Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 11:45 835 0

Цветанов: Има недоверие към ромската интеграция

  • цветан цветанов-
  • роми-
  • интеграция-
  • стратегия
Цветанов: Има недоверие към ромската интеграция - 1
Снимка: Факти.бг

За съжаление, има обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите на база на случилото се в последните 20 години. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на кръгла маса, посветена на приемането на стратегия за интеграция на ромите у нас за периода 2012 – 2020 г.

Най-сериозни са жилищните проблеми на ромското малцинство, за които са нужни и най-много средства, изтъкна вицепремиерът. Само тази година 4 общини са спечелили проекти за строителство за инфраструктура за 16 млн. лв.

Цветанов, който е председател на ресорния Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, призна, че за ромската интеграция са реализирани множество стратегии, но без необходимия резултат. Ето защо е нужен документ, в който да залегнат действията от тук нататък.

През годините на преход проблемите са се задълбочавали, а сега е нужно единодействието на институциите, общините, неправителствения сектор и обществото. Днес, когато бушува кризата, трябва по-ефективно използване на европейските средства, категоричен е Цветанов.

Очаква се до дни стратегията да бъде финализирана, след което да поеме през одобрение на ресорните министерства.

В нея се предвиждат мерки за осигуряване на работни места за ромите, повишаване на образованието и здравния им статус. Друга идея е предприемчиви роми да се обучават как да развиват собствен бизнес.

Полският посланик у нас Лешек Хенсел изтъкна, че в страната му такава стратегия действа от 2001 г., в който образованието,  културата и борбата с престъпността са приоритет. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА