Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 14:57 1 494 0

Бюджет 2012 орязва парите за упойки на зъболекарите

  • бюджет 2012-
  • зъболекари

Денталните специалисти искат среща с министър Дянков

Поредните засегнати от готвения за следващата година „консервативен“ бюджет се оказаха зъболекарите. Ако този бюджет се приеме, се залага един скрит дефицит по отношение финансирането на денталната помощ за следващата година, алармираха от Българския зъболекарски съюз (БЗС).

Шефът на БЗС д-р Борислав Миланов коментира по време на пресконференция, че съгласно договореностите им с НЗОК в последния вариант за бюджет на касата е било заложено за дентална медицина да бъдат отделени 101 милиона лева. Във внесения в парламента проектобюджет за следващата година обаче са им отпуснати 95,394 милиона лева.

Според предварителните разговори орязаните 5,6 милиона лева е трябвало да покрият напълно упойката, използвана при определени групи лица - арестанти, деца, лишени от родителски контрол или лекуващи се в специализирани заведения, както и на възрастни хора в домове. Освен това предвидено било да компенсират напълно поскъпването на сребърната амалгама.

При стартирането на преговорите през юни тази година от Съюза са предложили и включването на някои допълнителни дейности в пакета за възрастни, както и за децата под 18-годишна възраст. И за целта според сметките на денталните специалисти са необходими 142 милиона лева. Договорка по тези искания в крайна сметка не е постигната. „Договорени бяха обаче едни 101 милиона лева, които очевидно не са влезли в окончателния вариант на НЗОК," оплака се д-р Миланов.

Според изчисленията на стоматолозите тези малко над 95 милиона лева са едва 0.7% от обещаните от министър Дянков 200 милиона лева повече за здравеопазване. Те изразиха притеснение, че по-голямата част от тези пари са налети в „бездънната каца“, наречена лекарствена политика. „Ние не искаме чудеса от храброст. Ние не искаме промяна на макрорамката на бюджета, а вътрешно и правилно преразпределение на средства“, подчертаха от БЗС.

Д-р Миланов  определи като цинизъм орязването на средства за дентална помощ. „Влизаме в положението и на държавата, и на премиера Бойко Борисов, но някой трябва да излезе и да каже: Да, аз орязах 5-те милиона от упойка на хората и ги дадох на еди кой си", заяви той и категорично отказа те да играят ролята на „горещия картоф, който всеки си подхвърля."

По време на пресконференцията стана ясно още, че от БЗС са изпратили писмо до финансовия министър Симеон Дянков с искане за среща. Въпреки това обаче те не възлагат големи надежди за кой знае каква промяна, тъй като все още не се знае дали подобна среща изобщо ще се състои.

Тази седмица БЗС организира втора генерална среща, на която се заканиха да запознаят Европа с това, което се случва в България. Това е унизително, категорични са от Съюза.

Шефът на БЗС се похвали, че в договора за 2012 година е заложено влизане на електронно отчитане на изпълнителите на дентална помощ, което е много важна крачка не само за осъвременяване, но и контрол. Не са постигнати споразумения обаче за исканото от БЗС връщане на арбитражните комисии по региони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА