Last news in Fakti

19 Ноември, 2011 16:02 1 783 4

Ромската интеграция– в интерес на всички

  • роми-
  • интеграция-
  • ес-
  • испания-
  • оссе
Ромската интеграция– в интерес на всички - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма друга опция, освен реална интеграция на ромите. Това е дългосрочна цел и няма да бъде постигната за 1-2 години. Аз лично смятам, че може би ще са нужни 10, дори 20 години за постигането на конкретни резултати. Това заяви в интервю за БНР Хосе Мануел Фресно – председател на испанския съвет по расово и етническо равенство.

Според него липсата на дългосрочен подход е в основата на неефективното изразходване на европарите, отредени за ромска интеграция у нас още от предприсъединителния период.

Друг сериозен проблем е капацитетът на институциите, които отговарят за разпределението на тези средства, добави той. Фресно е категоричен, че е нужно добре да се познават нежните и положението на ромите.

„Всички тези мерки и стратегии трябва да се разработват и прилагат по градове и села, а не в кабинетите на централната администрация”, допълва той.

Ако България и Румъния не подобрят положението на ромското население, няма да постигнат целите на стратегията „Европа 2020” по отношение на нивата на образование, заетост и така нататък, предупреди испанецът, допълвайки че ромите често се превръщат в жертва на политически скандали.

Фресно изтъкна, че в Испания не веднъж се е случвала ситуация като тази в Катуница. Според него в такъв момент най-важното е да се осъзнае, че ромите са отговорни за действията си, но не може цялата ромска общност да бъде съдена заради един индивид. Той е категоричен, че не може да се разсъждава по модела „щом си ром, значи си престъпник”, тъй като това не води до никаква промяна и слага клеймо върху тези, които искат да работят, да учат и да се интегрират.

Властите трябва да гарантират правосъдие за виновните, а не да се мобилизират, когато някъде избухне напрежение, категоричен е Фресно.

Случаят „Катуница” коментира и Анджей Мирга - наблюдател по ромски въпроси в бюрото по човешки права на ОССЕ: „Фактът, че полицията арестува над 100 души, включително заподозрените за престъплението и Кирил Рашков, показва, че бяха предприети необходимите действия. Сега трябва да видим какво ще е развитието в съда. Но полицията реагира. Случаят стана в навечерието на изборите и определено някои политически сили се опитаха да извлекат полза от това. Очевидно обаче техните действия не им донесоха дивиденти. Това е оптимистично, защото хората не се хванаха на въдицата”.

Деян Колев от неправителствения Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" също изказа мнение по темата: „Катуница” беше резултат от това, че през последните 20 години се говори за интеграция и нищо реално не се прави. За мен „Катуница” е стимул да се работи реално, защото ако продължаваме още 20 години само да говорим, ще се случат много по-страшни неща от това, което видяхме. За съжаление думата „интеграция” в България вече е мръсна дума. Има обществено недоверие към този процес. Една от причините е, че не се казват реално какви средства се инвестирани и дали те въобще са достигнали до ромите. Липсва честно политическо говорене към обикновените хора за това какви ще са ползите от ромската интеграция. Интегрираната ромска общност може да бъде двигател за икономическото развитие на България и от това ще спечели всеки български гражданин.

Според Галина Костадинова от Международната неправителствена организация за защита правата на малцинствата, липсва административен капацитет за изработване на измерими индикатори, които ще дадат представа дали се случва нещо в областта на ромската интеграция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    4 0 Отговор
    Ако питате мене тази нация-циганите трябва да ги иселим в тяхната родина-и да се отървем от тях-ЗАВИНАГИ
  • 2 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Ми много ясно, че е в интерес за всички! Добре, че открихте топлата вода!
  • 3 Тони-София 37г.

    2 0 Отговор
    Добре де аз съм за интеграцията,но да не се залъгваме и институцийте да не залъгват обществото,защото според моя житейска преценка,ромите има вероятност да не подлежат на интеграция или по добрият вариянт е те да тълкуват интеграцията си като тяхна привилегия ,по точно се чувстват дискриминирани и мислят ,че обществото им е длъжно,а това е грозна работа ,защото е признак на наглост от ромска страна и спекулалиране с усилието на общество и държава за прослувутата им интеграция!
  • 4 Писна ми

    1 0 Отговор
    интеграция посредством разстрел, после ги (интегрираме в масови дупки под земята и сме готови.