Last news in Fakti

14 Ноември, 2016 11:14 70 419 68

СБА: Променете незабавно изискванията за гумите

  • сба-
  • призив-
  • депутатите-
  • гумите-
  • промени изисквания-
  • канцер

В България законовото изискване за гумите на автомобила е дълбочината на грайфера да бъде минимум 1,6 мм. И към момента не е разписано нищо повече от това. Това изискване обаче е остаряло и не отговаря на промените в движението на пътя през последните години. Много неразумни шофьори подценяват зимните условия и създават проблеми, които застрашават безопасността на движението, заявиха от СБА.

От Съюза на българските автомобилисти виждаме неглижиране на проблема сред всички ангажирани лица. Въпреки че депутатите отбелязват, че 1,6 мм. дълбочина на грайфера е норма отпреди няколко десетилетия, наскоро те отново отхвърлиха свое предложение за промяна. Дори самите вносители на предложението го оттеглиха. Една от причините – неяснота къде да бъде записано дали в Закона за движение по пътищата, или в Правилника за прилагане на закона. Това е повече от несериозно.

Призоваваме народните представители да помислят за безопасността на шофьорите, пътниците и пешеходците. Призоваваме ги да не приемат повече козметични промени, свързани с безопасността на движението. Абсурдна е ситуацията тогава, когато към средата на ноември не може да има едно полезно решение по този въпрос.

Българските депутати също са участници в движението, следят процесите и знаят какъв процент от пътнотранспортните произшествия стават заради подценяване на зимата и най-вече когато се шофира с летни гуми при сняг и поледици.

Припомняме, че в някои държави като Естония, Латвия, Швеция, Финландия и Словения използването на зимни гуми е задължително. В други като Австрия, Румъния, Хърватска, Германия, Чехия, Словакия, Люксембург и Норвегия използването на зимни гуми е задължително, ако се изисква от метереологичните условия - снеговалеж, поледица. В България може да взаимстваме успешни регулации от други страни и в това няма нищо странно и нередно. От всичко това ще спечели само безопасността на движението.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    Да бе да, сравняват северни страни с БЪЛГАРИЯ. При нас има сняг само един месец вече. Всичко е за пари и нищо друго. Като не чистят, гумите им виновни!

    Коментиран от #11

  • 2 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Само че климата на горепосочените държави няма нищо общо с нашия.
  • 3 росен

    3 0 Отговор
    Колко комисионна ще вземат шефовете на СБА. Този СБА трябва да бъде премахнат и да се създаде ново обединение на шофьорите.
  • 4 Някой

    2 0 Отговор
    А защо от СБА не казват нищо, относно карането лятно време със зимни гуми.Нима то не е опасно????Или пак фалшива загриженост и фин.интереси.

    Коментиран от #6

  • 5 Влад

    1 1 Отговор
    На вече коментиралите само ще кажа, че да сравняват Скандинавските страни с България като климат е неудачно, но в Германия приемерно вали не повече и не по-малко сняг, отколкото в България. Сега намерих, че минималният грайфер в Германия също е 1,6 мм по закон, но ADAC препоръчват при под 4 мм да се сменяват гумите. В крайна сметка доходът е основен фактор при това решение, но ти се за вас хора! Всеки сам си преценява. Аз лично не бих карал с почти изтрити гуми, защото при 1,6 мм те са точно такива. Ако вашият живот не ви е толкова важен, то помислете за другите участници на пътя!
    Лек и успешен ден! :)
  • 6 пост на гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    и какво пречи зимните гуми да ги търкаляш лятоска? освен , че ще се износят по-бързо поради по-меката смес друго какво би се случило?

    Коментиран от #9, #13, #29

  • 7 ВИК

    0 1 Отговор
    А за данъка защо мълчат...от години не е променян и е точно обратното на всичко нормално-по-нова кола с филтри и екологични норми...висок данък и някой стар дизел и барутник...зад който не можеш да караш....минимални данъци!!! Коя кола вече е под сто коня...и защо над 100 се вдига данъка с 300%???
  • 8 Александър

    2 0 Отговор
    Да забранят продажбата и вноса на употребявани гуми! Да се следи и вноса на нови, но некачествени-китайски боклуци, регенерат! При снеговалеж съм напълно съгласен да има санкции за летни гуми! Относно минимален грайфер трябва да има изискване, но ако някой ме убеди, че една стара гума с добър грайфер е по добра от една нова с по износен грайфер да заповяда!

    Коментиран от #21

  • 9 Александър

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "пост на гост":

    Зимните гуми се пързалят лятото! Относно коментар номер 6!

    Коментиран от #18

  • 10 SSЯЯ

    2 0 Отговор
    КОИ СТЕ ВИЕ ОТ СБА , ЧЕ ДА ДИКТУВАТЕ ПРАВИЛАТА ?
  • 11 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Не съм съгласен с теб, че има сняг само 1 месец зимата. Незнам от кой регион на Б-я си, но при нас си е 3 месеца зимата. Това, че не чистят си е отделна тема за спор. Бойко много плямпаше, че ще хващат снежинките във въздуха, но видяхме миналата и по миналата зими какво се случи...Подкрепям обаче тези които си сменят зимните гуми зимата с чисто нови! Гумите са един от най-важните фактори, освен задвижването на автомобила например и височината на колата.
  • 12 guest

    4 0 Отговор
    Трябва да се кара на фарове, защото в северните страни се карало на фарове - колко слънчеви дни има България и колко в Норвегия ?!?. Трябва да се шофира със зимни гуми, защото някой шофирал със зимни гуми - да разумно е понеже няма по-добра алтернатива през зимата, ама чак да се абсолютизира... България е държавата на безкрайната търпимост към глупости.

    Коментиран от #56

  • 13 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "пост на гост":

    Някои от разликите. Копирано е от друга статия:
    Спирачният път между зимните и летни гуми на топъл сух или мокър асфалт е много различен. На сух топъл асфалт спирачния път на автомобил със зимни гуми се увеличава до 4 м., което е повече от широчината на пешеходна пътека например, и всеки сам може да си представи какво може да коства не само на Вас но и на останаите участници в движение. 
    Курсовата устойчивост на зимните гуми е много по-малка от тази на летните на топъл асфалт, т.е. на завой автомобила може да „занесе” много по-лесно, отколкото с летни гуми. 
    Материалите от които са изработена зимните гуми не са предвидени за високи температура и високи скорости, което през лятото може да доведе до деформация и нарушаване целостта на гумата или по-популярно казано „да гръмне”, което за съжаление се случа обикновено на висока скорост. 
    През топлите сезони на година рискови ситуации се създават не само през слънчевите и топли дни, особено с първите дъждовни капки които се смесват с мръсотията по асфалта и се образува тънък слой изключително хлъзгава субстанция. При проверка на спирачните качества на износени зимни гуми в такива условия, спирачния път се увеличава средно с около 60%, сами можете да си направите извода от това какви рискове носи това при екстремно спиране както в натовареното градско движение така и по магистралата. Това напракти изглежда така, на леко мокър път автомобил с износени зимни гуми движещ се с 50 км/ч има спирачен път, колкото а
  • 14 Мартин

    2 0 Отговор
    Абе да вземат да чистят улиците по градовете и националната мрежа, стига са се заяждали за гуми - егати лобисткия закон, който искат да прокарат
  • 15 SAAB

    2 0 Отговор
    А ние от съюза на потърпевшите настояваме да бъдат закрити всички школи бълващи НЕ подготвени водачи.....Този бизнес е нжно да остане ДЪРЖАВЕН.....да се съблюдава учебния план и броят часове практика и теория ! Зими е имало и преди ....НЕ по лоши и гумите бяха предимно ВИДА ...но курса включваше : устройство , градско , извън градско , нощно , дъжд , сняг , полигон ......сега включва минимум 780лв ...за 10-15 ч кормуване по квартални улички......поливане на цветята от дамите на терен подсигурен от инструктора..... а м...лите са само плащащи !
  • 16 Джони

    0 2 Отговор
    Според мен зимните гуми са въпрос на лична и обществена безопасност и нормален човек не би трябвало да ги пренебрегва. Фаровете също вършат работа, заради високите скорости и дупките по пътищата. Караш бързо и задминаваш без фарове мпс което заобикаля някоя голяма дупка и става белята. Ако фаровете ти му бяха светнали в огледалото, той щеше да спре, а не да шари по пътя и инцидентът щеше да бъде избегнат. И искам да ви кажа нещо важно, ако сте настроени силно негативно, не сядайте на волана, ставате магнит за катастрофи. Запомнете го добре. Второто, което трябва да запомните са вашите сънища, ако сънувате нещо много лошо, НЕ ШОФИРАЙТЕ! Помнете до гроб, че шофьорът участвал в катастрофата с Гунди и Котков е сънувал много лош сън ноща преди трагедията, но не е знаел как да постъпи. Ако си бе взел неплатен отпуск един ден, нямаше да му се налага да живее с мисълта за катастрофата през остатъка на живота си.
  • 17 ААА

    0 2 Отговор
    Как не го разбрахте,дали има сняг или няма-ЗИМНАТА ГУМА СИ Е ЗИМНА ГУМА. По мек каучук , по добро сцепление, със студеното платно. Лятната гума при температури под 8 градуса става на пластмаса и се пързаля повече. Климата в България е коварен ,има различни климатични пояси ,има Северна и Южна България,има планински и високо планински проходи. Тръгваш от морето по къси гащи, а на Петрохан една педя сняг. И вчера имаше сняг на Петрохан и се бяха изпращяли-Зимата пак ни изненада. Моя баща-лека му пръст (единственият човек когото познавах без направено ПТП през целият му 40г. стаж на люб. шоф.)Казваше има ли в месеца буквата "Р" значи започваш да гледаш- антифРиз ,веРиги ,стъРгалка,фаРове,акумулатоР, гРайфеР тк. нататък.

    Коментиран от #43

  • 18 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Александър":

    Неподготвеният, търкаля ти се акълът... ха ха ха ! Всеки има право да пише каквото си иска но, хайде да не са глупости че, някой може и да ти повярва, а иначе се посмяхме дерт няма.... и мерси за повдигнатото настроение !!!

    Коментиран от #22

  • 19 изд

    2 0 Отговор
    тия безделници от СБА се превърнаха в най-големите лобисти на вносители, производители и т.н
  • 20 фау ве

    0 0 Отговор
    Добре тогава, но ако направят зимните задължителни, какво става с всесезонните гуми, отпадат или остават и за двата сезона!?
    Иначе е ясно, че за зимата зимните гуми са задължителни, аз винаги съм карал с гуми за съответния сезон, все пак от това зависи живота на моето семейство!
  • 21 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Александър":

    Не могат да го забранят, ала като стане инцидент могат да наложат жестоки глоби, конфискация на МПС и максималните наказания, застрахователите могат да съдят виновника за високи суми. Това може да се направи и да се знае, че след като караш с летни и катастрофираш те очаква 20х.лв глоба и отнемане на мпс, тогава всеки ще си прецени дали да тарикатее или не.
    Трябва да са задължителни, колата не трябва да е евтино удоволствие за всеки, а само за хора, които могат да си го позволят. Когато бедни хора реват, че нямат пари, а дават от 2 до 5х.лв за някоя стара кошница, тогава бедни ли са действително? Като нямаш пари, нямаш екстрите, ако си ги позволиш си е твой проблем и нямаш каквото и да е право да ревеш, че ти е скъпо, че не може да си го позволиш и др. Ако ти трябва за работа щя се комбинираш с колега, в Германия е така, нашите общи работници все по един в кола се возят.

    Коментиран от #39

  • 22 фау ве

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост 1":

    Кое ти е смешно?
    Много правилно се е изразил човека, зимните гуми лятото се плъзгат, стават много меки от горещината на асфалта, колата става, като шейна и при по рязък завой цялата кола занася.
    Веднъж бях закъснял със смяната на гумите и щях да се пребия, колата се завъртя на един завой.
    Много е опасно да се кара със зимни гуми в летните жеги!
  • 23 Бай хой

    2 0 Отговор
    Отново постсоциалистически бизнесмени и картели се опитват да прокарат лобистки закон в полза роду. До кога бе джанъм? Малко ли грабите народа? Кога ще въведете европейски практики в парламента, в бизнеса, в администрацията?

    На този Народ и без това малко му остава да грабне сопите.
  • 24 Гост

    2 0 Отговор
    Някои си пълни джобчето от смяната на летните и зимните гуми, в България няма такива студове няма такъв сняг.
  • 25 Morgoth

    2 0 Отговор
    Нужно ли е да пропомняме къде се намират Естония, Латвия, Швеция и Финландия? Съгласен съм, че на сняг и студ трябва да се кара със зимни гуми и то не много стари, но да се сравняваме с тези страни е спекулация. Аз съм шофирал през март в Норвегия, не ми се мисли какво е през януари.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Бързо, ако може моменталически, ТОЛУПИТЕ гумаджии какво ще ЛАПАТ.
  • 27 агент08

    2 0 Отговор
    Абе тъпаци, България да не е на Северния полюс! Изискванията трябва да се приемат съобразно реалните условия, а не заради вашите прищевки!
  • 28 nekoi

    0 0 Отговор
    kogato stanat zaplatite kato v latvia i estonia togava moje da ni zadaljat aide s 500lv zaplata da vidim kak se kupuvat
  • 29 агент08

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пост на гост":

    Това, което ще се случи, че те вече няма да бъдат зимни!Дори ще са по-зле и от летните!
  • 30 инструктор

    1 0 Отговор
    еееее мине не мине време и пак някои се напъне да прекарва откровено лобистки закони за да си пълни гушата...........има професии и хра ,за които е просто задължително да са обути със зимни гуми/търг. представители, бизнесмени и тн....но защо трябва да ме задължават и мен,които кога падне сне ие заледено не си изкарвам колата затова има градски транспорт ,такси итн?................
  • 31 Аман от лобисти

    2 0 Отговор
    Аман от лобисти! Аз пък искам да се въведе задължително поне 1.6мм дълбочина на мозъчните гънки на тия от СБА. Който предизвика задръстване или ПТП с летни гуми при снеговалеж да го глобяват. Но ако си изкарам колата през декември или януари при 20 градуса на кого преча? Че мотористите също карат с гладки гуми през зимата когато е топло!
  • 32 Гост12

    0 2 Отговор
    Не разбирам защо всички се хванахте на примера за задължителните зъмни гуми в серверните страни като един ред надолу е даден варианта "използването на зимни гуми е задължително, ако се изисква от метереологичните условия - снеговалеж, поледица". Или още по-добрия вариант в коментар 21, ако при шофиране с летни гуми в зимни условия настъпи ПТП да се налагат солени глоби и санкции.
  • 33 Къртев

    2 0 Отговор
    Абеее еййй, смешниците от СБА не ви ли е срам. Ами що направо не направим закон зимата всички с джипове, лятото с кабриолети.
    По добре си оправете учебните школи и сменете обучителните програми. А не само лапате членски внос и от време на време да давате тъпи съвети. Ако водача е обучен добре сам ще си монтира зимни гуми.
    А не вие да се изказвате, като големите специалисти.
  • 34 Палко

    2 0 Отговор
    Ало СБАто, ами всесезонните гуми кога и къде да ползваме, защото има и такива? И нещо за дълбочината на грайфера да предложите?
  • 35 VIS05

    0 0 Отговор
    някои замислял ли се е колко сезона трябва да кара, за да стане гумата 1,6мм! И горе -долу след колко сезона гумата губи качествата си ? Имам зимни гуми на 5,6мм на 9години и спират като дърво на лед. Така че , въпроса не е в ММ-те ако питате мен гумата има качества ,които се губят с времето и неправилното съхранение.
  • 36 Закон

    0 1 Отговор
    Правиш птп в което си виновен с летни гуми си и каското не важи.
    Да го направят така и в закона.

    Коментиран от #37

  • 37 Батката

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Закон":

    Всичко това е хубаво, обаче тези които имат каско, обикновено карат със зимни гуми. С "галоши" карат тези без каско!!!!
  • 38 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Сба харантутници за обесване
  • 39 Съвест и морал

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Точно казано.
    Така е и при застрахователите виновен с летни чао каско.
    Кьораво и сакато се е качило на тоалет (кола) и нямал пари за гуми хахаха има градски транспорт бдж и тн.
    Ае у лево СБА им било виновно ако имаш акъл си купуваш гуми и си ок.
    Ама ревльовците като ударят някой и леле какво стана.
    Лошото е че има и такива и с гуми и без гуми пак не могат да карат.
  • 40 Геро

    0 0 Отговор
    При нас в Бургаска област имаме сняг най- много 3 дни .. Поледиците са крайно редки и те са за по няколко дни. Това са месеците от средата на Декември до средата на Март. Хубаво нека е задължително, но от декември до средата на март.
  • 41 Попай

    0 0 Отговор
    Ето какви малоумни закоонодателни чинии имаме не една в тая "велика България", каквото я наричат разни щоумени кандидат властолюбчета? Дали да се запишело в Закона или в Правилника за прилагане? Ами Правилника и Закона защо не са едно? Или Закона е закон и няма празноти и ниясноти и се маха правилника или правилника се оставя и се маха акона и той става Закон! Два правилника, две търкувания, много въртележки по букви членове и алинеи? Направо адвокатска държавица стана? Докато не се разкара и последният адвокат от властта и създаването на Законите няма да се оправи тука! тия само въртележки и усуквания лупинги по букви членове и алинеи раждат и така ги преплитат в противоречия, че на нищо не приличат тия акони. Ами направете Закона така: Който ще да кара и без грайфер и ако ще без джанти, но аско умишленно или при превишена скорост перкуляса някоя МПС,заек, лисугер или чиляк, да му се насапуниса гърба с домащен сапун със сапунерка от мидени черупки по таза....! Проста работа! Амаа от адвокати добро не чакай! Само усукват врати и вратички, за да лавират после.
  • 42 Гого

    0 0 Отговор
    Алоооооо кога банановата република България стана Северна страна че не разбрах? Айде стига с тези лобита!
  • 43 Лупи

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ААА":

    Мистър ААА, мисля, че Вие сте прав! Опит! Защото теорията и практиката винаги са конкретни неща! Например, лятната гума се прави, за да се експлоатира при високи температури, по-високо сцепление - предполага се, че няма сняг и пързалки, тя е по-твърда и с по-обтекаеми грайфери, за по-висока скорост, докато зимните са по-меки, грайферите им са за по-дълбоко впиване в предполага се мокра и хлъзгава повърхност. затова при висока скорост на сух асфалнт и завой свирят. Аз шофирам със зимни гуми и не защото тия искат, а защото са си по-добри за мокри и хлъзгави повърхности. но понеже карам и рядко дори лятото, рядко ги сменям, затова карам или с всесезонни или зимни гуми , а и не карам с висока скорост, затова и не мисля, че са ми проблем. Движа си се съвсем добре, не занася автомобила, не се пръскат както някои твърдят, но аз шофирам до 90 км в час и то на хубави отсечки и не съм много нервен шофьор за да карам газ.спирачка, затова си държат по няколко години без да са изтрити. разбира се бих сложил и летни, но пък поради рядко каране ще ми писне да ги сменям постоянно. А и меката гума въпреки високата температура лятото, пак има по-добро сцепление с терена. Вярно нагрява се повече на асфалта, но при скорост до 90 км в час, аз поне не съм гърмял гума. За над 140 нагоре може би гърмят. Гуминте ми са 4 годишни, дюз нови и нито са напукани нито изтрити. но карам внимателно, не от страх, а защото така ми харесва. Пък и къде да бързам? рано или късно ще умра когато

    Коментиран от #54

  • 44 Лупи

    0 0 Отговор
    До СБА: Разбрах ви, веднага се заемам да си оправя гумите! Мисля, че R16х215х80 биха ми свършили работа? Но мога да сложа и балонни за пясък глрайфераа им е май около 40-50 мм? бая ще карам докато стигне 1.6 мм... дадено бе! Ще си купя тракторни и има да карам...май 10 години? Абе вие да не пиете Уиски в работно време? Искате рекет застраховки, насила, а не искате да плащате ако нещо стане? Ами махнете задължителните застраховски държавен рекет и който се удари да си плаща щетите! Стига с тоя КОМУНИЗЪМ солидарност! Писна ни някой да яде пие кара и останалите да му плащаме магариите! нали забраниха КОМУУНИЗМА в НС? Тогава махнете Гражданска отговорност и подобните му солидарни рекети! като кара като луд и не му пука на някой сам да си носи последиците!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Пишете за страни кадето снеговалежа надхвъря 50 сантиметра и има два месеца снежна покривка. Живял съм в швеция и тяхната зима спрямо наща няма и капка сравнение . А пак за словения там като вали сняг е забранено движението за камьони с ремаркета. Аз съм от Пазарджик повече от няколко часа не стъпвам и на сняг щото не го задържа зимната гума помага въху заледен и снежна настилка ами ако е киша и сте на ясно тя прави аква планинг. Ако сте от смолян или планиски град съм съгласен за зимна. Плюс това зимната гума има живот на каучка 3,4 години при правилно съхранение ако е над 6-8 градуса драстично и се скъсява живота
  • 47 гоги

    0 0 Отговор
    аз искам да приемат закон да се кара зимата с изтъркани гуми с по малко от 1мм грайфер и да видим тогава кой как ще кара
  • 48 Гого

    0 0 Отговор
    Ех Джони защо пишеш само глупости и мислиш ,че с това ще помогнеш някому! Вярно ,че гумите са от значение ,но по важно е способностите на водача .Не искам да се хваля ,но аз съм професионален шофьор 46 г на времето нямаше зимни гуми а ние си карахме и си вадихме хляба зиме и лете с най обикновени гуми! Фаровете на автомобила са за да му служат през тъмната част от денонощието, а не да не се бутнеш от горе му когато заобикаля дупки! Там където има дупки има ограничение на скоростта , а щом някое мпс заобикаля препятствие то за тази цел си има пътепоказатели. Какво значи , ако сте настроени силно негативно не сядайте зад волана? Ако сте водач на автобус и не седнете зад волана , кой ще ви кара линията? Същото е и със съня. когато си професионален шофьор трябва да направиш всичко възможно да опазиш се беси и тия ,които возиш! Твоите коментари са пълни глупости! Ти откъде знаеш ,че шофьора е сънувал лош сън и затова е станала катастрофата с Гунди и Котков ? Ами ,ако Гунди и Котков бяха спазвали правилника дали нямаше още даса ЖИВИ?
  • 49 СъБъЙе

    1 0 Отговор
    СБА отадвна се е превърнало не в съюз на автомобилистите, а в организация, прокарваща паричните интереси на разни печелбари.Поредното доказателство, че тая умряла соц организация трябва да бъде разтурена, това е истината.Те не защитава интересите на хората а интересите на едрия капитал!

    Коментиран от #50

  • 50 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "СъБъЙе":

    Абсолютно вярно!!! сба е една мафиотска структура, която обслужва различни бизнес-интереси в търговията с гуми! Така че незабавно разпуснете тази паразитна структура!!!
  • 51 Роженец

    1 0 Отговор
    А когато гумаджийте купуват за по 1.€ и ги продават по минимум 50 .лв бройката на колко години са ,вършат ли работа тези изхвърлени и бракувани стари ГУМИ че и никакъв документ не получаваш .Оставаш удовлетворен ,че си дал половината за нищо или по точно заБРАКУВАНА СУПЕР ГУМА
  • 52 Роженец

    0 0 Отговор
    А когато гумаджийте купуват за по 1.€ и ги продават по минимум 50 .лв бройката на колко години са ,вършат ли работа тези изхвърлени и бракувани стари ГУМИ че и никакъв документ не получаваш .Оставаш удовлетворен ,че си дал половината за нищо или по точно заБРАКУВАНА СУПЕР ГУМА
  • 53 ckyorange

    0 0 Отговор
    Всичко е лоби и пари. всичко е за Ваше удобство и да плащате по малко, ама друг път. Спора за гумите е като водомерите, само дето никой не спори, сменяте ги на 5 години без всякаква логика.
    Глоба 50лв. За каране без фарове през деня. Как сме оцелели 100г и повече с каране без фарове през деня. Аз лично от 27 г шоф. Опит едва сега си позволих зимни гуми. Да по комфортно е . Можеш да караш по бързо при същите пътни условия. Всичко е икономика. Защо да купуваш гуми ако чакаш да почистят пътя ,а и сега както казват че и ще затварят магистралите за почистване. Зимта на Витоша субаро 4х4 зимни гуми - жалка картинка ако нямаш кул в главата и после трябват 10-20 човека да те вадят и да не паднеш в урвата или реката. Ако нямате пари и летни гуми и вериги в багажника и въже и лопата задължително. Задължително и АКЪЛ НА ВРЕМЕ Иначе картинката става плачевна и Господ не може ви помогна и да сте със зим ни гуми 16х16.
  • 54 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Лупи":

    Абсолютно вярно колега. Зимната гума ,ако се експлоатира нормално и с не повече от означената с римска буква скорост, и не много повече от 2-3 години,съответно качествена марка, и лятото не е проблем. Естествено ресурса и се изчерпва бързо.При нервно спиране и завиване свирят. И при зимните гуми ,има и по-твърди и по-меки.Въпрос на по-правилна преценка. Тъй като имам няколко возила, флагмана с който си возя семейството и ползвам при поводи-И аз съм човек, му се сменят летни и зимни гуми,след 2-3години ги оставям на гумаджията,срещу обслужването,и той си ги продава на далавера. Колата за всеки ден с по твърдички ,но изцяло зимни гуми, след 2-3 лято се сменят и проблеми не съм имал. И аз се имам за спокоен и разумен , изпълненията на пътя съм ги оставил далеч за гърба си.Който иска да ходи да се трепе,мен в къщи ме очакват.
  • 55 гошо

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ Е СЛОЖИЛ ОГРАНИЧИТЕЛ ДО КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ГУМАТА!!!! НИЕ ПАК СЕГА ШЕ СЛАГАМЕ ДРУГИ СТАНДАРТИ И МНОГО ВЕЩИЯТ КАТАДЖИЯ ЩЕ МИ МЕРИ НА УЛИЦАТА ГРАЙФЕРА!?!?!? НЯКОЙ ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕДЛАГАТ ЗА КЛИМАТ КАТО НАШИЯТ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ...НИЕ ПАК ТУКА ГОЛЕМИ ИНЖИНЕРИ..НЯМАЛО ТАКОВА НЕЩО КАТО ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ...ВСЕ ПРОФЕСОРИ ТУКА!!!!!!!
  • 56 BGman

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "guest":

    Това с фаровете няма нищо общо с това колко часа е светло, а се прави поради единствената причина, че както винаги има "умници" които не могат да преценят кога трябва вече да си включат фаровете. Например лятото при дъжд или към 21 часа, когато виждаш и без фарове ама дали теб те виждат е друг въпрос. Както виждате и в Европа, многото демокрация е рай за "умниците" на които всичко им е ясно (същото като със зимните гуми).
  • 57 Петър

    0 0 Отговор
    Как някой да се сети да прочете поне един тест на професионалисти,които тестват гуми на специален полигон за това??
    Та зимните гуми сравнени с някаква лятна гума са по-добри само и единствено на сняг и лед! На мокро и сухо са много по-зле,има го всичко в нета...
  • 58 Измекари

    0 0 Отговор
    Изцяло съм за ползване на зимни гуми, но това е платена новина, за да си пълнят гушите от фирмите за гуми.
  • 59 инструктор

    0 0 Отговор
    до номер 55 ГОШО Браво! и аз съм за всесезонните гуми с 2 ръце.............
  • 60 АВТОМОБИЛИСТ

    0 0 Отговор
    КОГО ПРЕДСТАВЯ СБА ОСВЕН ВНОСИТЕЛИТЕ НА ГУМИ?
  • 61 Продавач на джипове

    0 0 Отговор
    През зимата - от август до май, да се забранят автомобилите без 4х4! Който няма пари,банки бол.Или бърз кредит.
  • 62 ГУМАДЖИЯ

    0 0 Отговор
    НАСТИМИР АНАНИЕВ ОТ НС Е ГЛАВНИЯТ ЛОБИСТ НА ГУМАДЖИИТЕ.НЯМА НИЩО ОБЩО С СБА.ОСВЕН ЧЕ ВЗИМАТ ДМС-ТА ОТ ЕДНО И СЪЩО МЯСТО.
  • 63 Ссс

    0 0 Отговор
    На.рахте се вече с те зимни гуми.
  • 64 Производител на консерви и салам

    0 0 Отговор
    Съюза на саламджийте предлагаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО във всяка кола по 10 консерви и 3 кила салам през зимния сезон. Както се казва " Хляб и вода за 3 дена"
  • 65 южняка

    0 0 Отговор
    ПЪЛНА ГЛУПОСТ. Споменатите страни са северни, когато в Бургас е 12 градуса, в Москва е МИНУС ТРИ , с това наясно ли сте ? Съответно нашите месеци през зимата и техните се различават с поне 15 градуса ! Ами, тогава, направете задължително носене на шушони, снегоходки и апрески от всички пешеходци бе !
  • 66 ФОКУСИРАЙТЕ СЕ НА ПО ВАЖНОТО АМАН ОТ ГУМ

    1 0 Отговор
    ПЪРВО ВКАРАЙТЕ ПОЛИТИЦИТЕ В ПАНДИЗА И ОБЕСЕТЕ НАРКОПЛАСьоРИТЕ.
  • 67 Калитко

    0 1 Отговор
    за некадърни и с пет санти грайфер все тая
  • 68 Гост

    0 0 Отговор
    Явно е че всички разбирате много обаче първо за фаровете задължителни защото товарят генератора от там мотора и разхода скача тоест повече гориво повече пари от бензиностанцийте за държавата.А за гумите карани не карани 3години им е живота след това гумата е друга.За това аз карам 4х4 с нови М+S целогодишно и с грайфер 15мм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове