Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 16:14 797 0

Христина Христова: Има пространство за голям либерално-центристки блок

  • софия-
  • христина христова-
  • либерално-центристки блок-
  • ндсв-
  • меглена кунева

У нас има политическо пространство за голям центристки блок – център-дясно. Това каза днес на пресконференция за изборните резултати председателят на НДСВ Христина Христова. Ние подаваме ръка на другите политически сили в център-дясното пространнство без скрупули за открит диалог за организиране на движение, коалиция или друг вид обединение около ценностите на либерализма, демокрацията, пазарната икономика, свободата и върховенството на закона. Подаваме ръка и на Меглена Кунева и на всички нейни поддръжници и симпатизанти.

Христова аргументира възможността за този нов либерално центристки проект така:

1.    НДСВ е четвърта политическа сила пред партии като РЗС, Атака, СДС, ДСБ и др. Резултатът не е желаният, а по-скоро е близо до целта – активно участие в местната власт.

2.    Либерални разбирания в страната имат поне 14 – 15% от хората, а кандидатът, който ги представляваше и беше подкрепен от НДСВ, е доказан либерал – Меглена Кунева.

3.    Тежката криза в Гърция, която удря цяла Европа, се дължи не на последно място на типичен двуполюсен модел, при който много години подред се сменяха две партии и взаимно прикриваха греховете на управлението си. Европейската демократична система, за разлика от англосаксонската, е с по-широк спектър и има либерален център (пример е ЕП с три големи парламентарни фракции). Стабилно е управлението, което не се движи като махало от крайност в крайност, а което е балансирано като везната. В този смисъл усилията на някои политически формации отново да разделят българите на „за” и „против” е най-малкото недалновидно. В кризи са необходими широки мнозинства и широко съгласие, а не противостоене и политическа истеричност, каза още Христова.

4.    След тази икономическа криза светът няма да бъде същият, нито Европа. Затова е много важно България да реши по кой път ще търси адекватни спасителни решения за бъдещето си – дали през противопоставянето на двупартийната система или през обществено съгласие, широко представителство на гражданското общество и спокоен, разумен и практичен подход.

В заключение ние от НДСВ нямаме съмнение, че в политическото пространство у нас има място и потенциал за един по-голям центристки и либерален блок. НДСВ ще положи всички усилия да го изпълни с идеологическо и политическо съдържание. НДСВ е отворено към всички хора, които наистина споделят ценностите като свобода, върховенство на закона, модерно развитие, икономика и работни места. Ще разговаряме в всички открито, ще се договаряме пред очите на всички и на принцина основа, поясни председателят на НДСВ.

Христова благодари на всички членове и симпатизанти на НДСВ за положените усилия и постигането на този резултат на избори, организирани в страх, агресия, насилие, беззаконие. Тя благодари на жълтите активисти за положените усилия в организирането на кампанията на Меглена Кунева, която НДСВ подкрепяше за президентските избори.

От днес започваме подготовката за парламентарните избори през 2013 година, информира Христова.

На тези избори се появиха много млади и нови лица за НДСВ, които са и представени в кметствата и общинските съвети из страната и по този начин партията след тези избори е по-млада и по-силна.

Председателят на НДСВ поздрави ГЕРБ за победата им на изборите, но подчерта, че и отговорността на партията вече е за всичко в държавата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА