Last news in Fakti

14 Октомври, 2016 06:30 2 187 1

София спира най-старите трамваи

  • преглед на печата

Преглед на печата

"Труд": София спира най-старите трамваи

До месец най-старите трамваи „Дювак“, които са на повече от половин век, ще бъдат изцяло изкарани от движение и ще бъдат заменени с нови модели. Това заяви пред „Труд“ изпълнителният директор на Столичния електротранспорт Евгений Ганчев.

В момента най-старите мотриси се движат по трамвайните линии №22 и 23 и се бракуват поетапно. На тяхно място в движение влизат трамваите втора ръка, които Столичната община купи от Чехия. От тях 15 вече се движат по линиите, предстои да се пуснат останалите 5.

В същото време 5 чисто нови трамвая тръгнаха вчера по линия № 1. Те са нископодови, климатизирани и са снабдени с камери и паникбутони, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето им.

Возилата струват на общината близо 17 млн. лв., като с тях броят на трамваите в София става 305.

Догодина се очакват да пристигнат още 28 употребявани мотриси от Базел. Те ще бъдат доставени като дарение от Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 

„Сега“: Над 10% от българите имат диабет

10.3% от населението на България имат диабет, сочат данните на Световната здравна организация за 2016 г., пише в. „Сега“. "По този показател сме на едно от челните места в света", поясни проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

Данните, изнасяни от български специалисти в последните години, сочат, че българите с диабет са около половин милион души, като се смята, че други 200 000 не знаят, че са развили болестта. Данните от здравната каса пък са, че лекуваните през 2012 г. с диабет са 431 197 души, а през 2014 г. нарастват до 461 644. Данните на СЗО всъщност са подобни, тъй като са изчислени при население на България от 7.1 млн. души.

България обаче е на първо място по болни от диабет в Европа, като до нас единствено се доближава Унгария с 10% заболеваемост. Само в Турция засегнатите от болестта са повече - 13 на сто. Средно за Европа болните са 7.3 на сто от населението. Тревожното е, че страната ни изпреварва дори страни като САЩ и Великобритания, където болните от диабет са съответно 9.1 и 7.7 процента. Според данните на СЗО най-сериозно е положението в региона на Източното Средиземноморие, към който са причислени и арабските страни. В Египет хората със захарна болест са 16%, в Ирак и Йордания - 13%. В Грузия болните също са много

 

„24 часа“: „Дни на кариерата“ в София привлече рекорден брой фирми от IТ-сектора

Рекорден брой български и чужди компании в сферата на IT-технологиите, телекомуникациите и аутсорсинга участват в тазгодишното издание на най-големия форум за предлагане и търсене на работа у нас "Дни на кариерата", пише „24 часа“.

Само в столицата, заетите в сферата на информационните технологии са повече от 25 хиляди.  Борис Йончев, студент 4 курс по специалността Бизнес информатика и комуникации в УНСС е един от младите специалисти в сектора, който вярва, че кариерният форум ще му помогне да си намери добра работа: "Стартова заплата между 800 и 1000 лева е доста добре.

Ако вече е натрупан опит над 1000 до 2000 е напълно реално заплащане". Българските младежи проявяват сериозен интерес към свободните работни места в сектора на информационните технологии, сочат наблюденията на Пламена Цветанова от американска ИТ фирма с клон у нас, която търси нови кадри: "За нас това, което е най-важно, са уменията и желанието им да се развиват". Заплащането във фирмата варира в широки граници: от 600-800 лв. за стажанти, до 5-6 хиляди лева месечно за квалифицирани специалисти. В рамките на форума дни на кариерата утре над 30 компании ще представят свободните си позиции в Пловдив.

 

„Стандарт“: Върнаха скоростно ДДС на 886 фирми

886 фирми получиха от хазната данъчния си кредит по ДДС без проверка. Това сочат данните на НАП за септември, когато беше първият месец на прилагане на новата облекчена процедура. НАП вече възстановява без проверка ДДС на коректните фирми, отговарящи на определени условия, цитиран от в. „Стандарт“.

Така компаниите си получават ДДС-то за броени дни само след служебна проверка дали отговарят на поставените от НАП критерии. Проверка в самата фирма не се прави, което съкращава срока за връщане на ДДС. Възможността облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да се прилага и за ДДС беше дадена с последните промени в ДОПК.

За да се приложи облекченият ред за връщане на ДДС, в месечната ДДС декларация трябва да е посочена валидна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. Затова от 1 септември в е-услугата за подаване на ДДС документи по интернет беше дадена възможност в справките декларации със сума за връщане фирмата да посочи и банкова сметка за превод на парите. Вече близо 100% от фирмите подават месечните си декларации по ДДС по интернет.


„Монитор“: Окриват обновения Троянски манастир за РД на патриарха

На 15 октомври, рожденият ден на българския патриарх Неофит, когато той ще навърши 71 години официално ще бъде открито новото патриаршеско крило в Троянската света обител, съобщи игуменът на манастира Величкия епископ Сионий, цитиран от в. „Монитор“. Очаква се триетажната сграда да бъде открита от премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит. Държавата вложи 500 000 лева за довършването му, което от десет години бе замразено.

От началото на градежа на модерното ново патриаршеско крило държавата е вложила близо 1, 4 млн. лв.и днес то е напълно готово. Две години бяха необходими то да бъде завършено и обзаведено, разказва епископ Сионий, за да можем днес да го открием.

Напълно и изцяло е подменен и са пренаредени каменните плочи на покрива на храма, високо се издига над купола голям кръст. Пред новото патриаршеско крило е подменена изцяло настилката и е покрита с плочи , навсякъде има зеленина и много цветя. Все още се работи на кулата, в която се намират два от параклисите на манастира. Скелето подсказва, че има довършителни работи. Иконописци зографисват част от стените й и изписват букви на глаголица и кирилица.

За година манастира се посещава от близо 100 000 поклонници. Той е категоричен, че още с встъпването си в длъжност преди две години и половина – през май 2014 игуменът приема като предизвикателство да завърши максимално бързо изоставения с години строеж. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Спира най-старите трамваи ,за да ги смени с малко стари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове