страни, но Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да осъди руската агресия, няма, а и как би могло? Такава Резолюция би била възможна само ако Русия гласува срещу собствената си агресия – с други думи, Путин да се изправи срещу Путин, коментира Местан.

Светът наистина има необходимост от политики и подходи, които най-сетне да започнат да затварят кризисните кутии на Пандора в различни точки на планетата. Един от шансовете да се тръгне по пътя към реконсолидация на международната общност, е процедурата по избор на нов генерален секретар на ООН.

И тъкмо затова дилемата Бокова – Георгиева не е плакатен идеологически сблъсък, а е геополитически стратегически избор на личност – носител на консенсусен проект за разрешаване на световните конфликти. Спорът в България обаче продължава да бъда коя да бъде, а не защо да бъде тази или другата. От тази гледна точка според нас трябва да се вгледаме внимателно в понятието консолидиране на международната общност. Такава консолидация може да се постигне само чрез реабилитиране на международното право или чрез „съгласие“ с неговото нарушаване. В конкретния случай поради изключителното право на вето на Русия консолидирани международни отношения ще имаме - или ако Путин отстъпи, или ако останалите четири страни – постоянни членки на Съвета за сигурност, отстъпят пред Путин. Към днешна дата и двете хипотези изглеждат невъзможни. И все пак… Изходът е в реабилитирането на международното право, което означава – ни повече, ни по-малко – деокупация на Крим и възстановяването му на законния му суверен Украйна, която от своя страна следва да гарантира в пълна мяра правата на руското етническо мнозинство в Крим.

На дипломатически език това може да се изрази като формула за деокупация при зачитане на руските интереси. Противното е създаване на опасен прецедент за прекрояването на установените след Втората световна война граници чрез присъединяване с военна сила на чужди територии на основание преобладаващ брой етнонаселение. Този подход е особено опасен, когато е приложен от страна – постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, защото правото й на вето прави невъзможно решаването на проблема от световната Организация и по този начин поставя под съмнение не само ефективността, а изобщо смисъла от съществуването на ООН.

Изборът на нов генерален секретар има за цел и да върне смисъла от съществуването на ООН. Каузата на бъдещия генерален секретар е не просто кауза на мира, а кауза на търпението на прагматични, взаимноприемливи решения за възстановяването на мира на основата на международното право.

Не Концепция, а и намек за подобно мислене не видяхме и не чухме. Затова и българската редакция на спора е за персоните Ирина или Кристалина, Георгиева или Бокова. Защитата на едната или другата кандидатура от гледна точка на вътрешнополитическите ни идеологически пристрастия е обяснима от гледна точка на вътрешната ни политика, но, видно от изложението дотук, трудно преносима в полето на сложните международни отношения.

На мен като евро-атлантик ми импонира защитата на Кристалина Георгиева от евро-атлантически позиции и естествено съм категоричен, че най-лошата услуга, която може да се направи на Ирина Бокова, е точно Георги Първанов, Корнелия Нинова, Румен Петков, ДПС да й бъдат защитници и ментори, защото я проявяват като неприкрита руска кандидатура. Бъдещият генерален секретар на една организация, която включва в себе си държави с различни интереси, все пак и в крайна сметка трябва да принадлежи на идеологическо направление и да е от държави, които не споделят и не премълчават политика на окупиране на чужди територии.

По въпроса за окупацията на Крим не трябва да мълчи и Кристалина Георгиева. Тя трябва доблестно да оповести както своята позиция, така и свой проект за деокупация. Продължаващото й мълчание ще породи съмнение, че ако Ирина Бокова е неприкритата руска кандидатура, Кристалина Георгиева би се оказала прикритата кандидатура на Кремъл.

Компромис с Крим и със санкциите срещу Русия не може да бъде цената на избора, на когото и да е за генерален секретар на ООН.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    0 0 Отговор
    Защо г-н Местан само констатира близки исторически факти, без да каже всъщност кой подари Крим на Украинците. Каква е историята на Украйна като държава и имало ли е такава и кога ? "ОКРАИНА" - периферията на Русия през средните векове, така са наричали днешната територия на Украйна. Крим не е окупиран. Това е волята на гражданите на Крим. И без войствени призиви г-н Местан - ДЕОКУПИРАНЕ НА КРИМ. Аман от НАТО-вци и американофили и напъващи се за реабилитация политиканти, тръгнали да спасяват даже и българите от руснаците.

    Коментиран от #2

  • 2 Девон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    То и гражданите в Поморие може да изразят воля за присъединяване към русия ако България не беше член на НАТО !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Девон":

    Що Поморие? Кога Екатерина Велика го е превзела от нас? Кога Хрушчов го е подарил на България? Асоциации правиш ли? Или се опитваш да тролиш повече от мен!
  • 4 Българин

    0 0 Отговор
    1. В Украйна беше извършен преврат-силов със силната подкрепа на САЩ( финансова и политическа ) и ЕС . Повода беше ,че Президента на Украйна отказа да подпише споразумение за присъединяване на Украйна към ЕС , а той него не подписа защото поиска от ЕС заем веднага до 17 милиарда $, а те отказаха.А след това на новото правителство на Украйна бяха предоставени огромни заеми.Това е двуличието което беше и при нас в България при правителството на Виденов докато не дойде "правилното" Правителство и отвън спряха инфлацията.За Косово( разбирай Албания) даже не беше проведен и Референдум, а беше снабдяван с оръжие и пари от контрабанда на наркотици и оръжие и човешки органи( Дамата която поиска да подвед под отговорност Хашим Тачи набързо беше пенсионирана и изпретена на служба в ООН).И беше откъсната територия от Сърбия насилствено, затова доста страни не я признават. Беше построена веднага най-голямата военна база на Америка. А в Крим след референдум всичко направиха по Устава на ООН . А какво да кажем за Кипър- да има някакви санкций за Турция и САЩ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове