Last news in Fakti

15 Ноември, 2011 11:56 1 052 0

ВМРО: Управляващите не научиха урока „Катуница”

  • вмро-
  • роми-
  • интеграция-
  • стратегия-
  • катуница
ВМРО: Управляващите не научиха урока „Катуница” - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството продължава с безумните си експерименти по отношение на етническия и социалния модел у нас, заявяват в позиция от ВМРО по отношение на обсъжданата стратегия за интеграция на ромите. „Тя отново предвижда на циганите да бъдат подарени жилища. За българските граждани това означава нещо много просто – продължава двойният стандарт спрямо българи и цигани у нас. При това – в дните, в които националнопредставително изследване показа, че 67 % у нас не одобряват действията на правителството по случая „Катуница”, а цели 34 % вече се боят за етническия мир – след смутните дни на септември, когато държавата се скри“, пише в официална позиция на партията.

В стратегията са предвидени редица образователни мерки, както и такива за повишаване на здравния статут на ромското малцинство.

ВМРО припомнят и демографския проблем - на година умират около 100 000 души, около 50 000 емигрират, а се раждат само около 75 000.

„След години на практика няма да има достатъчно хора в работоспособна възраст, които да издържат хората в пенсионна възраст. Само след десетилетие няма да има кой да изработи пенсиите. И този проблем няма да се реши с безкрайно повишаване на възрастта за пенсиониране“, допълват от партията.

„Точно преди година ВМРО предупреди за опасностите от повишаването на пенсионната възраст. Тогава предвидихме, че недодяланата пенсионна реформа съвсем скоро ще бъде прекроявана. Протестирахме и срещу идеята на министър Дончев за жилищни подаръци на циганите. Случилото се в последствие доказва, че и по двете теми сме били съвсем прави.
Реалнтият проблем е, че икономиката ни се задъхва от липса на качествена работна ръка, а социалната ни система е принудена да издържа все по-големи маргинализирани общности, които не работят. В резултат – съвестните работници и служители ще бъдат принудени да работят още години до пенсия, а сериозният Цигански въпрос у нас получава „решения” на симптомите, а не на причините си“, се казва още в декларацията на партията.

„ВМРО вече предложи радикална смяна на пенсионния модел у нас – вноските да станат индивидуални, за да се осигури справедливост. ВМРО предложи и цялостна демографска програма и решения по Циганския въпрос. Въпреки това обаче, правителството продължава да показва, че урокът „Катуница” не е научен“, категорични са хората на Красимир Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА