Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 13:15 985 3

Всички без ГЕРБ искат касиране на вота

  • касиране-
  • конституционен съд-
  • бсп-
  • атака

„Атака“ дописват мотивите на БСП

„Атака” са се запознали с мотивите на БСП за касиране на вота за президент и имат предложения за допълнение на мотивите. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Едно от предложенията е по отношение на недействителните бюлетини, предвид решения на избирателните комисии, поради което резултатът на „Атака” е силно занижен. 60-70 % от протоколите в София са негодни, съставени не според изискванията на ЦИК, каза Шопов.

„Атака” настояват да бъдат събрани всички бюлетини и да се извърши ръчно преброяване. „Стремежът е общ на всички да се постигане един резултат за касиране на изборите”, каза Шопов.

По думите му фалшификациите на изборите са надминали всички предишни подобни манипулации. „Атака” водят разговори с различните политически сили, за да се противодейства на нарушаването на изборните правила и демокрацията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви след вчерашното заседание на Изпълнителното бюро, че социалистите ще оспорят президентския вот. Според юристите, изслушани на  заседанието, има достатъчно закононарушения и противоконституционни действия, свързани с провеждането на изборите. Левицата започва консултации за събиране на подписи за сезиране на Конституционния съд за законността на изборите за държавен глава.

По думите на Станишев не става дума за дребно политическо заяждане, а въпросът е принципен – приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори в България. „В България за тези 20 години не са провеждани подобни избори – толкова скандално организирани”, категоричен бе лидерът на социалистите. „Още при приемането на прословутия Изборен кодекс стана ясно, че ГЕРБ се готвят за служебна победа, формално да бъдат победители на изборите, губейки доверието на българските граждани”, посочи той.

Депутатите от ДПС ще подкрепят всички парламентарни инициативи, които целят надеждна проверка на обстоятелствата, свързани с изборните нарушения и изборните престъпления, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. „Без да имаме официално крайно решение, мога да кажа, че след като вземем формално решение, най-вероятно, ще подкрепим искането за касиране на вота, добави той.

По отношение на президентски избори никога българското общество не е имало толкова непреодолими съмнения за опорочаване на вота, е неговото мнение. Освен всичко друго, една такава инициатива трябва да изиграе своята превантивна роля, за да не се повтаря такава порочна система за организиране на изборите, категоричен е Местан.

За забранителните списъци Местан каза, че за съжаление броят им е смущаващо висок за страната - има български граждани, които покриват изцяло критерия за уседналост, но са били лишени от право на глас. В тези забранителни списъци са попаднали и посланици на България, има и трагикомични случаи на хора, които 20 години не са напускали населеното си място, но са в тези списъци. „Големият въпрос е кой и защо го допусна? Затова от ДПС настояват за временна анкетна комисия“, допълни той.

По-рано днес в кулоарите на парламенти лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че подкрепя искането за касиране на президентските избори, но не желаят да се подписват заедно с БСП, тъй като „границата не трябва да се нарушава“. „Основание за касиране имаше. В Германия, ако бяха видели депутати да носят чували с бюлетини, тези избори щяха да бъдат касирани веднага и тази партия щеше да си посипе главата с пепел. Имаме запис в Плевен как се подменят бюлетините и хора са ги слагали в чорапите. Тези избори са безобразни, те са манипулирани, те са фалшифицирани и трябва да бъдат касирани”, заяви Димитров. „Такива избори не е имало от началото на демокрацията. Който носеше чувалите, спечели изборите“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 познай

    0 0 Отговор
    и народа го иска това касиране.но наистина да покажат реалните резултати,а не тези които им изнасят.защо само герб не иска касирането ??? то е ясно защо.
  • 2 нЕзнаен

    0 0 Отговор
    А кой ще плаща? Хазната или Партиите, я по-добре пенсионерите!
  • 3 гражданинът

    0 0 Отговор
    Е, не на последно място свършиха парите за купуване на гласове...как да си осигурят отново поне 50% от електората