Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 14:44 789 0

БСП оспорва президентския вот

  • сергей станишев-
  • бсп-
  • избори-
  • конституционен съд

Станишев: Не става дума за дребно политическо заяждане, въпросът е принципен

БСП оспорва президентския вот - 1
Снимка: БГНЕС

БСП оспорва президентския вот. Това стана ясно от думите на червения лидер Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията след заседание на Изпълнителното бюро. Според юристите, изслушани на Изпълнителното бюро, има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на изборите. Левицата започва консултации за събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд за законността на изборите за държавен глава.

По думите на Станишев не става дума за дребно политическо заяждане, а въпросът е принципен – приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори в България. „В България за тези 20 години не са провеждани подобни избори – толкова скандално организирани”, категоричен бе лидерът на социалистите. „Още при приемането на прословутия Изборен кодекс стана ясно, че ГЕРБ се готвят за служебна победа, формално да бъдат победители на изборите, губейки доверието на българските граждани”, посочи той.

Станишев заяви, че на много места от страна на управляващите са били задействани мутренски групировки и масирано купуване на гласове. „Всички станахме свидетели на целия този процес на манипулацията, контрола, купуването на гласове”, каза той.

По неговите думи в близо една четвърт от общините различни политически сили оспорват законността на вота. „Ако сега допуснем без политически последствия за управляващите, стои въпросът – какви ще бъдат следващите избори, ако тази технология не бъде наказана”, попита риторично той.

Според Сергей Станишев на този фон е доста нахално от управляващата партия да иска касиране на изборите в някои населени места като Шумен и Кърджали. Червеният лидер отново заяви, че резултатът на БСП на изборите дава основание за оптимизъм.

Кандидатът на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, беше избран за държавен глава, след като на балотажа получи 52,56 процента от гласовете на избирателите. На втория тур, провел се на 30 октомври, за кандидата на БСП - Ивайло Калфин, гласуваха 47.44 процента от участвалите във вота.

БСП няма да подкрепи проектобюджет 2012 в Народното събрание. От партията смятат, че това е крайно десен бюджет, който прехвърля тежестта от кризата върху обикновения българин и е бюджет на мизерията. Социалистите ще предложат между първо и второ четене алтернативен бюджет с конкретни предложения за източници на приходи и конкретни предложения в разходната част.

Според Корнелия Нинова бюджет 2012 г. може да бъде определен като бюджет на сивата икономика, продължаващото обедняване, некоректност и лицемерие по отношение на големи групи граждани, увеличаване на задлъжнялостта на държавата.

„При заложения ръст от 2.9 % от БВП, приходите падат. Няма логика в това да ти расте икономиката и приходите да падат – освен една – приходите отиват в сивата икономика, която се узаконява през закона за бюджета”, посочи тя. При предвидената инфлация от 2.8 % в бюджета, която според БСП е ниска, доходите остават замразени.

По думите й – правителството обеща на земеделските производителите през септември 340 млн. лева повече, а предвижда над 200 млн. лева по-малко. Бюджетът предвижда увеличаване на държавния дълг с до още 4 млрд. лева – дълг, който ще тежи на всички нас. Категорично се противопоставяме на такъв бюджет – нисък дефицит, за да се харесаме навън, на гърба на българските граждани, каза тя.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА