Last news in Fakti

19 Декември, 2016 03:15 2 560 1

Рибари излизат на протест срещу ИАРА

  • рибари-
  • протест-
  • иара

Представители на морския риболовен сектор ще се съберат на протест срещу действията на държавата в сектор Рибарство. Протестът ще се проведе в понделник пред централния офис на ИАРА в Бургас. Той ще събере рибари от двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”, съобщи Burgasnews.

Действията на бранша се налагат поради лошото управление в сектора и очевидната неспособност на Министерство на земеделието и храните да озапти своеволията в дейността на ИАРА – Бургас, се заявява в декларация на „Черноморски изгрев”.

До протеста се стига след няколко писма до МЗХ и среща с ресорния зам.-министър Свилен Костов, който показа открита безпомощност при справяне с проблемите в поверената му агенция. Зам.-министър Костов бе уведомен преди повече от месец, че ИАРА действа репресивно и превишава законовите си правомощия, което ще доведе до нежелани за всички резултати. След проведената среща не само, че нямаше корекция в работата на ИАРА, но репресиите се увеличиха, твърдят рибарите.

Те заявяват открито, че управлението на ИАРА, в т.ч. изпълнителният директор Валентин Вълков, показва непознаване на сектора и неговите стратегически цели и приоритети. Управленската визия на агенцията се простира единствено до силови контролни мерки и наказателни репресии. Същите са съпроводени с открити заплахи срещу български рибари за спиране на дейността им, налагане на прекомерни глоби, нерегламентиран натиск при налагане на глоби и санкции.

"Освен неразбиране на проблемите в сектора, ръководството на агенцията демонстрира и крайно неуважение към представителите на риболовния бранш. На проведената среща на 12.12.2016 г. в ИАРА – Бургас част от ръководството на ИАРА си позволи открити заплахи към представители на браншовите организации, което е недопустимо и показва самозабравяне на определени служители. Арогантното и безцеремонно поведение на г-н Николай Иванов, който е и общински съветник в Община Бургас, възмути всички нас и апелираме за вземане на конкретни мерки срещу подобно поведение. Вярваме, че това не е стандарт за отношенията на държавен служител и общински съветник към граждани и лица от който и да е сектор на обществения живот", пише още в декларацията.

От нея става ясно, че на проведената среща са поставени конкретни въпроси от страна на бранша, които не са получили отговор. Представените становища от ръководни служители на ИАРА показват тежка и опасна некомпетентност по отношение на правилата за риболов в Черно море. "Абсурдните, но категорични позиции на г-н Хари Костадинов от ИАРА по основните проблеми на практика означава ликвидиране на половината от риболовната ни дейност. Резултатът от всичко това е, че голяма част от промишления риболов ще бъде принуден да спре работата си".

"Не сме престъпници, нито бракониери, а работим честно, за да изкарваме прехраната си. Всеки един от нас е регистрирал търговската си фирма, заплатил е всички необходими разрешения за дейността и си плаща съответните данъци. Напълно разбираме сложната обстановка в държавното управление, но не желаем и няма да бъдем обект на репресията на администрацията, която очевидно се възползва от множеството неясноти в управлението на страната. Няма да позволим да издевателстват върху нас самозабравили се държавни чиновници, които се опитват да превърнат една държавна агенция в частна фирма за репресии и събиране на пари", твърдят рибарите.

Сектор Рибарство се нуждае от спешни мерки, в т.ч. кадрови, за да се осигурят елементарни условия за дейността ни. Извършените в последните години действия от администрацията доведоха до пълен хаос в сектора. В настоящия момент за рибарството отговарят трима зам.-министри, които си прехвърлят отговорността, една дирекция „Морско дело и рибарство” в МЗХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултири, между които няма елементарна координация и комуникация.

"Нашето желание е да работим и да изкарваме прехраната си, като сме готови да защитим правата си с всички законови средства", категорични са рибарите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    0 0 Отговор
    Съгласно изискванията на новите регламенти и Програма за 2014-2020 г., България е задължена да прави изследване за популациите на калкан. Румъния прави за цаца. България от 2014 г. насам плаща по 400 000 лв. за тези изследвания от националният бюджет. До сега са похарчени 1 200 000 лв. Срещу тази сума всяка година ние изпращаме доклад, който според изискванията на ЕК е с много ниско качество (Доклад от 2016 г. - Abundance and biomass estimates for turbot were identified as incorrect by EWG 15-12 experts. The raw survey data were requested by EWG 15-12, https://datacollection.jrc.ec.europa.eu/c/document_library/get_file?uuid=98113aa6-c5ec-4022-9f8c-1fc7ee3c88ef&groupId=10213). Следователно теорията, че ЕК никога няма да ни намали квотата, независимо какъв доклад изпращаме е вярна. Тя много добре знае, че е несправедливо само България и Румъния да се ограничават, а другите да си правят каквото си искат. Но подобни въпроси се поставят на срещите с GFCM, където много екскурзианти видяха Мароко, Малта, Италия и т.н. На края на всеки доклад можете да видите присъстващите на срещите!!!!
    В доклад от 2015 г., където участва само български учени (ИАРА според мен даже не знае, че ги има) се препоръчва изцяло да се спре уловът на калкан и акула. Калканът пребивава във водите на Русия, Украйна и Грузия (Shlyakhov, 2014). А нашите учени не могат да предоставят адекватно изследване за състоянието на популациите. Това става ясно от доклад на STEFC от октомври 2015 г. (ht
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове