Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 20:33 837 0

Отлив на членове на секционни комисии

  • избори 2011-
  • цик
Отлив на членове на секционни комисии - 1
Снимка: БГНЕС

Изборна надпревара ни очаква отново в 18 областни града. Има ли риск от провал на балотажа, след хаоса с предаването на изборните книжа и масовите откази на членове от Секционни избирателни комисии да работят и на втория тур? Това може да се окаже сериозен препъникамък на втория тур, предава бТВ.

Откази на членове на СИК-ове валят във Варна и Пловдив. Вероятно, финансовата компенсация от 10 лева, която премиерът обеща, не е достатъчен мотив след опашките и висенето с часове в общинските комисии.

В Пловдив близо 15% от действащите членове на СИК вече са подали молба да бъдат изтеглени от тях. За втория тур на изборите ОИК - Пловдив поиска двойно заплащане на членовете на секционните избирателни комисии. ЦИК реши снощи, че в цялата страна ще се раздадат по 10 лева допълнително за балотажа. Само в София членовете на секционни комисии ще получат повече - по 60 лева на човек.

По думите на председателя на ОИК-Пловдив Илиан Иванов, това, което демотивира хората е хаосът, който е бил създаден в палата номер 7, където са се предавали изборните книжа и материали. По предложение на партиите ОИК гласува замени на отказалите се членове на СИК. Проблемът при новозаписаните, е че те имат ден- два да разберат новите правила. За да няма грешки, ОИК провежда обучения, които не са задължителни. Само че на тях се явяват малко хора, които тепърва се запознават с правилата и почти не знаят какво да попитат.

От общинската избирателна комисия очакват в деня на изборите да има още отказали се. Те разполагат с резервни списъци на хора, които ще бъдат викани, за да няма затворени секции. Проблемът обаче е, че хората няма да могат да бъдат обучени.

Подмяната на членовете на СИК става по предложение на политическите партии и коалиции, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Комисията е приела няколко решения, които да обърнат внимание на комисиите да не се обявяват главно личните данни на избирателите. ЦИК няма ангажимент по изготвянето на избирателните списъци, припомни още Троянов.

ЦИК е заседавала до късно снощи по казуса с двамата депутати, които бяха в ОИК София при приемането на протоколите. Както за двамата депутати, така и за депутата, дал пресконференция в изборния ден комисията не успя да събере две трети от гласовете и така и за тримата няма да има наказания, посочи говорителят на ЦИК.  

На балотажа утре ни очакват по-малко кандидати, по-малко и по-къси бюлетини.

Както и на първият тур, така и утре ще гласуваме само със знак Х, задължително със син химикал, в квадратчето срещу името на избрания кандидат. Допуска се излизане от квадрата, без обаче да бъде засегнат съседният. Иначе може да поискате нова бюлетина. Имате право на една грешка. Преди да влезете в "тъмната стая" член на секционната комисия поставя печат, а след попълването и втори.

Ще гласуваме с до три бюлетини

Една със сигурност за президент, а ако не са избрани кмет на община и кмет на кметство, ще има още една или две. Ще избираме между двама кандидати. Единствено в 11 селища ще избират между трима кандидати, тъй като там двама от тях са с равен брой гласове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА