Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 15:54 854 0

САЩ разглежда България като център за сигурността на Балканите

  • цветанов-
  • фбр-
  • сикрет сървис

Министър Цветан Цветанов се срещна с Кристофър Пейтър – координатор по проблемите на киберсигурността в Държавния департамент

САЩ разглежда България като център за сигурността на Балканите - 1
Снимка: МВР

Сътрудничество с ФБР, Сикрет сървис и другите правоохранителни агенции на САЩ в областта на превенцията на киберпрестъпленията е интензивно и ползотворно. Конкретен израз са постигнатите резултати за  пресичане мрежи за разпространение на детска порнография, кражба на самоличност и злоупотреби с лични данни.

Оценката беше направена по време на среща на министър Цветан Цветанов с Кристофър Пейтър – координатор по проблемите на киберсигурността в Държавния департамент. В разговорите участва и директор Мари-Бет Морган, отговаряща за киберстратегия на Министерството на отбраната на САЩ. Бяха обсъдени възможностите за развитие на национална платформа за киберсигурност с подкрепата на партньорите от САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българският вътрешен министър запозна събеседниците си с резултатите от Регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, на която страната ни беше домакин наскоро. Увеличаването на потребителите на Интернет и обезпечаването на сигурността на пространството изисква сътрудничеството на национално и международно ниво – подчерта министърът. Необходимо е сътрудничество с неправителствения сектор и бизнеса.

Кристофър Пейтър изрази задоволство от провеждане на срещата и подчерта, че България е стратегически партньор с особено важна роля в региона. На Балканите САЩ разглежда България като център за сигурност. Пейтър благодари на министър Цветанов за сътрудничеството до момента и изрази убеденост, че то ще продължи да се развива и в бъдеще.

В рамките на визитата в Лондон министър Цветанов проведе среща в службата за разузнаване и сигурност на Обединеното кралство. Той връчи награда на директора сър Джон Соуърс в знак на благодарност за отличното сътрудничество.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА