Last news in Fakti

25 Октомври, 2011 14:50 1 158 0

Двама пострадаха при срутване на козирка

  • софия-
  • срутване-
  • козирка-
  • пострадали
Двама пострадаха при срутване на козирка - 1
Снимка: БГНЕС

Козирка на стара сграда на "Цариградско шосе"  зад "Бриколаж"  се срути. Инцидентът е станал около 12,05 часа. Има двама леко пострадали, съобщиха за Факти.бг от МВР. Единият от работниците е настанен в шокова зала на "Пирогов", другият все още не е ясно в коя болница се намира.  Малко преди обяд двамата работници са отишли да премахнат козирката на входа. Подпорите на козирката са били напукани и отлепени от сградата. Козирката е атрупала двамата работници. За да им помогнат на място са дошли хора от близкия супермаркет за строителни материали. Те вдигнали плочите с помощта на техника, която използват в магазина и така помогнали на пострадалите.

Трябвало е да бъдат премахнати стени, които сме установили, че застрашават безопасността на сградата. Това каза Ели Андонова, директор на Дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" в Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор, съобщи БГНЕС.

Тя обясни, че двамата, които пострадаха днес, са били техни служители и са дошли на оглед. Единият бил дърводелец, а другият общ работник. Андонова разказа, че има доклад, който констатира, че има проблеми със сградата. Поради тази причина те са наели архитекти, външен оценител, които са направили съответните препоръки.

Докладът е от преди около месец, каза тя. Андонова има информация, че единият от служителите е в шокова зала в "Пирогов", а за другия още не знае къде е закаран. За първия пострадал няма данни да има травми, които да са обезпокоителни, допълни тя.

Главният архитект на район "Младост" Бойка Къдрева също бе на мястото на инцидента. Тя посочи, че в района не са постъпвали никакви строителни книжа за някакви реконструкции или ремонти, "т.е. и за нас това мероприятие е абсолютно неизвестно". Те ще направят необходимото, за да разберат какво е станало, правени ли са ремонти и кой е виновен за падналата козирка.

Къдрева е разговаряла с Ели Андонова, която отговаря за сградата. Къдрева посочи, че при тях не са постъпвали никакви сигнали, а е необходимо да се направи това.

В район "Младост" не са знаели, че собствениците на сградата, която е държавна, имат намерение да правят някакви реконструкции по нея. Къдрева е категорична, че ако служителите са се опитвали да махнат козирката на сградата, това е незаконно. За да се направи това е необходимо първо да има разрешение с експертиза, проект и план за безопасност, който да гарантира безопасността на работницата. Ако има нарушение на длъжностните лица, които са го допуснали - да се прави ремонт без необходимите изисквания, са предвидени наказания в Закона за устройство на територията.

Такива наказания са предвидени и за строителната фирма, която извършва този ремонт. Бойка Къдрева посочи, че по закон в България такива ремонти се извършват именно от строителни фирми, които имат лиценз. "Определено не може да се извършват строителни работи от лица, които не са инструктирани, обучени и нямат дори майсторски сертификат", категорична е тя.

Припомняме, че стена на стара сграда се срути миналата седмица, за щастие нямаше пострадали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА