Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 09:33 914 0

Сикрет Сървис ще помага повече на родното МВР

  • цветан цветанов-
  • сикрет сървис-
  • сащ-
  • киберсигурност

Цветанов дискутира в САЩ проблемите на киберсигурността

Сикрет Сървис ще помага повече на родното МВР - 1
Снимка: БГНЕС

Сикрет Сървис ще увеличи помощта за обучение на служители от МВР, като основен акцент ще бъдат престъпленията в интернет пространството. Това стана ясно по време на срещата на директора на американската служба Марк Съливан и българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на работно посещение в САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Съливан посочи със задоволство, че това е третата поредна среща между него и министър Цветанов за последните 20 дни – знак, който говори много сам по себе си. Той изрази и огромното си удовлетворение от скорошното си посещение в България, като изказа специална благодарност на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов за оказаното гостоприемство, както и за цялостната му подкрепа за дейността на офиса на Сикрет Сървис в България.

Марк Съливан посочи, че през последните години Сикрет Сървис и службите на МВР са постигнали значителни успехи в борбата с фалшивата валута (предимно щатски долари и евро) и престъпленията в интернет пространството. В тази връзка той заяви, че е едно най-добрите звена на Сикрет Сървис извън САЩ е това, което е дислоцирано в София. Основна причина за високите му резултати е доброто взаимодействие с българските правоохранителни органи.

Министър Цветанов потвърди това становище, изтъквайки, че служителите на Сикрет Сървис, а и на другите американски правоохранителни органи в България, работят в реално време, рамо до рамо с българските си колеги. Съвместната работа по конкретни оперативни дела отдавна не е прецедент в двустранни отношения. Все по-честа практика стават съвместните операции между МВР, Сикрет Сървис и специални и правоохранителни служби от други партньорски държави.

Допълнително, министър Цветанов изрази задоволство, че при първото си посещение в САЩ като министър на вътрешните работи, през 2009 г., са водени разговори със същото ръководство на Сикрет Сървис, но тогава е било заявявано какво ще се направи. Сега, две години по-късно с удовлетворение може да бъде отчетено, какво е направено – и по отношение на разбитите печатници за фалшива валута, и по измамите с кредитни карти (т. нар. скимиращи устройства) и по престъпленията в интернет пространството. В тази връзка бяха обсъдени две конкретни операции, по които в момента работят съвместно ГДБОП-МВР и Сикрет Сървис.

През третият ден от работното си посещение в САЩ Цветанов се срещна и със специалния съветник на президента Барак Обама по проблемите на киберсигурността Хауърд Шмидт.
Шмидт поздрави вътрешния министър за успешната Регионална конференция по киберсигурност, проведена в София в края на октомври. От своя старана, Цветанов заяви, че киберсигурността и противодействията на кибер-престъпленията е сред основните приоритети на МВР и българското правителство.

Пряк израз на политическата воля за противодействие на този род престъпления е удвояването на звеното в ГДБОП - МВР, работещо по тези въпроси. Към днешна дата, може да се заяви, че това звено е едно от най-ефективните в региона, работейки по множество международни операции – с американските правоохранителни органи, с европейските национални кибер-звена и международните полицейски институции като Европол, SELEC (бивш SECI Center) и други. Имено поради тази причина се обсъжда идеята за създаване на лаборатория за кибер-разследвания и експертизи, която да подпомага оперативната дейност на кибер-звената в България и съседните държави.

Като израз на нарастващата роля на България в кибер-разследванията в регионален план, министър Цветанов уведоми Шмидт, че и в момента тече операция между българското кибер-звено и службите на още три държави, по конкретен обект, застрашаващ сигурността на България и САЩ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА