Last news in Fakti

9 Януари, 2017 15:49 1 080 0

БСП манипулира за концесията на плажове

  • ангелкова-
  • бсп-
  • манипулира-
  • концесията-
  • плажове
БСП манипулира за концесията на плажове - 1

Твърденията на БСП за хода на концесионирането и отдаването под наем на плажове са манипулация и подготовка на предизборна кампания. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова по повод на твърдения на БСП.

Ангелкова коментира, че голяма част от процедурите ще се довършват в мандата на служебното правителство.

Според нея процедурите по отдаване на 34 плажа с изтекли договори на концесия или под наем да започнат, за да се гарантира успешен летен сезон тази година.

Министърът припомни още, че с решение на МС е започнало отдаването на концесия на осем плажа и допълни, че сега се подготвят още шест такива процедури, а останалите се обработват за отдаване под наем. Ако плажовете останат без концесионер или наемател, те стават неохраняеми, а ако има време, може да се отворят нови процедури. Очаква се до дни да има решение на МС по една част от осемте плажа със стартирали процедури и да има избрани концесионери.
По повод на изявлението на БСП Ангелкова попита как партията разполага с конфиденциална информация по процедурите, като посочи, че по разпоредби на закона за устройството на черноморското крайбрежие информация за процеса се оповестява след като има решение на МС за избор на концесионер.

По отношение на концесията на "Слънчев бряг-Север" министърът припомни, че тя е прекратена заради системни нарушения на концесионера и попита дали БСП защитава този "системен нарушител". Тя допълни, че този плаж се подготвя за отдаване под наем.

В отговор на въпрос Ангелкова каза, че за някои от плажовете има по един кандидат, а за други варират от два до девет, като към "Бургас- Север" има най-голям интерес".

В отговор на журналистически въпрос, министърът на туризма коментира, че тя не участва в концесионните процедури, както и че категорично не се намесва в работата на комисиите. В техния състав има представители на министерствата на туризма, вътрешните работи, финансите и на специализираната администрация на Министерския съвет. Тя изрази учудване от факта, че едно съвпадение на име може да породи дискусии за компетенциите и нивото на експертност на членовете на комисиите. „Важно е информацията да бъде добре проверена, преди да бъде огласявана в публичното пространство“, добави още тя и призова да не се спекулира с важни за обществото теми с политическа цел.

Министър Ангелкова разясни, че решенията в комисиите се взимат с 2/3 мнозинство, като протоколите за тяхната работа са изготвени в три-дневен срок, съгласно закона. Тя добави още, че съгласувателната процедура на решенията вече е в процес и, че се очаква в следващите дни да бъдат внесени за разглеждане от Министерски съвет. Относно инвеститорския интерес към обявените концесии, министърът информира, че за някои от плажовете има само по 1 кандидат, но за други подалите оферти са между два и девет участника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове