24 Октомври, 2011 12:35 1 314 0

Ромски наблюдатели: Етнизирането на вота ще продължи

  • избори-
  • роми

Купуването на гласове е национален проблем

Ромски наблюдатели: Етнизирането на вота ще продължи - 1
Снимка: БГНЕС

Етнизирането на вота на избирателите и етническото разделение в страната ще се засилват и на следващите избори. Това заяви юристът Орхан Тахир на пресконференция, посветена на работата на ромските наблюдатели на вчерашния двоен вот за президент и местна власт.

„Тези избори доказаха, че сред политическия елит съществува негласно съгласие за недопускане на представителите на ромското и на турското малцинство до избираеми места в листите“, заяви Тахир, според когото това съглашение води до втвърдяване на електората на няколко съществуващи партии -  ДПС, Дром и Евророма.

Това е в ущърб на представителите на етническите малцинства извън електората на тези партии, които или са липсвали или са били поставени на последните места в листите, което на практика ги обрича на изборен неуспех, коментира Орхан Тахир обобщи, че представителството на ромите във властта намалява.

„Купуването на гласове отдавна не е проблем на ромските квартали. Това е национален проблем. По-притеснително за нас беше не толкова купуването на гласове, а това, че властите си затваряха очите пред него. Купуването на гласове може да процъфтява само там, където има среда за това“, заяви Тахир, който е категоричен, че винаги ще има хора, готови да продадат гласа си, когато има такова голямо търсене.
„Единици са политическите партии и кандидати, които не са предлагали купуване на гласове. Хората, които не купуваха гласове, бяха сочени с пръст“, категоричен е юристът.

Експертите на вчерашните двойни избори алармираха за купуване на гласове, избирателни проверки на застъпници, сигнали за контролиран вот, хаосът с обработката на бюлетините и други нарушения.

Раздаването на пари и вземането на лични карти е ставало пред изборните секции в Лом – пред очите на полицията и членовете на изборните секции, даде за пример юристът. В Лом е царял пълен изборен хаос, особено в секциите в ромските населени места.

В Кюстендил хората са били извозвани, за да гласуват до съответните изборни секции, а организатори на превоза са били партиите. Техните застъпници избирателно са разпитвани от полицията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА