Last news in Fakti

30 Декември, 2016 10:00 1 796 12

Бойко Ноев: Оръжието в Сирия не е българско, а руско

  • алепо-
  • оръжие-
  • сирия

Българските оръжия, за които се твърди, че са намерени в Алепо, може да са руски, а Москва повдига въпроса за лицензите, защото иска да контролира производството на оръжие у нас. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира публикациите в български медии и последвалите изказвания на руски официални лица от последните дни.

„Нека погледнем фактите – каза Ноев. – Те показват, че български журналист заминава за Дамаск, ей така. От Дамаск, вероятно организирано, заминава за Алепо, където наблюдава бойните действия. Около него падат снаряди. Един снаряд пада много близко. Журналистът изпитва ужас, както самият той пише, оцелява. И разбира, че това е от българска ракета. След това журналистът тръгва из освободените райони на Алепо, влиза в скривалища, намира сандъци. На един от тях пише: „Страна на произход: България“. Същият ден руският посланик в София на среща с Бойко Борисов поставя въпроса с лицензите на Русия. Това е стар въпрос, който по същество означава контрол на Русия над производството на оръжие в България и други страни, което прилича или навремето е било по някакъв начин свързано със СССР. Малко след това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирайки българския вестник, това е нейният източник, казва, че това не е хубаво, поставя въпроса за лицензите отново и говори за нелегално производство на оръжие в България. Всъщност в този сандък журналистката не е могла да знае, а вероятно посланикът и Захарова не са могли да знаят, че ракетата в него е руска. Може да се окаже, че ракетата, която е избухнала недалече от журналистката е руска. Ракетата, която уби неотдавна руски медици в Алепо може също да се окаже руска. Защо руска? България не произвежда това, което е в сандъка. България го е внесла. Тази ракета „Град“ 122 мм. Тя, по мнението на специалисти, е произведена в началото на 80-те години в бившия СССР, в завод, който 99,9% днес е на територията на Русия. По същество, ракетата, която е вътре, независимо от надписите, които са напръскани от завода в Сопот, е руска. Както танковете, които стрелят срещу руските войници са руски“.

На въпрос как оръжието стига до Сирия Ноев отговори: „Както и американските хамъри до бунтовниците – те разграбват складове в Ирак и складове на сирийската армия. Затова там има американско, руско, българско и всякакво друго оръжие от света. Защото когато има масов конфликт, възможностите в него да попаднат оръжия, произведени и изнесени по легален начин, но попаднали в ръцете на престъпници, са напълно реални“.

млн. долара. Ние сме основен конкурент на Русия на пазари като Индия, Алжир, Латинска Америка, други страни в Африка и Азия. Българското оръжие е изключително качествено, конкурентоспособно и затова се продава“, посочи Ноев.

Според него основният въпрос е кой има интерес в момента да повдига един нерешим въпрос в българо-руските отношения, които и без това имат натоварена история. Какъв е интересът на руската страна да влошава двустранните отношения? Не мога да си обясня, каза Ноев и посочи, че според него журналистът е бил подведен и използван.

По думите на госта трябва да се опитваме да подобряваме отношенията с Москва, но за това трябва реципрочност. Руската страна трябва да престане да мачка България за щяло и нещяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факта

    6 1 Отговор
    Сигурно е така. Търговците продават на някого, някой препродава или открадне и надписа вече е второстепенен. А защо нашите конструктори не продават найъ-ефикасната система на контрагентите ни? Тя е толкова смъртоносна, ефективна, недостижима, че може да ликвидира цяла държава за по-малко от месец. Нарича се БС "Депутат". Достатъчно е да продадете няколко бройъки на контрагентите ни и техните врагове ще са мъртви за ден. Ние сме мъртви, на измиране, някои герои избягаха навън по други страни да припечелят лебо, но останалите така ефективно сме затривани, че няма да доживеем дори идването на извънземните казват около 2030-та година. Което е тъжно - ще дойде създателят ни и нас няма дан и има.... Продайте нялко бройъки на Асад от системата ни "Депутат"эи край с ДАЕШ! Щом нас ликвидира, а сме свикнали на какви ли не простотии тук и тях няма да им прости....
  • 2 Gezi

    10 1 Отговор
    Ок били са от СССР а как на бележката бише име на фирма създадена преди 5 години преди 5 години ли се разпадна СССР,днес заводите работят на три смени а преди войната Бойко пита онази жена с златните пръстени ако си спомняте защо протестира
  • 3 бббббб

    5 1 Отговор
    Значи убитите и заловени инструктори на ДАЕШ не са от САЩ и ЦРУ ,а пратени от Русия да се бият срещу себе си и Асад.

    Коментиран от #8

  • 4 Путко Мафани

    5 2 Отговор
    ХХХХ глупостите,
    Явно и този е на издръжка на "презокеанските ни приятели". Странно е къде ли са отишли онези произведени оръжия за последните 2-3 години ...- Пък и какво ли се случи с запасите, които имахме за резерва. До 90 година имахме резерв който можеше да достигне 2 млн. души.
  • 5 909 БЪЛГАРИЯ

    4 6 Отговор
    Абе какви са тия от Москва та да им давате обяснение А? България не живее като тях още в комунизмът . България ще продава на който дава ПАРАТА ! А колко много работни места се откриха във ВМЗ Сопот А ? Да си гледат там пияният руски народ .
  • 6 Щом руско плате на Русия патентите

    2 0 Отговор
    Митов твърди че е наше родно оръжието а тук хюмне казва че е руско.. Ние не знаем на кого да вярваме.
  • 7 гост

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какъв е интересът на руската страна да влошава двустранните отношения? А какъв е интереса на плевнята та го прави всеки ден?
  • 8 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    пълно е в даеш с пленени и убити инструктури от русия ,от сащ няма или ако има са не повече от 1-2 ,но кавказци бол.нета е пълен с тях ,те бяха ударната група дето завладя наскоро палмира.
  • 9 Гого

    1 0 Отговор
    Аве един Бойко не ни ли е повече ами се появи и втори?Няма ли един разумен човек от това правителство да каже една свястна дума? Българското оръжие в Сирия е Руско! Какъв парадокс, веднъж твърди ,че оръжието е Руско , втори път казва , че нашето оръжие било конкурентно на Руското. За какво оръжие говориш бе Ноев, нашите войници на границата нямат пушки, емигрантите минават покрай тях ,като на парад, а ти конкуренция правиш на Руснаците! С Какво оръжие се конкурираме с калашников или с катюша? Цял свят сваля шапка на Руснаците по отношение на оръжията , а ние....... голям смях. Един съвет- вземай ти си партакешите и се изнесете далеч от нашата Родина защото вашия потенциал отдавна е изчерпан и станахте за резил с вашите действия,,бездействия,,!
  • 10 Карли

    0 0 Отговор
    НОЕВ - пишман бивш министре, толкова си тъп, че не можеш да си представиш. Научи свястно английски, или немски, за да разбереш че на запад има журналисти- почтени хора и пишат истината, а не да говориш глупости по услужливи телевизии КАТО ПАПАГАЛ. Винаги си говорил наизуст и никога не си бил подготвен за нещата които ги ПЛЕЩЕШ!
  • 11 мето

    0 0 Отговор
    Много правилно го каза за българските депутати
  • 12 мето

    0 0 Отговор
    Говоря за най отдолу коментиращия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове