Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 09:20 1 841 2

Уорлик: Меденият месец на ГЕРБ свърши

  • джеймс уорлик-
  • избори-
  • герб-
  • цик

ЦИК да разследва купуването на гласове, призова посланикът

Меденият месец свърши. Това заяви пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик в коментар за проведените в България президентски избори. Той увери, че САЩ ще подкрепя това правителство по всякакъв начин, по който е възможен. „Но повече не трябва да има никакви извинения с грешките на предишните управляващи, защото ГЕРБ са вече две години на власт”, подчерта той.


Уорлик поясни, че и опозицията трябва да бъде конструктивна. Трябва да има съвместна работа и сътрудничество между управляващите и БСП, допълни дипломатът.

По думите му трябва да има разследване по отношение купуването на гласове. „Трябва да има наказани. В България Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва внимателно да разгледа как са преминали тези избори, а и парламентът също, за да няма повече проблеми за в бъдеще”, поясни Уорлик.

„Бедни и необразовани хора продават своя вот, защото знаят, че няма да бъдат наказани и заради това трябва да има система тези, които купуват гласовете на хората, да бъдат наказани наистина”, заяви още по темата американският посланик. „Отговорност на всеки един гражданин е да има честни избори”, подчерта той.
Но пък трябва да се гледа напред и гражданите на България сега дават възможността на правителството да направи необходимото за страната, коментира още Уорлик. „Премиерът и правителството трябва да поемат здраво юздите и да предприемат правилните крачки в полза на българските граждани. Всички искат прогрес”, посочи още посланикът на САЩ.

По отношение на кризата и инвестициите в страната ни, Джеймс Уорлик заяви, че една от трудностите пред правителството е да се стимулира икономиката, за да се види растеж. „С икономическия растеж ще дойде и повече увереност по отношение на българската икономика”, подчерта той.

„Аз видях, че прогнозата е тази година да има растеж, но трябва да има и повече инвестиции, повече американски инвестиции. Както съм казвал – миналата година Америка бяха номер едно инвеститор в България и прогнозата ми е, че и тази година Америка ще бъде номер едно инвеститор в България, което ще е добре за икономиката”, заяви Уорлик.

На въпрос дали е важно кой ще бъде министър на правосъдието, след като Маргарита Попова вече е избрана за вицепрезидент, посланикът на САЩ коментира, че не е толкова важно името на министъра на правосъдието, а какво ще направи той, дали той има визия, дали ще работи в сътрудничество с всички членове на парламента, със съдебната система.

По повод случая в Катуница, Джеймс Уорлик обясни, че не трябва у нас да има хора, които да се смятат за недосегаеми. „Не трябва да има недосегаеми. Трябва да се работи в тази насока от всички институции – правосъдие, МВР, правоохранителни органи и други”, посочи Уорлик и добави: „хората се обявиха против „недосегаемите”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не

    0 0 Отговор
    Стига тоя какво е дърдорил - да си ходи вече, че ми омръзнаха просттиите му.САЩ могат да си вършат по-добре работата и без тоя - ние сме си дали г....
    Взеха ни съвсем за аборигени с тоя ....., жива подигравка си правят с присъствието му в БГ........
  • 2 Системата

    0 0 Отговор
    Тоя да си погледне сбърканата държава и да си оправи проблемите там.